Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Seres Alíz és Dani János országos versenyt nyert

Makó - Abszolút kategóriában a 12. Országos Tudományos Diákköri Konferencia győztese lett a makói Galamb József Szakképző Iskolából a Seres Alíz és Dani János alkotta páros csapat. Mindketten úgy gondolják, élethivatásuk lesz az, amiről versenyfeladatuk szólt.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Egy hónap alatt 10-15 oldalas esszét írtak, majd dolgozatukat rangos szakmai zsűri előtt prezentációval kísért szóbeli előadással védték meg – így nyerte meg nemrégiben a Seres Alíz agrártechnikus és Dani János mezőgazdasági gépésztechnikus alkotta páros csapat a 12. Országos Tudományos Diákköri Konferencia tanulmányi versenyét. A nagykőrösi megmérettetésen külön-külön értékelték a benyújtott dolgozatot, illetve az előadást is; a makói Galamb József Szakképző Iskola két diákja mindkettőben győzött, ők kapták az összetett első helyet. Jutalmuk díszes serleg és egy-egy oklevél.

A két diák Hagyomány, ízek, régiók mottóval egy kis híján elfeledett ősi magyar juhfajtáról, a cigájáról értekezett. Bemutatták az állat tartását, gondozását, etetését, szaporítását, sőt azt is, miként kell fejni, és a tejéből hogyan lehet különlegesen finom sajtot készíteni. Mint megtudtuk tőlük, egyikük sem csupán elméletben ismeri a jószágot: mind a ketten tartanak juhot, mi több, Dani János már egy tanyát is örökölt legelővel, ahol 25 állatot gondoz, és a juhszövetségnek is tagja. Mindketten úgy gondolják, fontos, hogy ez a fajta fennmaradjon, mert komoly értéket képvisel.

Seres Alíz és Dani János nem csak elméletben ismeri az ősi magyar juhfajtát. A szerző felvétele
Seres Alíz és Dani János nem csak elméletben ismeri az ősi magyar juhfajtát. A szerző felvétele

Díjeső az iskolának

A makói galambosok hagyományosan jól szerepelnek a különböző országos szakmai és tanulmányi versenyeken, de most valóságos díjeső zúdult rájuk. A Szakma Kiváló Tanulója versenyen szerszámkészítő szakmában országos 2. lett Suhajda Máté, Bajusz Tamás 4., Vári László pedig 7. lett. Ugyanezen a versenyen dísznövénykertész szakmában 4. lett Katona Tímea. Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen az agrár- közgazdasági és áruforgalmazó technikusok mezőnyében 6. helyezett lett Szögi Nóra Ilona, 7. Pál Alexandra, míg 8. Suhajda Nikolett. Az SNI-s tanulók részére megrendezett III. Szépíró Országos Verseny 8. helyét Schmidt Bettina hozta el. Felkészítő tanáraik: Bereczkiné Kovács Erzsébet, Horváth Anikó, Szabó Ildikó, Sisák Tibor, Szitás Sándor és Vígh Attila.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hepehupás út visz a temetőn keresztül

Sokan használják, de rendkívül rossz állapotban van az a keskeny aszfaltút, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen megkerülni a református temetőt. Tovább olvasom