Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Strasbourgig is mehetne a Makói Malom

Makó - A nyomozás 1998-ban kezdődött, a jogerős ítélet pedig a napokban született meg az egykori Makói Malom Kft. vezetőinek ügyében.
Nem derült ki, hová tűnt a gazdáktól átvett búza, a károsultak nem kapták meg a pénzüket, a hosszúra nyúlt büntetőeljárás miatt pedig most az elítéltek beperelhetik az államot. Ezt egyelőre nem tervezik: örülnek, hogy véget ért a vesszőfutásuk.

Döntően helybenhagyta az előző ítéletet a Csongrád Megyei Bíróság, több ponton azonban enyhített a büntetésen – tudtuk meg Cseh Attilától, a megyei bíróság elnökhelyettesétől. Így Bálint József végül 2 év börtönbüntetést kapott, ezt két év próbaidőre függesztették fel, és nem kell kifizetnie a 2 milliós pénzbüntetést. Szabó Jánosné börtönbüntetése 1 év 6 hónapra módosult, ezt is két évre függesztették fel, és neki sem kell megfizetnie az elsőfokú bíróság által kiszabott 1 millió forintot. Szendrei Zoltán Ferencre 1 év 4 hónapot szabott ki a megyei bíróság, két évre felfüggesztve, ő is mentesült az 1 milliós pénzmellékbüntetés terhe alól. Mindhármukat elsősorban több rendbeli, társtettességben elkövetett csalás bűne miatt marasztalták el, több mint százmillió forint eltüntetésével, száznegyven magánszemély megkárosításával vádolták őket. A negyedrendű vádlott, Busa Mihály büntetését – 160 ezer forintot kell megfizetnie – helybenhagyta a megyei bíróság.

A vádlottak a bíróság előtt tavaly nyáron, a szegedi tárgyalóteremben. Archív fotó: Segesvári Csaba
A vádlottak a bíróság előtt tavaly nyáron, a szegedi tárgyalóteremben.
Archív fotó: Segesvári Csaba

A rendkívül hosszú büntetőügy során a bíróság végül bizonyítottnak látta, hogy a kft. vezetői már 1996-ban tudhatták, hogy a cég fizetésképtelen, mégis folytatták a búzafelvásárlást, leltárt hamisítottak, és nem létező búzakészletre vettek föl hitelt. Ám már az első fokon ítélkező bíróság is megállapította tavaly júniusban, hogy a 21 milliós törzstőkével működő malomipari vállalkozás a tulajdonosok hozzáállása miatt küszködött folyamatosan forgótőkehiánnyal. A tulajdonosokat nem érintette az eljárás, ráadásul az sem derült ki, hová lett a búza és a pénz jelentős része.

Tíz év után tette ki a pontot a bíróság. Archív fotó: Segesvári Csaba
Tíz év után tette ki a pontot a bíróság.
Archív fotó: Segesvári Csaba

A búzatermelők kára tehát nem térült meg, és ez sokukat kilátástalan helyzetbe sodorta. Ám a vádlottak se jártak jobban: a tíz éven át zajló büntetőeljárás lelki terhe és következménye súlyosabb volt, mint végül maga a kiszabott büntetés. A tavaly ítélkező bíró is megjegyezte, nem lehet magyarázat arra, miért tartott ez ilyen sokáig. Információink szerint ez a megyei bíróságon is szóba került. Mivel törvény mondja ki, hogy a vádlottaknak is joguk van ügyük méltányos elbírálásához, az érintettek megtehetik, hogy kártérítésért perlik a magyar államot az emberi jogi bíróságon. Megkérdeztük kettejük ügyvédjeit, és azt tudtuk meg, hogy az érintettek most inkább örülnek annak, hogy véget ért a kálváriájuk, és nem ír róluk többet az újság.

Többször is újrakezdték

A megyei bíróságtól tudjuk, hogy a Makói Malom Kft. ügyében a rendőrségi nyomozás 1998-ban kezdődött, a büntetőper első tárgyalása pedig 2000. január 4-én, ám ezután 2004 júliusáig hatszor szignálták át új bíróra az ügyet. Két bíró idő közben más megyébe került, egy nyugállományba vonult, egy tárgyalás közben jelentett be elfogultságot, egy pedig gyermeket várt, és ezért kellett másnak adni az ügyet. Ilyenkor az új bírónak mindent elölről kell kezdenie.

Olvasóink írták

 • 4. palf 2009. február 07. 15:21
  „Sajnos én is károsult vagyok,én már feladtam!
  Akkor lett elegem mikor az egyik tárgyaláson az igazgató úrnak a vagyona egy Bonanza konyhaszekrényből
  és 6db festményből állt ami állítólag családi örökség és kérte azt ne vegyék el tőle!Végül is úgy tudom elárverezték és a szegedi klinikáknak lett felajálva!
  Amúgy isten malmai igen lassan őrölnek!”
 • 3. nagyi8 2009. február 02. 19:16
  „Ez az MSZP-SZDSZ-MDF politika eredménye:

  pusztuljanak a szegények, nincstelenek, jogfosztottak.

  Remélem azonban, hogy egyszer a nép a választások alkalmával
  elküldi őket a zsíros fazék mellől.”
 • 2. MANDELA 2009. február 02. 12:47
  „ÉS A TERMELÖ AKINEK KÁRT OKOZTAK HOVA MENJEN?????????? EZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS ?MÉG A BÜNÖS KÉRHET JOGORVOSLATOT ÉS KAPHAT KÁRTÉRITÁST, AZ ÁLDOZAT MEG LE VAN SZAR.A NA EZÉRT TART ITT EZ AZ ORSZÁG.AKI 10MILLIÓ FÖLÖTT LOP KIVÉGEZNÉM REND LENNE.MAGYARUL A BIRÓSÁG BOCSÁNATOTT KÉR A TOLVAJOKTOL? RÖHEJ”
 • 1. egyszerűvállalkozó 2009. február 01. 15:48
  „Szegény vádlottak! A szívem szakad meg értük!A tanulság:csaljál, lopjál minél többet.A jog malmai úgyis lassan őrölnek.A termelők meg így jártak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik-képviselő Maroslelén

Maroslele - A maroslelei Kurusa Tibor a Jobbik első önkormányzati képviselője Csongrád megyében – jelentette be ma délelőtti sajtótájékoztatóján Tóth Péter. Tovább olvasom