Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Süvegcukor, örök élet

Csanádpalota - 21 évvel ezelőtt készült, ünnepi alkalomra, de azóta sem barnult meg az a süvegcukor, amelyet egy csanádpalotai családi házban vettünk észre a szekrény tetején.
Mi történt 21 évvel ezelőtt?

Akkor ünnepelte alapításának századik évfordulóját a Mezőhegyesi Cukorgyár, ahová nemcsak helybeliek, de pitvarosiak, csanádpalotaiak is jártak dolgozni.

A csanádpalotai Kispál Nikolett az ehető emlékkel. A cukorgyár 97-ben bezárt, ez viszont nem megy tönkre. Fotó: Veréb Simon
A csanádpalotai Kispál Nikolett az ehető emlékkel. A cukorgyár 97-ben bezárt, ez viszont nem megy tönkre.
Fotó: Veréb Simon

Miután a nagylány, Niki leemelte a szekrényről a süveget a párjával együtt, hogy elkészülhessen a kép, arról folyt a szó, hogy a „centenáriumi cukrot" nagyon sok környékbeli lakásban meg lehet még találni. Pedig a nagybetűs munkahelyet, ahol tűrhető pénz mellett megbecsülés is járt az embernek, már régen, 1997-ben bezárta újdonsült gazdája, a kabai részvénytársaság: azért vásárolta meg, hogy kiiktassa a konkurenciát. A cukorgyár végül is átélt három rendszert, csak a negyedikbe halt bele. Akik itt dolgoztak, el is búcsúztatták mint egy békebeli öregurat, közös főzéssel, beszélgetéssel.

Azóta sok minden történt errefelé, az emlékcukron azonban nem fogott az idő. Megfelelő helyen tartva, ha nem is örökké, de nagyon sokáig megőrzi a minőségét, mégse viszi rá a lélek az embert arra, hogy összetörje, darabjait beletegye kávéba, teába. Ott van jó helyen, fönn. Csillog. Csak rá kell nézni néha, és mintha már ettől könnyebb lenne elviselni a keserűséget.

Olvasóink írták

  • 3. apátfalvifaszagyerek 2010. július 01. 10:56
    „1. Ez jó volt! :D”
  • 2. scott1 2010. június 29. 12:20
    „Valóban gyönyörű (habár szerintem nem csillog, hanem ragyog) és még a cukorsüvegek is szépek:)”
  • 1. brill1 2010. június 29. 11:28
    „Süvegcukor hölgyeknek,nagyon finom pláne ha férj uram nincs otthon!!!!Mindenre jó!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekítik a Maros elől az értékeket

A várakozásokkal ellentétben hétvégén még nem öntötte el a Maros a hullámteret Makónál, de ez hamarosan bekövetkezhet – a nyaralók, kiskertek gazdái az értékeiket mentik. Tovább olvasom