Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Süssünk otthon kenyeret!

Makó - Az otthoni kenyérsütés manapság egyre divatosabb jelenség. A makói Tóthné Libor Mária internetes blogot is vezet a házi kenyérsütésről, nekünk néhány fortélyt is elárult.
- Nyolc éve minden nap friss kenyérrel lepem meg a családomat, ugyanis akkoriban kaptam kenyérsütő gépemet, ami ma már elengedhetetlen kelléke a konyhámnak. A szeretteim annyira megkedvelték a hazai ízt, hogy azóta már egyáltalán nem vásárolunk boltban kenyeret - mondja büszkén Tóthné Libor Mária, aki internetes blogot is vezet a házi kenyérsütésről. Állítja: a házi kenyér nem csak finomabb, de egészségesebb is, ráadásul felesleges adalékanyagokat sem tartalmaz.

A városban nagy ismertségnek örvendő Mária a helyi hirdetőújságban közzétett receptjeivel már sokaknak örömet szerzett, ám kenyérsütési praktikáiról blogbejegyzést is ír, amelynek ma már 2000 lelkes olvasója van. Az oldalon részletesen megtaláljuk az egyes kenyerek fotóit és elkészítését lépésről lépésre.

A makói Tóthné Libor Mária internetes blogot is vezet a házi kenyérsütésről.
A makói Tóthné Libor Mária internetes blogot is vezet a házi kenyérsütésről.

Levendulás linzer kétmillióért 

Levendulás citromkrémmel ízesített linzerszíveket álmodott meg Mária egy internetes sütiárverésen. Darabja 13 ezer 793 forintért kelt el, 145 készült belőle.

Nehezen hisszük el, pedig igaz, Mária nem pék és nem szakács, ő is kezdő volt, amikor első kenyerét az asztalra tette. – Kezdetben nekem sem volt olyan szép a kenyerem, mint most, mégis örültem neki, mert a saját kezem munkája volt.

Az ország több pontjáról leveleznek vele, mindenkinek szívesen ad tanácsokat a kenyérsütéssel kapcsolatban, személyes tapasztalatait osztja meg olvasóival.

Elárulta, eleinte a géphez kapott kenyér receptjét használta, de azt hamarosan sajátjára cserélte, majd tovább bővítette tárát. Most már nem csak kenyeret, kalácsot süt, újabbnál újabb péksüteményeket talál ki. Az internetes blogjában a Limara nevet használó Mária a sok közül a fehér kenyér receptjére a legbüszkébb, álma egy saját szakácskönyv, ám ennek lapozgatására még várnia kell.

Mária nem pék és nem szakács, ő is kezdő volt, amikor első kenyerét az asztalra tette.
Mária nem pék és nem szakács, ő is kezdő volt, amikor első kenyerét az asztalra tette.

100 forintba kerül

Ár szempontjából is érdemes megfontolni a sütést. Limara állítja, hogy 1 kg kenyeret körülbelül 100 Ft-ból tudunk előállítani, míg az üzletek polcairól ennek akár két-háromszorosáért vásárolhatjuk meg azt. A ropogós finomsághoz 0,5 kg kenyérlisztre, 1 dkg élesztőre, 2 evőkanál olajra, 1-2 teáskanálnyi sóra, kevés vízre, kovászra, no meg persze áramra van szükségünk. Kiszámoltuk, ha olcsóbb termékeket használunk, valóban ennyi pénzből tudjuk kihozni kenyerünket:

• 0,5 kg kenyérliszt: 70 Ft
• 1 dkg élesztő: 7 Ft
• 2 evőkanál olaj: 2 Ft
• Só: 1 Ft
• Kovász: 10 Ft
• Áram, víz

Az otthoni kenyér előállítása sok időt sem vesz igénybe, géppel 10, kézzel 20 perc a dagasztás, a sütés még 50 perc. Ha valaki munkához lát, 3-4 óra múlva már a friss, házi kenyerét falatozhatja, mely a fenti alapanyagokon kívül még egy hozzávalót tartalmaz, egy csipetnyi szeretetet.

Olvasóink írták

  • 19. Szikesanyi 2012. február 13. 10:40
    „Ha a képen látható kenyeret kenyérsütő gépben sütötte megeszem a kalapom.”
  • 18. correct 2012. február 10. 00:44
    „Én abban a szerencsés helyzetben vagyok,hogy ezeket a kenyereket és sütiket nagy százalékban kóstoltam és több alkalommal is!
    Tényleg ügyes és nagyon lelkes.
    De az a töltött kenyér ,tudod amit csinálni szoktál,na az ..... na az nagyon jó!!!
    Egyébként én is gondolkozok a házi sütésű kenyéren,csak vennem kéne egy gépet....
    Remélem segítesz majd az indulásnál!
    de erről majd személyesen..”
  • 17. deszkás 2012. február 09. 19:30
    „Nem vagyok konyhatündér:hogy is készül a kovász? Nem is tudtam:lehet ekkora méretű kenyeret sütni. A gép mérete? Walaki segitene? Köszönöm.”
  • 16. gicuska 2012. február 09. 18:12
    „Én a mai napig Limara recepjei alapján sütök a családom teljes megelégedésére. Mind a kalácsok, mind a kenyerek és péksütik állandóan napirenden vannak nálunk. Nincs annál jobb dolog, mint amikor a kibővített családi ebédhez az általam sütött illatos kenyér kerül az asztalra. Ezért örökké hálás vagyok Limarának.”
  • 15. NIN 2012. február 09. 11:05
    „Én is 2 éve sütök kenyér sütőben kenyeret, főként teljes kiőrlésű liszttel keverve a kenyérlisztet. tönkölyös, rozsos, magvas kenyeret is sütöttem. Nagyon finom, én az illatát szeretem nagyon.”
  • 14. Berci08 2012. február 09. 11:03
    „Én is otthon készítem.,a család nagyon szereti.Cserépedénybe,villanysütőbe sütöm.Jobban szeretjük mint a bolti kenyeret.”
  • 13. erzsebet1950 2012. február 09. 11:02
    „Nagyra értékelem azon háziasszonyok szorgalmát akik otthon sütnek kenyeret a családjuknak!”
  • 12. kicsi1 2012. február 09. 11:01
    „Mindennapi friss kenyérillattal lepi meg a családját, finomsággal, biztosan hálásan fogadja a családja.”
  • 11. Zsuzsi1965 2012. február 09. 10:58
    „Nagyon ügyes vagy! Gratulálok!”
  • 10. Racoon 2012. február 09. 10:10
    „Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki az otthoni kenyérsütést.
    Amit te sütsz magadnak, az már nem csak egy áru a boltból, annak lelke van és úgy is bánsz vele.
    Még véletlenül sem fog a kukába kerülni belőle. Barátokkal, családdal meg még nagyobb élmény.
    Több helyen alakítanak barátok kenyérsütő klubot. Összejönnek hetente és megsütik közösen a kenyerüket. Nagyon össze tudja hozni az embereket. Én tavaly építettem egy kemencét, az még rádob egy lapáttal az élményre.”
  • 9. DrBagiMaria 2012. február 09. 06:06
    „Nagyon ínycsiklandóak ezek a sütemények a fotókon. Nagyra értékelem, amikor valaki így tud rajongani a hobbijáért, szívvel-lélekkel. A mai világban, amikor az ember nem tudhatja, mit eszik, tényleg ez az egyedüli biztos dolog, hogy ne legyen tele tartósítószerrel és egyéb ízfokozó, stb. stb. dolgokkal az étele, ha saját maga készíti el.
    Kenyérsütőgépben sütni nem időigényes, pár pillanatig tart berakni a hozzávalókat, azoknak sem okozhat nehézséget, akik munkába járnak, és fáradtan érnek haza.
    Az egész lakást betöltő frissen sült kenyér illata pedig remek dolog.
    Gratulálok Önnek ismeretlenül is, kedves Tóthné Libor Mária.”
  • 8. XYabigél 2012. február 08. 21:01
    „Én is művelem az otthoni kenyér-, pizza-, kalács-, pogácsa sütést. Fantázia szerint variálható finom ropogós ízek, amit a boltban soha nem tudna venni az ember. Aki még nem próbálta bátran fogjon neki, nem bonyolultabb mint a sült krumpli elkészítése. A kézi mixerek dagasztó keverőjét bátran használhatják, én csak azzal dagasztok, 6-7 perc az egész. A villanysütő pedig kelesztésre is kitűnően használható 50 Celsius fok alatt. Nem utolsó szempont, hogy a sütés hője a konyha levegőjét is melegíti, az elkészült termék pedig szívet, lelket. Sok sikert kívánok hozzá, nem fogja megbánni.”
  • 7. dodoni 2012. február 08. 20:22
    „Férfi létemre én is kedvet kaptam az otthoni kenyérsütéshez. Én a tűzhely elektromos sütőjét használtam, légkeverés funkcióval. A kacsasütő tálba tettem a tésztát és szépen beledagadt, majd megsült. Több volt, mint két kiló. A nejem ezt is rossz szemmel nézte és abbamaradt a sütögetés.”
  • 6. szentmiki 2012. február 08. 18:11
    „5. NoComment- , a legrégebbi gépek is időzítősek, este bekészíted, reggel friss kenyér illatára ébredsz, vagy reggel bekészíted és mire hazaérsz ott a friss kenyér
    2. csupika, látom nem vagy "konyhatündér", ha internetközelben vagy nézd meg a guglin:)
    Ez <kenyér>, az van benne amit belerakok, nem bolti adalék.”
  • 5. NoComment- 2012. február 08. 17:12
    „Jó,hát biztos nagyon finom meg egészségesebb de van aki örül ha hazaér munka után , nem hogy még sütögessen is . Akinek erre van energiája gratulálok , ügyes.
    Nekem biztos nincs erre energiám se meg időm se .”
  • 4. banew 2012. február 08. 15:04
    „Az Ő receptje alapján sütöm az unokámnak, aki tej és szója érzéken, tehát bolti kenyeret egyáltalán nem ehet. Nagyon finom, sőt, mostanában egy kis rozslisztet is lopunk bele. Úgy lesz egy kiló, hogy kell hozzá kovász, amit előre el kell készíteni, meg a víz sem sül ki belőle teljesen. Kb. 90-95 deka, ha nagyon pontos akarok lenni. Én a kenyérsütőt dagasztónak használom, és a gázban sütöm meg. Sok sikert továbbra is Limara, ne vegye el a kedvét a sok plagizáló gazember!”
  • 3. imre57 2012. február 08. 15:03
    „Csupika! A másik fél kiló a víííz!!!”
  • 2. csupika 2012. február 08. 14:09
    „Nem értem hogyan lesz fél kiló lisztből egy kiló kenyér, ami 100Ft-ra jön ki a cikk szerint.
    Ettől függetlenül házi kenyeret készíteni nagy élmény, aki már rutinos, az biztosan nem szívesen hagyna fel ezzel.”
  • 1. kvendi 2012. február 08. 14:00
    „Szép,szép...sajnos a mai "lakótelepi" nők nagy része a "mit vegyek fel"-lel , van elfoglalva...,ha lemegyek a Tesco -ba..., sem mint avval, hogy egészséges ételt tegyen az asztalra...!
    Minden Tiszteletem a kivételeknek és a fenti cikk alanyának...! :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismered Makót? Helyismereti játék, 2. rész

Találja ki melyik jellegzetes makói épület vagy szobor részlete látható a fényképen! 2. rész. Tovább olvasom