Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Szárazra került a zombori bicikliút

A múlt héten végre szárazra került a Kiszombort Makóval összekötő kerékpárútnak a Maros-töltés előtti szakasza. A közútkezelő kht.-nál szeretnék végleg megoldani a lapos területen átvezető út problémáját. Valószínűleg Szeged irányába, árokkal vezetik el a vizet, amely évről évre gondot okoz. Akkor emelkedik a szintje, amikor a gát túloldalán az árteret elönti a Maros.
Egy kis tócsa a korábbi tengerből. Fotó: Gyenes Kálmán
Hónapokon át víz borította a Kis- zombort Makóval összekötő kerékpárutat. Ez majdnem minden évben előfordul tavasszal, a hóolvadás után és az esők miatt, idén azonban nagyon sokáig lehetetlen volt itt közlekedni. Ez azért nagy baj, mert a falu és a város között kicsi a távolság, sokan biciklivel járnak be Makóra, tehát nem mindegy, hogy ez a forgalom a bicikliúton zajlik-e, vagy a kamionok által is használt 43-ason; utóbbi a nemrég megépült körforgalom ellenére is nagyon balesetveszélyes a kerékpárosoknak.

Az ügyben a minap egyeztetett Szegvári Ernőné, a község polgármestere a Csongrád Megyei Állami Közútkezelő Kht.-val. A megoldás nem egyszerű, hiszen, mint Rigó Mihály, a kht. műszaki igazgatója lapunknak elmagyarázta, a 43-as és a vasúti töltés közötti területről csak egyfelé lehetne elvezetni a vizet: Szeged irányába. Kiderült, hogy van is egy csatornavég messzebb, a kutatóintézet telepe mellett. A kht. munkatársai most megmérik, hogy ennek az ároknak az alja alacsonyabban van-e, mint a bicikliút körüli lapos. Remélik, hogy igen, mert ebben az esetben érdemes árkot ásni. Különben meg kell magasítani a bicikliutat, ami sokkal többe kerülne.

A bicikliút melletti terület mindig lapos volt: amikor a közelben megépítették uniós pénzből a körforgalmat, ezen a helyen a nádgyökerek miatt ki kellett cserélni a talajt is. A kiszomboriak megfigyelték: ha elönti az árteret a Maros, itt is azonnal nő a szint: lehet, átszivárog a víz a töltés alatt.

Rigó Mihály lapunk felvetésére azt mondta, akkor se javasolja a zomboriaknak, hogy a 43-ason járjanak, ha a kerékpárút használhatatlan. Inkább menjenek föl a Maros gátjára – még ha hosszabb is az az út, legalább veszélytelen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még van jegy a Makói Muzsikára

Még nem fogytak el a jegyek a lapunk médiatámogatásával július 30. és augusztus 7. között zajló,… Tovább olvasom