Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Sóval és műtrágyával is olvasztanak Makón

Makó - Péntek reggel óta szakadatlanul esik a hó Makón. Senkinek sincs könnyű dolga most a ház körül. Már a lapátolás sem ér sokat. Mire végez az ember, kezdheti elölről.
De mit lehet tenni? Azt tudjuk, hogy 2010 szeptembere óta kormányhatározat alapján sóval nem szabad szórni a járdát. Akinek van otthon mondjuk kazánja, kályhája vagy kandallója, az kiszórhatja a keletkezett hamut. Próbálkozhatunk homokkal, faforgáccsal is, viszont ez nem minden háztatásban van kéznél.

Makó fehérben - GALÉRIA

A szemfülesek a gazdaboltokban kapható kálcium-nitrát tartalmú jég- és csúszásmentesítő szert, vagy egyszerűen közönséges műtrágyát szórnak a járdára. Hatékony módszernek tűnik: jól olvasztja akár a jeget is és földetéréskor rögtön olvad a hó a beszórt területen. Ennek használatát egyelőre egyetlen jogszabály sem tiltja. Viszont ezt sem emelhetjük le otthon a polcról, és költségesebb is, mint a többi módszer. Egy 10 kg-os doboz a jégmentesítő szerből akár 5-6 ezer forintba is kerülhet.

Ön hogyan tünteti el a havat? Ossza meg velünk tapasztalatait!

Olvasóink írták

 • 15. Kurailaci 2012. február 09. 20:19
  „Kedves barátfule. Nagyon örülök hogy észrevetted hogy hamarosan nyíló trafikok elott fel volt takarítja a burkolat,meg mielőtt tévhitben élnél szeretnélek tájékoztatni arról, hogy akik az üzletem elott takarítottak, azok a saját embereim voltak, amiért fizettem nekik. Legközelebb ha rólam írsz ilyen kedvező dolgokat, légy szíves közölt a neved is ,ne bújt álnéven mögé, mert így nem korrekt a cselekedetek. Ha meg álnéven írogatnak, szerintem jobb lenne ha magaddal foglalkoznal. Utána jártam hogy ki lehetsz,látod én nem bántanak téged, de javasolnám hogy magaddal törődj, és ha jót nem tudsz mondani, legalább ne irigykedj.”
 • 14. mackósajt 2012. február 06. 06:43
  „KEDVES 7-ES HSZ.!
  Az infrastruktúra fenntartásának része, hogy az utakat télen is járhatóvá kell tenni! Egyébként a 8600 forintomon túl 2011-ben 340ezer iparűzésit is befizettem és az utcánkba egyik oldalon sincs járda, se vízelvezető árok, de még a meglévő út is rossz állapotba van. Ja és nem honvédba lakom!Az utcából mindenki befizette a kommunális adót és még rajtam kívül még egy emberke több százezres iparűzésit. Azt hiszem mi is emberek vagyunk és megérdemeltünk volna egy hótúrást. Beleférhetett volna a költségvetésbe! Még hogy faltól falig megújuló város. Szóval én meg a két szomszéd ember takarítottuk le hólapátokkall az útról a havat, a járdát megspóroltuk, mert az nincs.”
 • 13. xya 2012. február 05. 19:43
  „Tegnap a buszpályaudvarról több autóbuszt is szó szerint ki kellett tolni. Egyáltalán nem volt eltakarítva a hó, és rossz volt nézni, hogy csúszkálnak a buszok ide-oda. A 43-as sincs úgy takarítva, hogy az biztonsággal járható legyen. Nem tudom, hogy máshol milyen a helyzet, de szerintem elég ciki, hogy az Európán átutazó kamionosok, autósok azt tapasztalják, hogy Nagylakig, ami azért még most is jelentős határátkelőhely, egyáltalán nincs letakarítva az út. Azért ennek hírét viszik. Nem?”
 • 12. barátfüle 2012. február 05. 18:47
  „Városi tapasztalat:
  A múzeumtól a Hajnal utcáig a kerékpár utat letolták, viszont a bíróságtól az önkormányzatig hozzá se nyúltak a járdának. Kerékpáros mindössze egyet láttam, az is a kocsik elé akart esni úgy csúszkál. A járdát csak a gyalogosok taposták le egy nyomon. Ha szembe jött valaki, egyiknek ki kell lépni a szűz hóba. Ez csak azért háborított fel, mivel ugyanaz az önkormányzat hozta meg azt a rendeletet, ami előírja a járda takarítást, amelyik a saját járdáját nem képes takarítani.
  A skálánál semmi sincs letakarítva, viszont a piacról kihordták a havat. Szívmelengető, hogy "karaj" előtt a műfű zöldel a közmunkások jóvoltából, míg a közterületi járdákhoz hozzá sem nyúltak.
  Több utca végén tapasztaltam azt, hogy a tológépek gyakorlatilag átjárhatatlan hófalat építettek a merőleges utca tolásakor. Miért nem áll meg a kereszteződést rendbe rakni?
  A klasszikusok: Felemelt tolólappal szaladgáló traktorok. Hmvásárhelyen a szentesi úti városhatár táblától követtem egy sárga villogóval közlekedő traktort, felemelt tolólappal egészen a földeáki út kezdetéig. Privát menet volt, vagy ezt a menetet is fizették?
  Néhány kérdés még a végére:
  Nem hallottak még az illetékesek a hó felrakásáról és elszállításáról? Nem volt tele a média a hó előre jelzésével? Már februárban is csodálkozunk azon, hogy hó esik? Mennyi idő kell a télre történő felkészüléshez? Nem kellene megbüntetni az önkormányzatnak a bíróságot a járda takarítás elmaradásáért? A bíróságon fellebbezne a bíróság a határozat ellen?”
 • 11. papika56 2012. február 05. 16:57
  „" Ön hogyan tünteti el a havaz . ????"
  Na az én szomszédom megtalálta a megoldást ! az ő kapubejárójából ---árdobálta elébem !
  Most kb. derékig ér a hó. A kukát reggel viszik --úgy hogy megyek és vissza dúrom neki. Dühös mert az utcára kiengedett szennyvize nem folyik le !
  JÓÓÓÓ szomszédság --török átok !”
 • 10. DreadHead 2012. február 05. 14:17
  „A galeria egyenlo a nullaval. Nem elek Makon egy ideje, de jo helynek tartom es szerettem volna megnezni a varosrol par igenyes fotot. Sikertelen...”
 • 9. dédi8 2012. február 05. 14:06
  „A mi környékünkön már a havazás kezdetétől jártak a traktorok és a tolólapos autók. Az összes környező utcában a lehetőségekhez képest rendesen le van takarítva a hó. Sajnos többször is autóba kellett ülnöm, de mindig biztonságban eljutottam oda, ahová mennem kellett.
  Köszönet érte a sok embernek, aki megfeszített munkájával tett ennek érdekében.”
 • 8. Silvio_Dante 2012. február 04. 23:25
  „Ha kicsit többen emelnék meg a hólapátot, lehet jobb lenne a helyzet. De azt is el kell ismerni, hogy most a hóval szélmalomharcot vív mindenki...”
 • 7. Pierre_Quatre 2012. február 04. 22:58
  „2. mackósajt, 3. jakka: a kommunális adó szedésének célja a "település infrastruktúrájának fejlesztése, illetve környezetvédelemmel kapcsolatos feladatok finanszírozása", ebbe akár beleférhetne a fürdő pénzelése is (a tágabb értelembe vett turisztikai infrastruktúra = a tárgyi fogadóképességgel, a turisztikai szolgáltatások, a vendéglátás és a kereskedelem eszközállományával és intézményhálózatával), de arra (egyelőre) van még a kötvény pár milliárdjából, nem hiszem hogy pont a ti 8600 forintotok kellene a városvezetésnek erre a célra.”
 • 6. Perszepersze 2012. február 04. 22:37
  „Sziasztok! Érdeklődnék, hogy tudja-e valaki, hogy hétfőn a bölcsődék nyitva lesznek-e? Mert arról nem szólnak a hírek.... Köszönöm.”
 • 5. Egyolvasó 2012. február 04. 22:32
  „Én istállótrágyát használtam, attól is elolvadt a hó.”
 • 4. Mike3 2012. február 04. 22:15
  „műtrágyával??? ennyi erővel kénsavat meg fáradt olajat is permetezhetnénk a környezetre!”
 • 3. jakka 2012. február 04. 20:26
  „felháborito az utak nagyon rosszak nemlehet kőzlekedni úccába nemjárt a hódúro félméteres hó. akkor téleg minek fizetjűk a komúnális adot?????? azért hogy a fűrdőnek legyen?”
 • 2. mackósajt 2012. február 04. 18:43
  „Az utcánkba egy árva hótúróautó sem haladt el! Mi a francért fizetem a kommunális adót? Ja az új fürdő miatt..... bocs!”
 • 1. qrumpli 2012. február 04. 17:32
  „Roppant egyszerű.
  Megvárom a tavaszt és türelmesen figyelem ahogy elolvad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb lemondás Pitvaroson

Magyarcsanádon március 25-ére írták ki az időközi választást – megírtuk: január 19-én feloszlott a polgármesterrel együtt héttagú képviselő-testület. Tovább olvasom