Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Sokkal kevesebb a gyorshajtó Apátfalvánál

Látványos eredményt hozott az Apátfalva határában telepített automata sebességmérő berendezés a 43-ason. Egy hét után jelentősen csökkent a forgalom. Így aztán a napokban feltűnést keltett egy piros Mercedes, amely – a sebességmérő tábla tanúsága szerint – 126-tal zúgott végig a falun. Korábban ez nem tűnt volna föl.
Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság támogatásával Apátfalván egy úgynevezett radaros sebességmérőt telepítettek a 43-as útra. A berendezés mindenkit, aki az úton halad, tájékoztat a sebességéről, így lassításra ösztönzi a gyorshajtókat. Korábban a hosszú, egyenes szakaszon nem kímélték gázpedáljukat a falun áthajtók. Már a felszerelés utáni napokban látványos volt az eredmény, a falubeliek azonban mostanra már elhitték: ez a megoldás tényleg hatékony.

– Érezhetően lassabban kelnek át az autósok Apátfalván, az a jó a rendszerben, hogy az esetleg fáradt, vagy a sok ezer megtett kilométer után fásult sofőrök felkapják a fejüket, észreveszik, hogy lakott településre értek, és lassítanak – mondta lapunknak Varga Péter polgármester.

Azért még nem mindenkit ösztönöz jogkövető magatartásra a precíz mérőműszer. Sőt akad, akit száguldozásra ösztönöz. Érdekes módon az első egy hét rekordere nem külföldi, hanem magyar rendszámú autó volt. A piros Mercedes egy tévétársaság kamerája előtt produkált 126 kilométer per órás értéket – lakott területen belül. Egyébként jelenleg az eszköz próbaüzeme folyik, a legnagyobb sebességgel átzúgó külföldi nem sokkal maradt el magyar társától: 121-gyel közlekedett Apátfalva belterületén, a megengedett 50 kilométer per óra helyett.

Hozzáértők szerint a 43-as egész vonalán 50-80 millió forint értékű közlekedésbiztonsági fejlesztéssel már jelentős javulás érhető el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két makói lány a Szín 5-ös játékból

Szín 5-ös játékunknak két makói nyertese is van: Molnár Petra és Horváth Nóra, akik Németh Ildikó… Tovább olvasom