Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Szánkózódombot készítenek Makón

A környéken lakók kérésére szánkózódombot készít a makói önkormányzat a Petőfi park szabadtéri színpadának helyén: ott, ahol évtizedekkel korábban is lehetett csúszkálni. A munka része a park rekonstrukciójának. A Hagymaház hátsó pódiuma már átvette a régi színpad szerepét.
A szabadtéri színpad helyét szemelték ki erre a célra. Fotó: Schmidt Andrea
Egykor Makó igazi gyermekparadicsoma volt a Petőfi park, hiszen nyáron számháborúhoz, bújócskához, télen pedig szánkózáshoz is ideális volt a terület közepén magasodó domb. Ám az utóbbi évtizedekben teljesen átformálódott a belváros egyetlen összefüggő zöldterülete. Éppen ezért gondolták úgy a környéken élők – élükön Mágori Józsefné képviselővel –, hogy a hamarosan megkezdődő rekonstrukció kapcsán felvetik: legalább a park egy része legyen újra a kicsiké, és ha mód van rá, építsék újra a szánkózódombot.

– A belvárosi gyermekeknek gyakorlatilag nincs lehetőségük telente a szánkózásra, hiszen a legközelebbi domb a Maros-töltés, ami a központban élők számára nagy hóban szinte megközelíthetetlen – érvelt Mágoriné. – Gyermekkoromból nagyon szép emlékek kötnek a Petőfi parkhoz, ezért a környéken élőkkel együtt szeretném, ha újra egy igazi gyermekparadicsomot alakítana itt ki a város. A régi teleken egyébként a halastóból is leengedték a víz nagy részét, a halakat egy telelőmedencébe terelték át, és így príma korcsolyapályán csúszhattunk. Ennek a kivitelezése azonban a jelenlegi tervek szerint lehetetlen. Örülünk, hogy a városvezetés is támogatja a domb kialakítását, ami a szabadtéri színpad felszámolásával valósítható meg.

Buzás Péter polgármestertől megtudtuk: a lakossági és képviselői felvetést sikerült néhány hét alatt beépíteni a parkrehabilitáció tervei közé, és az eredetileg erre szánt összegből elkészülhet a szánkózódomb is. A belvárosi zöldterület újraformálása egyébként összesen csaknem 42 millió forintba kerül, ennek 10 százalékát biztosítja a város. A beruházást várhatóan május végére fejezik be.

– A domb kialakításával együtt fel kell számolnunk a szabadtéri színpadot, ami része volt a parkrendezési tervkoncepciónak is – mondta a polgármester. – A szabadtéri egyébként már évek óta kihasználatlanul áll, hiszen a Hagymaház hátsó részének pódiuma megfelelő teret ad a város szabad térre szervezett programjainak: ezt bebizonyította az operettfesztivál és a Makói Muzsika, ezeken a rendezvényeken háromezer néző vehet részt. A jövő nyárra egy ezernyolcszáz főt befogadó lelátórendszer készül ide – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babaszépségek makói parádéja

Apróságok zsivajával telt meg tegnap délután a makói Hagymaház: lapunk babaszépségversenyére nagyon… Tovább olvasom