Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Sok kicsi sokra megy a határnál

Nagylak - Az 545 lelkes Nagylakon megújulhat a kultúrház nagyterme és a sportpályához vezető út, műszereket vesznek az orvosi rendelőbe, és forgalomcsillapító berendezéseket terveznek a főutcára.
A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács által közzétett pályázatok közül négyben érdekelt Nagylak. A község polgármestere, Gyarmati András elmondta: minden egyes pályázati kiírás után egyeztetett az úgynevezett mikrotérségi kollégáival, vagyis az apátfalvi és a magyarcsanádi polgármesterrel. Erre azért van szükség, hogy ne ugyanarra pályázzanak.

– A célunk, hogy minél élhetőbbé tegyük a falut. Ennek érdekében most az egészségügy, a kultúra és a közlekedés terén szeretnénk fejleszteni
– folytatta Gyarmati András.

Nagylakon még 2007-ben megújult az orvosi rendelő, s az akkor még létező vizitdíjból új bútorokat vásároltak. Most egy korszerű EKG-t, valamint egy dopplert, vagyis érszűkületet vizsgáló berendezést vásárolnának. A két műszer ára összesen 1 millió forint.

A kultúrház 40 éve épült, így már ráfér a modernizálás. 900 ezer forintért új parkettát, lambériát és ajtókat kaphat a nagyterem. Az óvodához és a sportpályához vezető utat még a 90-es évek elején kiépülő gázvezeték-hálózat lefektetéséhez törték fel. A burkolatot helyreállították, de „foltosan", vagyis csak feltöltötték, így ezt a 100 méteres szakaszt 1,3 millió forintból akarják újraaszfaltozni.

Nagylakot a 43-as főút forgalma csak kis mértékben érinti, viszont a falu főutcája egyben az az út, amelyen a Békés megyéből érkező kamionok a temesvári sertéskombinátba szállítják a szemestakarmányt. A lakóházak az úttól mindössze néhány méterre állnak. Hiába raktak ki 40 kilométeres sebességkorlátozást előíró táblákat, a hatalmas járművek 80–90-nel száguldanak át Nagylakon. Ezért 1,7 millióért két forgalomcsillapító berendezést szeretnének vásárolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigánybécs muzsikusai

Makó - Ma már az identitásukat is alig vállalják, nemhogy eredeti cigányzenét tanulnának a makói… Tovább olvasom