Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Szaktanácsok a gazdálkodáshoz

Makó - Megyénkben 2005 óta segítik a Dunántúli Mezőgazdasági Szaktanácsadók Szövetségének szakemberei az agrártermelőket. Munkájukat az EU elismeri és finanszírozza is – azaz: a gazdák számára ez pluszterhet nem jelent.
Az Unió által is elismert és támogatott mezőgazdasági termeléshez ma már szinte nélkülözhetetlen a tanácsadók közreműködése – hívta fel a figyelmet a Dunántúli Mezőgazdasági Szaktanácsadók Szövetségének vezetője, Bencze Henrietta. A neve ellenére országos szervezet Csongrád megyében is jelen van: a makói térségben például az apátfalvi Antal Sarolta családi vállalkozása áll a helyi kistermelők szolgálatára. A gazdálkodóknál a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez természetesen senki sem ért jobban, ám a munkát ma már lépten-nyomon kísérő adminisztráció, a folyton változó szabályozás, illetve a pályázati rendszer a legtöbb gazdaságot kihívás elé állítja – mondta. Országosan egyébként 1000-1500 gazdával állnak kapcsolatban éves szinten, nettó forgalmuk pedig meghaladja a 100 millió forintot.

Makón és térségében 150 termelő és gazdaság veszi igénybe Antal Sarolta, illetve a család munkáját – a pozitív tapasztalatokból ítélve mérhető sikerrel. Antal Saroltától megtudtuk: a városból és a környező falvak majd mindegyikéből van ügyfelük, akiknek segítségére vannak a gazdálkodást kísérő összes nyilvántartás vezetésében, ami már a földalapú támogatás igénybevételéhez is nélkülözhetetlen, de például a kisebb pályázatok megírásához is adnak tanácsot. Az amúgy is leterhelt falugazdászok mindezt nem tudják megtenni – mondta Antal Sarolta.

Olvasóink írták

  • 2. kerekes6931 2010. február 01. 00:24
    „Sárikát azóta ismerem mióta Apátfalvára költözött, mindig is nagyon kedves és segítőkész volt, már amikor a TSZ-ben dolgozott akkor is.. A falugazdász hölgy is segítőkész, de ő csak adott napon és adott időpontban érhető el. Különösen a munkás hónapokban jó ,hogy a helyi szaktanácsadót fel lehet hivni akár az esti órákban is. Volt hogy az egyik növényem baktériumos lett, meg aznap este megmutattam a szaktanácsadónak, másnap reggel megvettem a szükséges vegyszert, este meg lekezeltem. Szerintem jó hogy az Unió ad támogatást a gazdáknak, hogy szaktanácsadó munkáját és tudását vegye igénybe. Gazdaként legalább lehetőségem van hogy a többi uniós gazdához hasonlóan a legujabb szakmai információkhoz hozzájuthassak és ugyanazon anyagi támogatást megkaphassam, mint ők!!”
  • 1. mar_ci 2010. január 31. 12:14
    „Dunántúli szaktanácsadók? Mert a helyi szerveződésnek és szaktudásnak nyoma sincs? A falugazdász meg le van terhelve. Mintha éppen ezért hozták volna létre ezt a társaságot, közpénzen. Ha leterhelt, akkor talán fel kellene venni mellé egy helyit, hogy tudjanak ezzel a kérdéssel is foglalkozni. Gondolom a dunántúli társaság sem jótékonyságból tartja fenn magát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Répáshután is sok Makó nevű ember él

Makó - Nem csupán Makón élnek szép számmal Makó családnévvel emberek, de például egy kis borsodi… Tovább olvasom