Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Sarró Mihályt borlovaggá ütötték

Tagjává fogadta az utolsó makói borászok egyikét, Sarró Mihályt a Szent Vince Borlovagrend. Az elismerést díszes oklevél és egyenruha jelzi – a kitüntetésre borversenyeken elért eredményei alapján szerzett jogot.
A napokban tagjává választotta a Szent Vince Borlovagrend a lapunkban már bemutatott Sarró Mihályt. A szakácsként több nemzetközi díjjal jutalmazott nyugdíjas tejipari szakember az utolsó néhány komoly makói borász egyike, nemes italai ugyancsak részesültek rangos elismerésben. Több mint másfél évtizede ez a szenvedélye. Évente nagyjából 1200 liter száraz bort érlel tölgyfahordóban. Ha az időjárás nem teszi tönkre a termést, saját szőlőből készíti, majd többnyire barátaival fogyasztja el, illetve elajándékozza. A Maros-parti város egyébként az itteni jó termőtalajnak és a kedvező klímának köszönhetően valaha neves borvidék volt. A gazdák a fáma szerint egy szőlőtőkéket pusztító járvány után döntöttek inkább a vöröshagyma mellett – az évszázadokkal ezelőtti hagyományokat ma már nagyon kevesen ápolják.

Sarró Mihályt borlovaggá ütötték.
Sarró Mihályt borlovaggá ütötték.

Sarró Mihályt a borversenyeken elért eredményei alapján ütötték lovaggá, de természetesen próbatételt is ki kellett állnia az ópusztaszeri Vince-napi vesszővágáson. Mint elmesélte, nemcsak a borkészítésben való jártasságáról kellett kérdés-felelet formában számot adnia, de bekötött szemmel azt is fel kellett ismernie, melyik pohárból kínálták vízzel, vörös-, illetve fehérborral. Egy borfajtát is sikeresen tippelt meg kóstolás alapján. A borlovagi cím elismeréseként díszes oklevelet kapott, s immár a lovagok felvonulásakor jogosult viselni a rend díszes egyenruháját is. Hasonló címmel egyébként tudomása szerint senki sem rendelkezik a városban.

Olvasóink írták

  • 3. sarroa 2013. január 24. 11:19
    „Gratulálok neked kedves bátyám!”
  • 2. Jani5006 2013. január 24. 11:04
    „Gratulálok a Borlovagrendi avatásodhoz. János”
  • 1. szabóki 2013. január 24. 11:02
    „Gratulálok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábólintott a hatóság a pitvarosi biciklitárolóra

A szilveszterre elkészült beruházást egy éve újra kellett kezdeni, többek között emiatt került szembe a képviselő-testület a polgármesterrel. Tovább olvasom