Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Schengeni vizsgát tett a nagylaki átkelő

Szerdán csúcs várható a nagylaki átkelőn: most az ünnepek után Nyugat-Európába visszatérő romániai, törökországi vendégmunkások miatt alakulhatnak ki sorok. A nagylaki átkelőnél ellenőrzést végzett a napokban a schengeni követelmények teljesítését vizitáló bizottság. Nagylak az unió bástyája marad azután is, hogy Románia belép.
Fotó: Schmidt Andrea
Aki a hét végén Romániába indult, jelentős forgalomnövekedésre számíthatott, hiszen pünkösd miatt sok, Nyugat-Európában dolgozó balkáni indult haza. Többségük csak néhány napot töltött otthon, Romániában, Bulgáriában. Így a visszautazók miatt szintén hosszabb várakozással lehet számolni szerdától – tudtuk meg Kunos Gyula határőr századostól, az Orosházi Határőr Igazgatóság sajtóreferensétől.

A forgalomnövekedésen túl megtudtuk: a napokban schengeni ellenőrzésen is átesett a nagylaki határátkelő, egy nemzetközi bizottság több szempontból megvizsgálta, hogy az uniós követelményeknek minden szempontból megfelel-e a nagy forgalmú átkelő. A határforgalom mellett a rendészek számára előírt felszereléseket is ellenőrizték.

– A vizsgálat eredményéről írásos beszámoló készül, csak ebből tudjuk meg, hogyan vizsgáztak a vizsgált átkelők – fűzte hozzá Kunos Gyula. – Mégis az a benyomásunk, hogy sikerrel teljesítettük az előírt feltételeket. A schengeni vonal nem azonos az unió határával: Magyarországon ez a szakasz marad a külső védővonal akkor is, ha Románia és Bulgária jövőre belép az EU-ba. Ahhoz, hogy a schengeni vonal az ő határaikra kerüljön át, számos követelménynek meg kell felelniük az ottani átkelőhelyeknek, határőrző szervezeteknek.

Éppen ezért még éveken át jelentős feladat hárul a nagylaki útlevélkezelőkre, vámosokra, állat-egészségügyi és növényvédelmi szakemberekre, de a határőrökre is, hiszen ezen a szakaszon nemcsak a Balkánról, de Ázsiából, a Közel-Keletről és Afrikából érkező vándorok is megpróbálnak bejutni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a makói Trianon-ünnepségről

Buzás Péter MSZP-s polgármestert, parlamenti képviselőt szerette volna felkérni trianoni… Tovább olvasom