Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Ságvári költözik Makón

Makó - Miközben Szegeden a Ságvári Endre nevét viselő gimnázium átnevezése körül forrnak az indulatok, Makón a Ságvári-szobor áthelyezéséről folyik a vita. Erre a testület holnap tesz pontot: az alkotás múzeumba kerül.
Az egy hónappal ezelőtti elvi döntést követően a makói képviselő-testület holnap határoz arról az előterjesztésről, amelynek alapján Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz–KDNP) tárgyalást kezdhet a makói múzeummal – ott fogják ugyanis elhelyezni Ságvári Endre makói szobrát.

Mint korábban megírtuk, Zeitler Ádám (Jobbik) terjesztette elő a pártnak az előző ciklusban is felvetett, akkor azonban leszavazott ötletét, hogy az alkotás ne álljon többé közterületen. A tér, ahol található, már 1990 óta nem viseli a nevét. Az előterjesztésben olvasható a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása Ságváriról, amely szerint nem méltó arra, hogy közterület vagy intézmény viselje a nevét, és az is, hogy semmiféle makói kötődése nincs. Mivel a testületben stabil jobboldali többség van, a szobrot minden bizonnyal rövid időn belül elszállítják.

A szoborról a környéken lakók lapunknak azt mondták, őket nem zavarja, az sokkal inkább, hogy a park, ahol áll, gondozatlan. A Demokratikus Koalíció tiltakozott is az ötlet ellen: Mucsi Tamás helyi elnök úgy vélte, a Makóhoz kötődő szobrászművész, Hadik Magda alkotása egyedi értéket képvisel, Ságvári pedig antifasiszta ellenállóként szerinte tiszteletet érdemel.

Zeitler Ádám szerint ugyanakkor Ságvári megítélése nem ilyen egyértelmű, és szerinte rendszerváltáskori adósságát törleszti kissé megkésve Makó azzal, hogy a szobra múzeumba kerül. Hogy ott hol lesz, egyelőre nem tudni; a jobbikos képviselő azt mondja, ezt az intézmény majd eldönti, de szerinte jó helye volna például az udvaron, a szovjet emlékmű mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy autó a 43-as úton Apátfalvánál

Az autó csúnyán megsérült, de személyi sérülés nem történt. Tovább olvasom