Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Százak a Makovecz tervezte könyvtár alapkőletételén - galéria és látványtervek

Százak a Makovecz tervezte könyvtár alapkőletételén - galéria és látványtervekAz új könyvtár építése tavasszal indul, a munka várhatóan bő egy évig fog tartani. Százakat érdekelt az alapkőletétel. Fotó: Szabó Imre
Letették az új könyvtár alapkövét Makón. Az ünnepségre sok százan voltak kíváncsiak.
Nem csupán a könyvek tárháza lesz: kultúra- és értékközvetítő intézmény, hozzáférést biztosít az információhoz és ösztönzést jelent az önműveléshez – ezt ígérte a pénteki alapkő-letételen az új makói könyvtárról Farkas Éva Erzsébet, a város polgármestere. A térség parlamenti képviselője, Lázár János pedig azt mondta, a kormány azért adott 2,6 milliárdot a beruházásra, mert ezzel is tisztelegni akart a Kossuth-díjas Makovecz Imre építész életműve előtt. Az ünnepségre, amit a lebontott régi és az épülő új bibliotéka helyén, a Deák Ferenc utcában tartottak, sok százan voltak kíváncsiak.
A makói könyvtár látványtervei. Fotó: MTI/Makona Tervező Kft.

Az alapkő számára a földben kialakított helyet a 16 környékbeli községtől kapott téglákkal bélelték ki. Az urnába két pergamenlap került. Az egyik a kormány, illetve a képviselő-testület határozatából idéz; ezt a honatya-miniszter és a képviselő-testület tagjai írták alá az ünnepség előtt a Koronában, a másik pedig egy üzenet az utókornak arról, milyennek szeretné látni a városvezetés a jövőbeni Makót. Ezen kívül most használatos papír- és fémpénzeket tettek bele, valamint a József Attila könyvtár alapkő-pályázatára beérkezett több mint 300 rajzból a három legjobbat – érdekesség, hogy egy digitális kártyán a többi rajzot is elhelyezték benne.
Letették az új könyvtár alapkövét Makón. Fotó: Szabó Imre


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron kezdődhet a Makó-Maroslele közti út felújítása

Nyáron kezdődhet a Makó-Maroslele közti út felújítása
A munkát most készítik elő. A mellé tervezett kerékpárút pályázatát még nem bírálták el. Tovább olvasom