Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Számítógép a makói romáknak

Számítógépet kapott a várostól a makói cigány kisebbségi önkormányzat. A világhálóra rákötött gépet többek között pályázati lehetőségek felkutatására használják, most épp ösztöndíjakra – hívja fel a figyelmet Lakatos Gyula, a testület oktatásért és informatikáért felelős képviselője.
lakatos Gyula várja az érdeklődő romákat. Fotó: Szabó Imre
A makói cigány kisebbségi önkormányzat egy internet-hozzáféréssel is rendelkező számítógépet kapott a napokban a települési önkormányzattól; működtetésének költségeit ugyancsak a város állja. Lakatos Gyula, a roma testület oktatással és informatikával foglalkozó képviselője lapunknak elmondta: a szerényebb körülmények között élő roma fiatalok, s később az idősek számára ingyenesen lehetővé akarják tenni, hogy megismerkedjenek a gép használatával, a világhálóval – ez segítheti képzésüket, előrejutásukat.

Ugyanakkor nagy hasznát tudják venni a gépnek a Kálvin utca 8–12. szám alatti irodában például különböző hivatalos ügyek intézésekor, tanácsadásnál vagy kérelmek megírása esetén, álláskereséskor, továbbtanulási lehetőségek felkutatásában vagy pályázati lehetőségek fellelésében. Ez utóbbira mindjárt példát is mondott Lakatos Gyula: ösztöndíjpályázatokra hívta fel a figyelmet.

Az egyik, mint megtudtuk, a korábban a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány, most pedig a Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány koordinálásával kiírt oktatási ösztöndíjrendszer, amelynek keretében a magukat romának valló fiatalok általános, közép- és felsőfokú, illetve külföldi tanulmányaikhoz kérhetnek támogatást. A múlt tanévben Makón harmincnégy általános iskolás, harminckét középiskolás és tizennégy egyetemista, illetve főiskolás kapott ily módon segítséget.

Most október 30-áig kell beadni a jelentkezési lapokat; ezeket az érdeklődők az irodában letölthetik és kinyomtathatják, a kitöltéshez pedig segítséget kaphatnak Lakatos Gyulától egy előre megbeszélt időpontban.
Van egy másik ösztöndíj is: ezt az Oktatási Minisztérium írta ki Útravaló címen. Ez a továbbtanulást és a szakmához jutást segíti – Lakatos Gyula azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a két ösztöndíjrendszer között a jelentkezőknek választaniuk kell, csak az egyik félére lehet beküldeni az adatlapot, különben mindkettőt elutasítják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száztíz éves a makói gimnázium

Éppen száztíz esztendeje, 1895 szeptemberében kezdődött az első tanév a makói József Attila… Tovább olvasom