Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Sütnek-főznek, kézimunkáznak a gerizdesi nyugdíjasklubban

Makó - Egy konyhában alakult meg, s talán ezért is a sütés-főzés a fő program mindmáig a gerizdesi nyugdíjas klubban Makón. Finomságaikból jó szívvel kínálták a tavalyi Hagymafesztivál vendégeit is.
– Tényleg egy konyhában beszélgetve alakult meg a klub, méghozzá 5 éve – meséli vezetője, Ferenczi Józsefné. Az elhatározást persze csak néhányan tették – most 35-en vannak. Összejöveteleiket így, miután már el sem férnének, természetesen nem egy konyhában, hanem a Megyeház utcai, belvárosi civil klubban tartják minden második pénteken.
Mivel a makói nőegylet tagjaitól a kertbarátokig sokan mások ugyanitt találkoznak rendszeresen, mindig van kivel, miről beszélgetni. Meg táncolni, mert élő zenés mulatságokat is rendeznek nemegyszer, s mint mondják, még a botot is eldobják, ha ropni lehet egy kicsit. S persze, amint azt más nyugdíjasklubok ugyancsak teszik, megülik az ünnepeket, és kirándulnak – látták többek között Erdélyt és a Parlamentet is.

A klub tagjai nemcsak maguknak főznek – fesztiválokon, versenyeken is részt vesznek. Fotó: DM/DV
A klub tagjai nemcsak maguknak főznek – fesztiválokon, versenyeken is részt vesznek. Fotó: DM/DV

Néhány szám Gerizdesről

A gerizdesi nyugdíjasklubnak a városban és környékén 14 társklubja van; ha vendégül látnak egy-egy csapatot, akár százan is összejönnek egy alkalomra. Mint mondják, tagjaik között a 44-től 88 évesig sokféle korosztály megtalálható; közülük 11-en még nem töltötték be a nyugdíjkorhatárt, dolgoznak.

A gerizdesi nyugdíjasklub védjegye – ki tudja, talán épp a konyhai alapítás miatt – a sütés-főzés. Finomságaikat, sokan emlékezhetnek rá, jó szívvel, fehér pólóban kínálták a Hagymafesztiválon. Eredeti makói recept alapján készült, a helyi ízvilágot őrző hagymás kiflijeik hamar elfogytak, és akkora sikert arattak velük, hogy fesztiváldíjat kaptak – de szintén rendszeres résztvevői a Nagyanyáink süteménye című, szépkorúaknak kiírt gasztronómiai versenynek, amelyről egy elnyert váza is tanúskodik. A másik ötlet, amellyel megpezsdítették a várost, a falvédők hímzése, gyűjtése volt. Mostanra az összes nyugdíjasklub elküldi munkáit a Hagymaházba a tavaszi kézimunka-kiállításra, amely évről évre egyre sikeresebb.

Olvasóink írták

  • 1. szatocs 2013. január 06. 17:08
    „Ez tényleg példa lehet a többi nyugdísasklub számára,én csak a mienkhez viszonyítom.Igaz a mi Ica nénink nem ér rá ilyen rendszeres foglalkozások levezetésére,esetleg találkozni a többi nyugdíjas társal.Idáig se ért rá,most viszont még elfoglaltabb lett,mert pm -é választotta a települése.A nyudíjasok ilyen "vezetővel" a Gerizdesi példát soha nem érik el.A cikkben szereplő klub tagjainak egészséget és további erdményes munkát kívánok Ambrózfaváról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállításra pályáznak Nagylakon

Idén is keresi a pályázati lehetőségeket Nagylak ahhoz, hogy a faluban kialakíthassák a kenderfeldolgozás helyi történetét bemutató állandó kiállítást. Tovább olvasom