Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Sokba kerül a figyelmetlenség

Makó - Több tízezres csekk lehet az ára, ha valaki Makó központjában, a főtéri körforgalom előtt megszokásból parkol, és nem figyel a táblákra, a felfestésre. Az autósok háborognak – mint mondják, nem tájékoztatták őket előre a változásról, nem volt idejük hozzászokni.
Fejőstehénnek néznek bennünket – panaszkodnak szerkesztőségünkben nap nap után személyesen vagy telefonon azok a makói autósok, akik mostanában kaptak több tízezres bírságcsekket amiatt, hogy szabálytalanul parkoltak a Szegedi utca páratlan oldalán, a sárga üzletházzal szemben lévő útszakaszon. Itt korábban, évtizedeken át kijelölt parkolóhely volt, amely jó néhány héttel ezelőtt megszűnt. Erről azonban az autósok semmilyen előzetes tájékoztatást nem kaptak, s ha most megszokásból ugyanott állnak meg, a rendőrség könyörtelenül büntet.

A szokás költséges hatalma: minap 7 kocsit számoltunk össze az immár forgalom elől elzárt egykori parkolóban. A szerző felvétele
A szokás költséges hatalma: minap 7 kocsit számoltunk össze az immár forgalom elől elzárt egykori parkolóban.
A szerző felvétele

A változtatásnak egyébként megvan a logikája. Miután megépült az új főtéri körforgalom, nem maradhatott meg közvetlenül előtte és utána az addigi parkolóhely. A forgalom elől elzárt terület jelzése az aszfalton ugyanakkor – mint egyikük megjegyezte – szabályos, csak nem a szokásos, nincs ugyanis a teljes területre felfestve a jellemző csíkozás. A parkolási lehetőséget jelző tábla is megmaradt, csak előbbre került: oda, ahol tényleg meg lehet állni. Ettől függetlenül minden sofőr elismerte lapunknak, hogy a büntetés jogos. Azt reklamálták, hogy a változásra senki sem hívta fel a figyelmüket, és türelmi időt sem kaptak az új rend megszokásához.

Neparáczki László, a Makói Rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője ez utóbbi kitételt nyomban cáfolta. Mint mondta, amíg a táblák nem voltak helyesen kihelyezve, addig csak figyelmeztettek. Azóta viszont az a kötelességük, hogy érvényt szerezzenek az út fenntartója által bevezetett forgalmi rendnek. Figyelni kell az egyértelmű jelzéseket, és nem megszokásból parkolni – mondta. Ami pedig a tájékoztatást illeti: az út kezelője a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A megyei igazgatóság forgalomtechnikai osztályvezetője, Gádzser Gábor lapunknak elmondta: ha átmeneti forgalomkorlátozás, változás van mondjuk egy építkezés miatt, azt meg szokták hirdetni, de ha a táblák cserélődnek, azt külön nem. Ezt nem tartják szükségesnek, és jogszabály sem írja elő.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. vsoni 2011. december 28. 23:37
  „Tervek vannak és jutalmazási rendszer.Lehet hogy Neked és Nekem komoly gondot jelent kifizetni (35 perc) parkolásért a 30000 forintot, de Nekik ebből lesz a karácsonyi pulykapénz.
  És lehet, hogy Nekik is van családjuk gyerekeik és Ők okosan parkolnának és a családra költik a pénzt.
  Valaki felvetette az emberséget az nincs.
  Nagyfokú aránytalanság !!!!!!!!
  A sunyiságot említette valaki persze muszáj! Mert így egy nap sok-sok fénykép készülhet.Jön a következő balek.”
 • 20. makovaros 2011. december 27. 15:15
  „16. Az almási iskola előtt a Dohány utcán az egyik oldal hivatalosan Halszálkás (ferde) parkoló lenne de van aki 2 parkoló hellyet foglalva állt meg keresztbe mert nem tudta hogy a 2 fa közé hogy kell beállni.

  Körforgalom Kerékpáros ügy az úgy nem egy értelmű ahogy van. Ha nem lehet fent ülve átmenni akkor a sárga négyzeteket minek festették fel? Mert ha az ott van akkor ott fent ülve át lehet menni (pl a kálvária József attila utcánál se kell leszállni. Szerintem a rendőrség résziről kéne csinálni egy ilyen KRESZ napot ahol mindenkinek az aktuális szabályokat ismeretnék, mert az nem megy hogy kiteszik a táblát és a fele a jelentésitt se ismeri, lásd jobbkéz szabály.”
 • 19. 2kedő 2011. december 27. 13:13
  „vip007
  Átmehet a kerékpáros a GYALOGÁTKELŐHELYEN, ha LESZÁLL és ÁTTOLJA a kerékpárt!

  KamuNeni:" Nincs utba senkinek az a par auto. Tiszta idiotasag"
  Ez mindent elárul......No comment”
 • 18. vip007 2011. december 26. 11:18
  „A kerékpáros átmehet a gyalogátkelőhelyen, a gyalogos meg átmehet az úttesten. Csak egyiknek sincs elsőbbsége az úton haladóval szemben.”
 • 17. KamuNeni 2011. december 25. 23:58
  „Nem ertem miert ne lehetne ott parkolni. Nincs utba senkinek az a par auto. Tiszta idiotasag.”
 • 16. babeli 2011. december 25. 14:35
  „Ha tábla van, büntessenek keményen. Nem rutinból kell vezetni! Az más kérdés, hogy ott parkolónak kellene lenni, méghozzá "halszálkásnak"! Semmi nem indokolja, hogy ott ne legyen parkoló. A gimnázium oldalában az új parkolót miért nem "halszálkásra" csinálták?? Lehet, hogy egy kocsival kevesebb férne be, de könnyebb volna kiállni!”
 • 15. cucusz 2011. december 25. 11:51
  „2kedő! A gyalogosokat is lehetne filmezni amint az útteseten sétálgatnak egymás mellett hármassával négyessével, meg babakocsit tologatnak az út közepén, ja és ők vannak felháborodva ha az autós rájuk dudál mert nem tud tőlük haladni!”
 • 14. 2kedő 2011. december 25. 10:13
  „Már a felújítás előtt is mindenki szabálytalanul állt meg, mert akkor is kint voltak a "Megállni tilos" táblák, csak a rendőrök voltak figyelmetlenek! Az országban egyedülálló módon, itt Makón ingyenes a parkolás, sokan ezt úgy értelmezik, hogy mindenhol megállhatnak, akár a rokkantaknak fenntartott helyeken, vagy parkosított füves területeket megtaposva hatalmas károkat okozva! Büntessék is meg őket, jogosan!!!Remélem a következő "odafigyelés" a körforgalmi gyalogátkelőhelyen átkerekezőket fogja szigoruan érinteni,mert élet- és balesetveszélyes!
  Lefilmezems megy a y..tubra! :-)”
 • 13. Virág_89 2011. december 23. 23:20
  „Már nagyon vártam ezt a cikket, egyszerűen nem hittem el, hogy nem veszi észre ezt senki Makón :S Nap mint nap 7-8 autót látok ott parkolni, és ez csak egy "turnus", a rendőrök meg ott várnak, hogy mikor lehet már fényképezni, elképesztő. "Élhető Makó"??? Hol van ez???? Engem 2szer fényképeztek le egy héten belül, ami kétszer 30.000 Ft-ot jelent és 5 nap a két befizetési határidő között a különbség...hát köszönöm szépen :s Fellebbezés 5000 Ft, ha részletre kéred a befizetést az plusz 3000 Ft. Milyen világ van emberek??? 3 napon belül 2 db 30 ezres csekket kaptam :S Ez azért elég borzasztó, így Karácsony előtt. Ráadásul én még akkor parkoltam ott amikor a parkoló tábla a Forgalom elől elzárt területen belül helyezkedett el, mert ugye aki figyelte, kb. háromszor lettek átpakolva a táblák egyik helyről a másikra, most van kint jogosan. De egyáltalán miért kellett oda forgalom elől elzárt területet felfesteni, mikor a busz és a kamion is kényelmesen elfér a parkoló autók mellett...kevés a bevétel? a másik pedig, hogy miért nem lehet figyelmeztetni az embert? miért kell sunyi módon alattomosan küldeni a sárga csekket, mert a hülye magyar úgyis kifizeti... én fel se lebbeztem, bár akkor a parkoló tábla jogtalan helyen volt és ahogy hallottam ezt a rendőrségen is tudják, csak nem tesznek semmit. Ha áthelyezték a táblát az azt jelenti, hogy ők is rájöttek, hogy valami nem stimmelt. Igen megszokásból parkoltam ott, és lehettem volna figyelmesebb, de nem értem hogy miért nincs végig csík a forgalom elől elzárt területen,hogy ne tévessze meg az embert, aki például a buszra siet, mint én? és miért rakja ki a megállni tiloson belül a parkoló táblát? Ez megtévesztő... a másik hogy A megállni tilos miért ott van ahogy kijössz a körforgalomból, ott egyáltalán nem ezt figyeled... szerintem a pénzre megy ki az egész, de költsék gyógyszerre... katasztrófa az egész ország, a város úgy ahogy van. Nem azzal kellene dicsekedni, hogy mit építenek, hanem azzal, hogy valóban élhető legyen ez a város. Mert kérdem én ha valaki minibálbért keres és egyedül neveli a gyerekét az hogy fizet ki a 70 000 Ft körüli fizetéséből 30 ezret??? mit fog enni abban a hónapban??? mert,ha a számlákat kifizeti, akkor már szerintem nem sok mindent....ezeken kellene elgondolkodni...a fellebbezőknek meg szurkolok”
 • 12. Nap 2011. december 23. 22:55
  „Ja ! Biztos forrásból hallottam, hogy valaki itt eltolt valamit, mert itt parkolónak kellene lenni.
  Hi bal.........k! Nem baj nehezen, de fizetek! Boldog Karácsonyt!”
 • 11. Nap 2011. december 23. 22:40
  „Lehet,hogy mi emberek állandóan figyelmetlenül rohanunk és a megszokásoknak élünk,de akkor sem értem,hogy miért jó az ha az a terület,ahol eddig parkolhattunk most kihasználatlanul áll.- csak azt nem értem akkor miért nem virágosítjuk be a virágos Makóért?.Arról nem is beszélek,hogy a Közüzemi számlákat is ott intézzük,ott van a Földhivatal stb...
  Hajrá Fürdő!!!!!-érted mindent be kell nyelni...-rossz utat hónapok óta stb”
 • 10. csikoo 2011. december 23. 10:51
  „A probléma csak az, hogy hamarabb büntettek, mint ahogy a parkolótáblát áthelyezték! Ráadásul úgy fényképezték le az autómat, hogy a villanyoszlop takarta a parkoló táblát! Kimentem és készítettem fényképeket egy kicsit más szemszögből :) Megkérdeztem a rendőrségen, azt mondták, hogy forgalom elől elzárt terület van felfestve. Megjegyzem elég spórolósan...de ha jól tévedek, a tábla hatálya erősebb, mint az útburkolati felfestés. Fellebbeztem, kíváncsian várom a választ!”
 • 9. bo 2011. december 23. 09:56
  „Annak kellett volna a kezét eltörni, aki felfestette a "forgalom elő elzárt terület"! Semmi nem indokolja, hogy akkora helyről kiszorítsák a parkolni szándékozókat.”
 • 8. vadruca 2011. december 23. 07:51
  „Mióta megszűnt a kamionforgalom, több helyen is felül kéne vizsgálni a közlekedési táblákat.- Például a Penny-kihajtónál a Szegedi utcán kötelező jobbratartás van ami indokolt volt míg a nagy kamionforgalom volt, de most már
  indokolatlan.”
 • 7. szilencium 2011. december 22. 20:46
  „Jó lenne ezt a rendet is átgondolni,úgy mint a 30-s táblákat!Csak ne tartson annyi évig ezen rend élete!Nincs tudomásom,hogy valaki panaszkodna arról,hogy zavarja az eddig megszokott parkolási rend!Tud valaki olyan velős indokot,amiért a körforgalom után nem lehet megállni,parkolni,és amiért ilyen brutálisan el kellett zárni a forgalom elől azt az útszakaszt?Mi lesz ott ? 100 méteres korzó a főúton?Egy idő után tényleg benől az autósok feje lágya,és nem lesz tovább fejős tehén az a szakasz!Vagy már is a vendég,balkáni,turistákra gondolunk,akiket majd ott fogunk egy kis prémiumért lenyúlni,ha bemerészkednek az új Hagymatikumunkba?”
 • 6. vip007 2011. december 22. 17:45
  „"Akkor úgy látszik nagyon sokan vannak, akik nem ismerik a kresz-t."

  És tényleg.”
 • 5. Palacsinta 2011. december 22. 17:22
  „Van ott egy fehér vonal.Nekem úgy tanították,úgy tiszteljem,mint egy 3 méteres betonfalat!A virágoskert meg nem gyalogátkelő.”
 • 4. lajosbácsi 2011. december 22. 17:02
  „a sárga üzletház előtti oldalon pedig meg lehet állni??? a kocsiból kilépők pedig vagy egy autó elé lépnek, vagy dagonyázhatnak a virágos kerten keresztül, mire beérnek a járdára.. okos volt az is, aki ezt kitalálta....”
 • 3. jkunf 2011. december 22. 16:42
  „Minek kell a figyelmeztetés? Például arra, hogy ha valakit egyszer megbüntetnek és erről mondjuk nem 10 nap múlva értesül, hanem azonnal látja a szélvédőjére tett értesítéssel, akkor valószínű az alatt a 10 nap alatt, míg kézhez nem kapja a bírságolási csekket, nem fog többet odaparkolni. Ehhez nem jogszabály kell, hanem egy csöpp emberség. Nem ártana a "Szolgálunk és védünk" szlogent valami másra kicserélni, mert ez már másról sem szól, mint a minél több pénzbehajtásról. Úgy tűnik a rendőrségnél is bevezették a teljesítménybért.”
 • 2. jkunf 2011. december 22. 16:17
  „Akkor úgy látszik nagyon sokan vannak, akik nem ismerik a kresz-t.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új könyvtárról álmodnak Makón

Ha jön egy befektető, és megveszi a makói régi városházát gyógyszállónak, az ott lévő gyermekkönyvtárt a régi patyolat helyére tudják költöztetni. Tovább olvasom