Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Savegnago mester Makón mutatott példát

Makó - Bár hét évvel ezelőtt egyik lábát egy autóbalesetben elveszítette, a távol-keleti harcművészet, az aikido egyik legelismertebb mestere maradt Európában a makói aikidósokkal jó kapcsolatot ápoló olasz Giampietro Savegnago. A hét végén ismét a Maros-parti városban járt – oktatott és vizsgáztatott.
A távol-keleti harci szellem eleven példájának is bátran tekinthető az olasz Giampietro Savegnago, aki a hét végén kilenc danos aikidomesterként látogatott Makóra. Az ötvenhat esztendős férfi egyike annak a három európai aikidósnak, akiket megillet a shihan, azaz a nagymesteri cím – a harcművészeti ág művelői körében ez különleges elismerést jelent. Ő azonban a három legnagyobb mester közül is kimagaslik, nemcsak tudásával, hanem emberi tartásával is, mert céljai elérésében az sem akadályozta meg, hogy hét évvel ezelőtt egy balesetben elveszítette az egyik lábát.

A makói aikidósokkal jó kapcsolatot ápoló olasz mester orvosai már azon is meglepődtek, hogy egyáltalán túlélte az ütközést: a kórházban hetekig élet és halál között lebegett, többször is különböző műtéteket, beavatkozásokat kellett rajta végrehajtani. Magát a balesetet egyébként egy szabálytalanul közlekedő kamion okozta. Giampietro Savegnago éppen egy hegyvidéki úton motorozott, amikor a hatalmas jármű belerohant és elgázolta. Azt, hogy felépült, mind a mai napig az aikido révén elsajátított küzdőszellemnek tulajdonítja. Makóra tizenöt esztendeje jár rendszeresen, gyakran tart edzőtábort. Most a gyerekek vizsgáját nézte meg, illetve a hazai mesterek számára tartott konzultációt a Makó Budo Klub és a Magyar Aikido Sportért Alapítvány meghívására és elégedett volt mindazzal, amit látott.

Az olasz mester egyébként nem csak harcművészeti rangjával és tekintélyével igazolja, hogy a baleset óta is teljes életet él: bár akkori felesége elvált tőle, azóta újra megnősült, és éppen mostanában született tőle a második fia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lányt csempészett a bolgár sofőr

Nagylak - Egy tizenhét éves lányt akart Magyarországra csempészni az a bolgár sofőr, aki Ford… Tovább olvasom