Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Száll a por a Hunfalvy utcában

Makó - A Bárányos sori pelletüzemből időnként szálló fűrészporra panaszkodnak a környék lakói Makón. A cég operatív igazgatója, Burján Zoltán türelmet kért az érintettektől: jelenleg a gyár próbaüzeme folyik, dolgoznak a probléma megoldásán.
– Az udvaron álló kocsinkat teljesen beterítette a finom, világosbarna fűrészpor. Bár tegnap este mostuk fel a teraszt, a padlóról is össze tudtunk söpörni egy jó maréknyit – panaszolta lapunknak a makói Horváth Imre nyugdíjas gépésztechnikus, aki a Hunfalvy utcában lakik.

Mint elmondta, ilyesmi többször is előfordult az utóbbi hetekben, tapasztalatai szerint akkor, amikor déli szél fúj. Nem a kosz zavarja elsősorban: attól tart, hogy a levegőben lévő por belélegezve az egészségre is veszélyes. Beszélt a körzet önkormányzati képviselőjével, Toldi Jánossal is, aki azt mondta, kapott hasonló panaszt a környékről máshonnan is. Azt gondolják, a por a Bárányos sori pelletüzemből érkezik. Horváth Imre arra készül, hogy ha a helyzet nem változik, feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen környezetszennyezés miatt.

Horváth Imre – ahogy mutatja – autóját is belepte a finom por, ami a pelletgyárból származik. A szerző felvétele
Horváth Imre – ahogy mutatja – autóját is belepte a finom por, ami a pelletgyárból származik. A szerző felvétele

– A pelletgyárban egyelőre a próbaüzem folyik, ami sajnos jár ilyen problémákkal. Dolgozunk a megoldáson, türelmet kérünk a közelben lakóktól – mondta a panaszokra reagálva Burján Zoltán, a fővárosi székhelyű MBH Zrt. operatív igazgatója. A társaság egy régebben Makón működött kis pelletüzemet vásárolt meg, ezt telepítette át a Bárányos sorra, majd felújította és bővítette. A próbaüzem tavaly novemberben indult. Minden jogszabályi előírást betartottak, tekintettel a környezetvédelmi szempontokra is – hangsúlyozta.

Munka a pelletgyárban. A szerző felvétele
Munka a pelletgyárban. A szerző felvétele

A mérések jelenleg is folynak, és ezek egyik tanulsága valóban az, hogy a porkibocsátást mérsékelni kell. Nem csak környezetvédelmi okokból: a cégnek minden egyes, levegőbe került porszem veszteséget jelent. Mikorra tudják orvosolni a problémát? Burján Zoltán azt mondja, a szálló por mennyisége az idő melegedésével, tavaszra magától is jelentősen csökkenni fog, de megtalálták a teljes körű műszaki megoldást is. Jelenleg a tervezés folyik – tavasz–nyár fordulójára készülnek el vele, és mintegy 11 milliós beruházásra lesz hozzá szükség.

A makói pelletüzemről azt is megtudtuk, hogy jelenleg 11, a későbbiekben 15 makói embernek ad munkát. A társaság által előállított tüzelőanyag éves szinten 10 ezer tonnányi szén-dioxid-kibocsátást takarít meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis alvázszámmal bukott le a BMW Nagylakon

A román férfi autójáról kiderült, hogy meghamisítva került forgalomba 2007-ben. Tovább olvasom