Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Százéves templom újul meg Magyarcsanádon

Magyarcsanád - Pályázati forrásból megújul Magyarcsanád százesztendős református temploma – az itteni négy közül ez volt a legrosszabb állapotban. Ezzel egy időben a belvárosi református templomot is felújítják Makón.
Ismét állványerdő borítja a magyarcsanádi református templomot – indul az épületegyüttes felújítása. Évtizedes álom válik valóra ezzel: már évekkel ezelőtt írtunk arról, hogy a korábbi beázások miatt még a plafon is beszakadt, és tönkretette az orgonát. A tetőt rendbe hozták, a külső felújítás azonban, bár egy időben álltak körülötte állványok, végül elmaradt. A lepusztult állapotában is fenséges templomért akkoriban civil összefogással gyűjtés indult, a képviselő-testület pedig kezdeményezte helyi műemlékvédelembe vételét. Alapkövét egyébként éppen száz esztendővel ezelőtt, 1911-ben helyezték el a torony nyugati oldala alá okirattal és fémpénzekkel; Kövecs Antal makói építőmester tervezte neogótikus stílusban.

Állványerdő a  magyarcsanádi templom körül. Fotó: Szabó Imre
Állványerdő a makói református templom körül.
Fotó: Szabó Imre

A mostani felújításra az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program két évvel ezelőtti nyertes pályázata teremtette meg a lehetőséget – tájékoztatta lapunkat Rozsnyai Éva, a Marosvölgyi LEADER Egyesület vezetője. Összesen 42,7 millió forintos támogatást ítéltek meg a munkálatokra, amihez az egyháznak önerőt sem kellett biztosítania, csupán az előfinanszírozást vállalnia. Hasonló forrásból, 7,9 millió forintból oldják meg egyébként Makón a belvárosi református templom szebbé tételét is. A felújításokkal kapcsolatban szerettük volna megkérdezni Kondrát Zoltán makói református lelkészt is, ő azonban nem nyilatkozott lapunknak.

Az iskola is református lesz

Magyarcsanádon – a térségben egyedülálló módon – négy templom is van, ám mind közül a 100 évesre fért rá a felújítás leginkább. Időszerű azért is, mert mint beszámoltunk róla, a nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzat, egyetértve a szülőkkel és az intézmény dolgozóival, a református egyház kezelésébe adta a helyi általános iskolát.

Olvasóink írták

  • 3. 1makói 2011. szeptember 20. 03:26
    „Ha már a címben a magyarcsanádi templomról van szó, talán inkább a magyarcsanádi templomról kellett volna képet feltenni...”
  • 2. andreasz 2011. szeptember 01. 00:53
    „Az az emberke szerintem meg a csigakeréken felhúzza időnként a vakolóanyagot (vagy szerszámot)aztán várja míg kiürítik fent a vödröt. Rendes izommunka lehet.”
  • 1. Francois 2011. augusztus 18. 12:14
    „Jó a kép, csak ez a Makói templom:D Egyébként a képen az emberke, ahányszor arra megyek mindég ebben a pózban áll! :D:D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisbodri Mária képei – Írországból

Csanádpalota - Harsányan zöldellő kelta vidék, napfelkelte az óceán partján – többek között… Tovább olvasom