Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Sertésgondozónak, pénztárosnak állhat a makói munkanélküli

Makó - Nem dúskálnak az ajánlatokban a makói munkanélküliek. A Nemzeti Foglalkoztatás Szolgálat makói kirendeltségén jártunk.
A Nemzeti Foglalkoztatás Szolgálat recepcióján nagyon segítőkészek, a kezünkbe nyomnak egy listát a jelenleg elérhető állásokkal, illetve a szervezet internet címét is begyűjtjük. A nyomtatványokból kiderül, hogy nem csak Makó környékéről, hanem Sopronból és Karancsaljából is keresnek munkavállalókat. A hűség városából kőművest és burkolót, havi bruttó 110 ezer forintos fizetésért; utóbbi településre gyógytornászt, havi bruttó 125– 135 ezer forintos jövedelemért.

De hogy a környékbeli lehetőségekről is szóljunk: szegedi, mezőgazdasági cég vár mezőgazdasági munkást, általános iskolai végzettséggel, állandó délelőtti műszakba, havi bruttó 35 ezer forintért. Másik ajánlatuk egy kicsit vonzóbb az anyagiakat tekintve: mezőgazdasági technikust alkalmaznának, bruttó 110–130 ezer forintért.

Nem dúskálnak az ajánlatokban a makói munkanélküliek.
Nem dúskálnak az ajánlatokban a makói munkanélküliek.

Az interneten iskolarendszeren kívüli, német nyelvtanárt keresnek havi bruttó 110 ezerért, logisztikai ügyintézőt, pénztárost a határra, valamint sertésgondozót. Az ajánlatokból is látszik: nem túl rózsás a munkaerőpiac az idén télen, Makón. Egy fiatal pályakezdő, Kiss Éva is borúsnak látja a saját helyzetét. – Már június óta munkanélküli vagyok, akkor szereztem meg a munkaügyi tanácsadói diplomám. Egyelőre nem találtam elfogadható ajánlatot, úgy tűnik manapság inkább a személyes kapcsolatok, ismeretségek számítanak a munkahelykeresésben – mondja szomorúan.

Egy nevét nem vállaló férfi tavaly nyáron vált munkanélkülivé. – Bejelentett állásom voltm festőként dolgozóként, ám jött egy új munkás, aki jobban „feküdt" a főnökeimnél, nekem pedig felmondtak. A férfi beperelte a céget, most a jussára vár. Mint mondja a több bizonyítvány, a több tehetség és a több év gyakorlat sem garancia semmire.

Hogy teljesebb képet kapjunk a munkanélküliségről, utánajártunk néhány statisztikának is. Tavaly decemberben 3096 bejelentett állástalant regisztráltak a városban, 2010 még 3545-öt.

Ha az iskolai végzettséget nézzük, akkor Makón – akárcsak a megye több városában – a 8 általános és annál kevesebbel rendelkezők elhelyezése okoz gondot; számszerűsítve 1374 főt jelentett ez tavaly decemberben.

Olvasóink írták

 • 13. dédi8 2012. február 02. 20:58
  „Makovaros fogalom!
  Volt már agrár osztály büszkesége, volt már informatikus is. Sőt visszakeresve hozzászólásait még fűtő végzettség aspiránsa is. Rendkívül jól ért a járdaépítéshez és a politikai elemzéshez. Felkészültsége foIytán ért az iskolavezetéshez, takarításhoz, atomfizikához is. Igaza van triatlonosnak!
  Fiatal kora ellenére, és valószínűleg a Galamb József Iskola kiválóan felkészült tanárainak köszönhetően bámulatos fejlődésre képes. Például soha nem látott gyorsasággal tanul meg helyesen írni, ha gyorsan szeretné közölni mondandóját, soha nem látott sebességgel sajátít el szakmai ismereteket. Hallottam már, hogy az iskola ahová jár kiváló pedagógus gárdával rendelkezik: íme a bizonyíték!
  Jó lesz félni az elkövetkező nemzedék szocialista géniuszától. Csak nehogy a Galambban végezze tesitanárként! :)))”
 • 12. makovaros 2012. február 02. 20:10
  „11. Tisztelt triatlonos.

  Köszönöm a jókívánságát! :)”
 • 11. triatlonos 2012. február 02. 10:59
  „Tisztelt Makováros!
  Fiatal kora ellenére lenyűgöz a tájékozottsága. Őszintén szoritok, hogy mielőbb sikeres vizsgát tegyen, és jó munkahelye legyen. Minden munkahelyen rajonganak az ilyen tájékozott munkaerőért. Mivel én már a nyugdijasok sanyarú kenyerét eszem, az emlékeimbem kutatva sem találok a "HARVARDON" olyan felkészült fiatalt, mint Ön, pedig a kollegáimmal évtizedeken keresztül küzdöttünk a "Minden oldalúan képzett szocialista ember tipus " kialakitásán. Ha hamarabb születik, akkor talán Ön lehetett volna az első!”
 • 10. makovaros 2012. február 02. 06:46
  „6. Én nem úgy látom hogy több a foglalkoztatottak száma, sőt inkább kevesebb, vagy ott van pl a közfoglalkoztatás (közmunka) nevetséges összegekért dolgoznak 8 órában 45 ezer ft-ért (ezt hallotam) annyira lecsökkent az támogatás.
  Inkább nőt a munkanélküliség. Diákok nem tudnak elhelyezkedni, már ott buknak hogy mindenhova gyakorlat kell több éves de a diákok többséginek ez nincs ám meg :) Én is gondba vagyok ez ügyben. Rokkant ügyek: Most meg elveszik azoktól akik tényleg rászorulnának. Azok akik jogtananul Ráadásul a gazdagok bére nő a szegényekké csökken. Megváltás lesz 2014 ha ezt a szörnyű kormányt eltüntetik. És végre olyan kormány lesz aki törődik a szegényebb réteggel..

  Ja és furcsa módon mióta ez a kormány van egy méter járda nem épült a városban.

  Azt hogy maradjak az informatikánál hát kösz :) Remélem lesz belőle valami munka is itt a városban.”
 • 9. papika56 2012. február 01. 15:46
  „"Állandó de. műszakban 36 ezer ft ért ! " napi 12 órában ! JÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!!!”
 • 8. scott1 2012. február 01. 09:12
  „6!
  Ezt a legjobbkor írtad, hiszen évek óta nem volt ilyen magas a foglalkoztatottak száma mint most :) és éppen azért kell szabályozni a felsőoktatási képzést is, hogy ne drága pénzen neveljünk magyar munkanélkülieket az országnak. Hol van már az a kormány, amely úgy kétszerezte meg a munkanélküliséget az országban, miközben rekord számra növelte a rokkantak, szociálisan ellátottak és nyugdíjasok számát? Szerintem maradj csak az informatikánál... :)”
 • 7. Egyolvasó 2012. január 31. 20:35
  „Miért nem Január elején készítették ezt a cikket? Amikor az ott dolgozók a munkanélkülieket úgy kezelték mint egy alsóbb rendűt?
  Vagy akkor kiderült volna az igazság, hogy semmi segítőszándék nincs a Nemzeti Foglalkoztatás Szolgálat makói kirendeltségén dolgozókban??”
 • 6. makovaros 2012. január 31. 17:49
  „És azért tanulhatunk évekig, Ezért kell röghöz kötni az egyetemistákat hogy még ők is maradjanak a magyar munkanélküliség országában. Hol a Fidesz 1 millió munkahelye? abból semmi sem lesz.”
 • 5. papika56 2012. január 31. 14:55
  „Sajnos aki meg túl képzett az se talál munkát.
  Szomszédlány, 2 egyetemi diploma, angol-felsőfok, okj s tanfolyam 3 db. MÉG sincs munkája ! Heti 4-5 pályázatot ír, levélben v. e-mailban NEM VÁLASZOLNAK RÁ !!!!! pedig elküldött vagy 30 db -ot.
  Állást CSAK ismerős álltal , sógor--koma jóbarát tud szerezni !!!! Egyébként reménytelen !”
 • 4. KamuNeni 2012. január 31. 14:43
  „"Már június óta munkanélküli vagyok, akkor szereztem meg a munkaügyi tanácsadói diplomám. Egyelőre nem találtam elfogadható ajánlatot"
  Ez a lany persze nem panaszkodhat egyaltalan, mert nyivan nem is akar dolgozni ha -megfelelo ajanlatot var. Inkabb azt kellene meg gondolnia hogy O megfelelo-e egy munka elvegzesere. Az ilyeneket en soha nem alkalmaznam.

  Nem a ceg van ertuk hanem ok a cegert. A munka az ajandek es nem jarnadosag.!! Soha ne felejtsd el. Masnak is oda adhattak volna azt a munkat.

  Havi 35 ezer viszont mar a pofatlansag teteje. Persze a ceg is a penzt akarja tartani, de a minimal ber az minimal ber megha kevesebb mint 40 oras a munkahet akkor is. Tehat a torvenynek kell a minimal bert eroszakolni megha resz munkaidos a munka akkor is.

  En is szivesen felvenek egy motivalt munkaerot havi 35 ezer forintert aki jol elvegzi a ra kirott feladatott.

  Keresek programozot havi 35 ezer forintert es szinten webdesignert angol nyelvtudasssal. Van jelentkezo? Havi bonus 10% bonusz a tetejebe.”
 • 3. scott1 2012. január 31. 10:46
  „...vagy átképzéssel se!
  Egyúttal gratulálnék az új makói oldal színvonalához (több megyei online újságban sem jelenik meg több hír) mint mostanában a városról és környékéről, amennyiben ez az új felállás - a választások kivételével - a tájékoztatásról és a közszolgálatiságról szól elsődlegesen, akkor csak szurkolni tudok a további munkájukhoz!”
 • 2. kontrapista 2012. január 31. 09:30
  „A "munkaügyi tanácsadó " diplomával rendelkező hölgy nem éppen fényeskedhet tudásával, ha még magának sem tud tanácsot adni munkavállalás terén. Az oktatási rendszer hiányossága : százával képez olyan szakokon, akik később csakis átképzéssel kapnak megfelelő munkát.”
 • 1. Silvio_Dante 2012. január 31. 09:05
  „No igen, csak nem decembert kell nézni. Ugyanis akkor még kb. 400 ember állt közfoglalkoztatásban, vagy egyéb szerződéses foglalkoztatásban, januárban ezek is bővítették a munkanélküliek körét. S tegyük hozzá azt is, hogy aki csak teheti elhagyja a várost, hiszen alig van esély, hogy munkát találjon. Egyet kell értsek a nyilatkozó hölggyel is, ha valakinek nincs jó kapcsolata, rokona, kedvese, szeretője egy cégnél akkor szinte esélytelen bejutni. Itt tartunk, nem az az érdem, hogy ki milyen érdemekkel bír, hanem, hogy ki, kinek a valakije....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ünnepi programokról Apátfalván

A polgármesteri hivatalban kedden 14 órakor tartja soros ülését az apátfalvi képviselő-testület. Tovább olvasom