Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Sikert aratott a csanádpalotai tisztító

Csanádpalota - Egyelőre nem tudni, alkalmazni fogják-e a Csanádpalotán kipróbált olcsó tisztítási eljárást a magyar ivóvízminőség-javító programban, de a tegnapi bemutató felkeltette több, a honvédséggel szorosan együttműködő szakmai cég érdeklődését.
Több, a honvédséggel szorosan együttműködő, az ivóvízminőség-javító programban is közreműködő cég érdeklődését keltette fel az a víztisztítási technológia, amelyet tegnap ismét bemutattak, kipróbáltak Csanádpalotán. Lapunk elsőként írta meg: az Európa-szerte piacvezető romániai Grup Romet 3 éve vette fel a kapcsolatot a kisvárossal – akkor, amikor még úgy állt, minden településnek önállóan kell megoldania az arzén és más egészségre ártalmas anyagok csökkentését az ivóvízben. A társaság mintát vett a magas bór-, kén- és nátriumtartalmú palotai vízből, majd előállt egy berendezéssel, amely hazai és romániai laboratóriumok vizsgálata szerint is az uniós normáknak megfelelő csapvizet állított elő belőle. A legfontosabb: harmadával kevesebb költséggel, mint amennyit az akkoriban ismert eljárások igényeltek.

Sikeres volt a teszt, több szakmai cégnek is felkeltette a figyelmét. A szerző felvétele
Sikeres volt a teszt, több szakmai cégnek is felkeltette a figyelmét. A szerző felvétele

A társaság szakemberei tegnap újra elhozták Palotára a készüléket, és a helyi vízműtelepen bemutatták a technológia magyarországi alkalmazása iránt érdeklődő partnereknek. Adrian Costase fejlesztési és kutatási igazgató elmondta: a nagyjából 15 milliós értéket képviselő, 8 szűrővel felszerelt berendezés kiválthatja a lajtos kocsikat, hiszen óránként 500 liter víz megtisztítására képes – a több mint 3000 lelkes Csanádpalotán egész nap sem fogy el 1000 liter. Ennél persze tudnak nagyobb teljesítményű, akár az állandó szűrést biztosító gépeket is gyártani. A sikeres bemutatót követően többen, így például a Hév-Sugár első embere, Forgó Zoltán is széles körű együttműködést kínált a buzaui székhelyű, egyebek mellett a NATO-nak szállító cégnek, felajánlva azt is, hogy a honvédség figyelmébe ajánlják a technológiát. Kérdés, hogy a Grup Romet nem késett-e el a magyarországi piacszerzéssel – elhangzott ugyanis, hogy itthon már gyártják a berendezéseket. Óföldeákra például a napokban már meg is érkezett a víztisztító konténer.

Olvasóink írták

 • 5. xenopus 2013. február 17. 06:58
  „Az unyijós pályázatokon ,legtöbbször egy cég termékei vannak szponzorálva. Gondolom egy jobb hatásfokkal rendelkező helyi találmány nem hozna annyit egyesek zsebébe!
  No, ebből sem lesz semmi!”
 • 4. Lohengrin 2013. február 02. 12:08
  „1. Miértne? 2013.01.30. 07:4

  Véleményem szerint a lajtos kocsiról kiosztott arzéntalanított víz, lakosság által elvitt napi mennyisége az a bizonyos majdnem 1000 liter, nem pedig a hálózatból kinyert összfogyasztás!”
 • 3. 1031rob 2013. január 30. 11:18
  „500 köbméter (m3) akart az lenni, tisztelt cikk író :) !?”
 • 2. pog 2013. január 30. 08:15
  „ez már vicc...”
 • 1. Miértne? 2013. január 30. 07:43
  „" a több mint 3000 lelkes Csanádpalotán egész nap sem fogy el 1000 liter"
  Ha valóban csak ennyi vizet fogyasztanak a Csanádpalotaiak, akkor nincs értelme vizet tisztítani.
  Szabó Imre és szerkesztő úr! Tessék jobban odafigyelni ,hogy mi kerül nyomtatásba,hiszen senki sem hiszi el ezt a csekély fogyasztást.
  Egyébként ha néhány éve már bemutatkozott ez az európai hírű cég a helyszínen-és sokkal olcsóbb a berendezése-megkérdezném vajon miért kezdték el legyártani a jóval drágábbat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előadás a műtrágyákról a Gazdakörben Apátfalván

Kedd délután 5 órától tartják a Gazdaköri Esték következő előadását a Faluházban. Tovább olvasom