Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Struccok a baromfiudvarban

Ferencszállás - Igencsak meglepődik, aki Ferencszálláson járva a Szegedi utcában lakó Juhászék drótkerítésén bepillant: az udvaron ugyanis kendermagos tyúkok helyett 3 strucc kapirgál.

Egy közülük kakas – őkelmét arról lehet megismerni, hogy a csőre és a lába piros, tollazata fekete; a tojók szürkésbarnák. Szelíd, mondhatni kezes jószágok, nevük viszont nincs. Szívesen fogadják, ha benyújtunk nekik néhány szál zöld növényt az utcáról, olykor még azt is megengedik, hogy az ember megsimogassa kecses nyakukat, fejük búbját.

Gazdájuk, Bernáth Henrietta elmondta, 3–4 éve tartanak struccokat, és nagyon megszerették őket. A korábban felnevelteket egyévesen, 100 kilósan leadták vágóhídra, a mostani trió viszont egy majdani tenyészállomány alapja lesz. Korábban természetesen maguk is vágtak struccot. A húsa finom, könnyű, íze a bárányéra vagy a lóéra emlékeztet, a színe pedig sötét. Ami pedig a tojást illeti: egy-egy darab 20–25 tyúktojással ér fel, és nagyon finom rántottát lehet belőle készíteni. Olykor, ha van egy 6–7 fős baráti társaság náluk, meg is teszik, tárcsán, fokhagymásan. Ugyanakkor a 3500 forintos értéket képviselő tojásokat nehéz begyűjteni, hiába tojnak a madarak 2–3 naponta – igyekeznek azokat megvédeni.

A ferencszállási struccok legjobban a zöldet szeretik. A szerző felvétele
A ferencszállási struccok legjobban a zöldet szeretik.
A szerző felvétele

A struccok amúgy egyáltalán nem igényesek. Etetni is könnyű őket: kedvencük a már említett zöld, de szeretik a búzát és a kukoricát is – ugyanúgy, mint a tyúkok, csak persze nagyobb tételben.

Olvasóink írták

 • 6. BöszmeApó 2013. október 17. 22:06
  „Nemrég vették ki a struccokat és emukat a veszélyes állat kategóriából, a Boa Constrictorral és az Ametisztpitonnal együtt, tehát már nem kell hozzá tartási engedély. Ami egyébként hülyeség, mert attól még veszélyesek lehetnek ezek a jószágok a gyerekekre vagy az öregekre .... jobban járt volna mindenki, hogy nem kiveszik őket, hanem a veszélyes állat tartási engedély megszerzését úgy alakították volna át, hogy az egyáltalán teljesíthető legyen. Most ugyanis közel lehetetlen megszerezni az engedélyt.”
 • 5. Tommyst 2011. szeptember 08. 20:08
  „3.: Nem tudtam, hogy engedélyköteles, köszönöm szépen ezt és a többi infót is. :)”
 • 4. deszkás 2011. szeptember 08. 14:02
  „A szomszédomban meg disznók. Öt méterre a bejárattól! Nesze neked ÁNTSZ.”
 • 3. randika 2011. szeptember 08. 06:37
  „2.!
  hát a mieink a nála kisebb lilityúkokkal jól elvoltak,a kutya ugrált fel a kerítésükhöz,és attól mindég megijedtek....a macsekokkal is az a gond hogy kicsi szőrös jószágok,amiket akár patkánynak is nézhetnek,egyszer egy nyestféleség ment be az óljukba,már csak a nagy harcra mentünk ki,és annyit láttam valami szőrös jószág repül ki tőlük,a tojó akkorát rúgott bele,hogy a fal adta a másikat,ki is nyiffant szerencsére:)egyébként házörzőnek is jók:)és nem biztos hogy a macsek lenne olyan bátor hogy odamenjen hozzájuk....én személy szerint nem ajánlanám melléjük.Egyébként nagyon erős vassal is ellátott kerítés kell,írtó nagyot tudnak rúgni.Ja és a mieink amikor tojtak,mindég összetaposták,így aztse tudtuk hasznosítani:(arról nem beszélve,később tudtuk meg,hogy tán engedély is kell a tartására,mert veszélyes állatnak számít.....”
 • 2. Tommyst 2011. szeptember 07. 22:03
  „1.: Ha már volt nektek, egy engem régóta érdeklő kérdésre tudnál felelni? Gondolkodom, hogy később esetleg tyúkok helyett struccokat vennék, viszont nem tudom, hogy a macskákat hogy tűrik? Egyébként jól körülkerített helyet tudnék nekik biztosítani, de 4 macskánk van, akik szeretnek ott mászkálni. Valami tapasztalat, sejtés, ötlet?

  Előre is köszönöm! :)”
 • 1. randika 2011. szeptember 07. 14:33
  „nekünk is volt épp 3:)a húsuk semmitse ér,alig van ezen a böhöm nagy jószágon hús....azért én utcafronton nem tartottam volna!a kukoricát meg úgy tudják morzsolni mint egy igazi morzsoló!én bírtam őket nagyon csak a kedves új szomszédok költözéskor,úgy megijesztették az utolsó darabot,hogy ijedtébe belerúgott a falba és eltört a lába:(:(mire hazamentem már levolt vágva.....volt sírás-rívás.....több nem kell az biztos,jól az ember szivéhez tudnak nőni,pláne ha csibeként nevelte:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombát találtak Ferencszálláson - egy hétig még ott marad

Várhatóan egy hétig Ferencszállás határában lesz az a második világháborús bomba, amelyet hétfő délután találtak a falu határában. Tovább olvasom