Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Százezrekbe kerül egy bombariadó

Makó - Negyven percet csúszott volna a Makói Muzsika előadásának kezdete Makón, ha a bombával fenyegetőző szombat esti telefonáló vasárnap is akcióba lendül. Ennyi idő kellett volna a nézőtér átvizsgálásához a jelen lévő bombakutatóknak.
Rendőri biztosítás mellett zajlott le a Makói Muzsika vasárnap esti záróelőadása: szakképzett bombakutatók hallgatták a Best of Broadway című előadást, készen arra, hogy bármelyik pillanatban elkezdjék a szabadtéri színpad nézőterének átvizsgálását. Szerencsére az ötven év körüli férfi megelégedett azzal, hogy tönkretette háromezer ember, huszonhárom rendőr nyolc musicalszínész, tizenkét balettművész, és tizenkét fős technikai stáb szombat estéjét. De ha nem lett volna neki elég ennyi, akkor is csak negyven perccel halasztódott volna el a kezdés.

A nézőteret ugyanis ennyi időbe telt volna még egyszer átvizsgálni, a házat pedig eleve lezárták, így ott nem kellett volna bombát keresni. A rendőröknek – 4 tiszt és 19 tiszthelyettes háromórás munkájával számolva – mintegy százezer forintba került ez a riadó – kalkulált Pál János rendőr alezredes, sajtószóvivő. Ehhez még hozzá kell számolni, hogy a stáb egy része vasárnap is készen állt. Az előadóknak kétszer kellett eljönniük Makóra, és a szervezőknek is kétszer kellett dolgozniuk. Bár azt mindig szerződés rögzíti, az ilyen költségeket ki állja, a benzin azért mindenkinek pénzbe kerül. Így a riadó által okozott kár több százezer forint is lehet.

A hagymaház szabadtéri nézőterét hat perc alatt ki kell üríteni, ha baj van. Fotó: Tésik Attila

A szombat estére sokan fognak emlékezni. Kövesdi Sándor olvasónk családostul ott volt a rendezvényen, és nehezményezte, hogy miután a nézőtér kiürítését elrendelték, a szomszédos sportpálya kapuját csak azután nyitották ki, hogy ő szóvá tette. Olvasónk feltételezi, hogy a szervezők nem készültek fel minden eshetőségre. Pedig igen. Bálint Márta igazgatónő lapunknak azt mondta, a szabadtéri színpad nézőterét hat percen belül a rendezőkkel és a biztonsági szakemberekkel sikerült kiüríteni, és ez az ilyen esetben elvárható időn belül van.

Az intézményeket törvény kötelezi arra, hogy kiürítési tervet készíttessenek nemcsak a házra, de minden szabadtéri rendezvénynek helyet adó létesítményre. Egy tavaly december óta élő jogszabály értelmében A1-es kategóriába tartozó mérnökkel kell megterveznie az ilyen színpadokat, nézőtereket, és engedélyeztetnie kell azt a polgármesteri hivatalban. Ezerfősnél nagyobb rendezvénynél orvost, 3500 fősnél nagyobb programhoz mentőt kell biztosítani. Makón ugyan csak 3000 embert vártak, de mentő így is volt, biztosítva az azonnali segítségnyújtás lehetőségét. A Makói Muzsikát például kétféle nézőtérrel tervezték, mind a két változat kiürítésére külön tervet kellett kidolgoztatni. A biztonság egyre többe kerül: a Hagymaház a közelmúltban mintegy négyszázezer forintot fizetett ki a szakértőknek, hogy a nézők az előadások alatt minden szempontból biztonságban élvezhessék az előadást, és bármilyen rendkívüli esemény történik, biztonsággal elhagyhassák a nézőteret. A dolgozóknak tudniuk kell, mi a teendő bombariadó esetén, de most már azt is, mi a dolguk, ha tornádó jön.

Egyre többen szórakoznak

Tavaly október 30-án a makói Koronát kellett kiüríteni a Nagy párbeszéd című rendezvény alatt bombafenyegetés miatt. December 19-én szintén Makón a képviselő-testület parázs vitáját szakította félbe egy telefonáló, a képviselők épp a 3,5 milliárdos fürdőberuházásról tárgyaltak. Idén február 1-jén, délután ötkor a szegedi Vedres-szakközépiskolát kellett kiüríteni – szülői értekezlet lett volna –, február 29-én a szintén szegedi tarjáni két tannyelvű iskolában dolgoztak a bombakutatók, hiába. Július 18-án a szegedi CIB Bankban volt riadó, de emiatt az egész környéket lezárták, és ki kellett telepíteni a közelben lakókat a keresés idejére. Két nappal később a Maty-éren rendezett verseny rendjét zavarta meg bombariadó.

A törvény egyértelműen előírja azt is, mi a rendezvény fő szervezőjének a felelőssége, mit tesz, ha valaki bombával fenyegetőzik telefonon. – Szerintem nem teheti meg egy szervező sem, hogy kockára tegye a közönség biztonságát – mondja erről a Hagymaház igazgatója. – Mert megeshet, hogy ha a fenyegetőző nem látja az akciója következményét, más módon próbál ártani. Egy bekiabálással is okozhat olyan pánikot, amely beláthatatlan következményekkel jár. Ezért szerintem egyetlen helyes út van: a hatóság értesítésével garantálni a veszély szakszerű elhárítását.

A rendőrség egyelőre nyomoz, még nem sikerült kideríteni, ki telefonált – mint ahogy a szegedi CIB Bank és a Maty-éri evezőspálya elleni „telefonos merénylet" elkövetőjét is keresik.

Feke Pál nem jött, A Társulatra hivatkozott

Szomorú, hogy nem jött el Feke Pál a Makói Muzsika vasárnap esti rendezvényére – ezt több olvasónk is szóvá tette tegnap, amellett, hogy megköszönték: a szombati bombariadó után vasárnap megtartották a koncertet.

A történtekről Bálint Márta, a Közművelődési Kht. igazgatója elmondta: még év elején – jóval A Társulat című tévéműsor döntője előtt – kötöttek szerződést a musicalszínházzal arra, hogy a Makói Muzsikán bemutatja a Best of Broadwayt. A színháznak joga van a szereplőváltoztatáshoz. – Augusztus 8-án 10 óra 8 perckor a színház küldött nekünk egy faxot, amelyben tájékoztatott, hogy Feke Pál A Társulat programjaira hivatkozva lemondta fellépését a produkcióban, helyettesítéséről A Társulat másik főszereplője, Varga Lajos gondoskodott. Amikor ezt megtudtam, kijavíttattam a plakátokat, értesítést küldtem a sajtónak, a rádiónak és a tévének is erről. Ugyanakkor felvettem a kapcsolatot Feke Pál menedzserével, és szóban megállapodtunk arról, hogy a makói közönség hallhatja énekelni a művészt: január elsején, az újévi koncerten ő lesz az egyik sztárvendég – mondta az igazgatónő. Hozzátette: Serbán Attila szombaton itt volt, vasárnapra viszont elment a hangja, őt Makrai Pál helyettesítette.

Olvasóink írták

 • 7. Nyalánk 2008. augusztus 13. 14:43
  „"Az összefogásról"! Szerintem mindennek meg van a maga kiváltó oka!
  Csak úgy több ezer ember nem foglal el egy TV székházat! Nyilván kell emberke aki felbátorítja őket, de ez az egész nem fordulhatott volna elő, ha a rendőrség a kezében tartja a dolgokat (törvényes keretek között)
  A gyújtópont akkor is csak Gyurcsány öszödi beszédének volt köszönhető. Ha ezt más ország miniszterelnöke tette volna meg, akkor ott is sor került volna ilyen eseményekre!
  Én a magam részéről elutasítom az erőszakot. Bár van amikor csak az erőszak, a háború tud elmozdítani dolgokat, vagy megváltoztatni a történelmet.
  Pl a jobbágy felkelések is erőszakosak voltak és erkölcsileg mégis elfogadhatónak tartjuk, hogy levágtak pár földesurat meg kastélyokat gyújtottak fel, Hogy miért? Mert egy nemes ügyet- a szabadságukat szolgálta.
  Azoknak az embereknek is valószínüleg ez járt a fejében, hogy majd tudnak változtatni erőszakkal!Mert el voltak keseredve mint az a sok millió magyar, aki csalódott, akit átvertek, hogy a drága életünkből elvettek éveket azzal, hogy hazudtak éjjel-nappal!
  Tévedtek azok akik az erőszakhoz folyamodtak!
  Nem ez lett volna a helyes út!
  Ez a lépésük Gyurcsánynak kedvezett!
  De hagyjuk! Bízzunk inkább abban, hogy a demokrácia, a 2010-es választás végre elsöpri Gyurcsányt és az MSZP- t az ország éléről jó hosszú évekre, évtizedekre!
  Amen”
 • 6. Everybody 2008. augusztus 12. 15:59
  „Már nem azért, DE! Ha Márta a tv-ben, az újságban és a rádióban, meg a plakátokon is közölte a hibákat, akkor miért nézegettem én szombat este a bombariadó kellős közepén a plakáton, hogy itt lesz Feke Pál? Meg az újságban is ez volt, meg a tv-ben is!!!”
 • 5. Az összefogásról 2008. augusztus 12. 11:57
  „"Ezt tényleg meg lehet csinálni országunkban? Tönkre lehetne vágni a nemzetgazdaságot néhány év alatt úgy, hogy 100 vagy 1000 ember összefog?"

  Ez neked új? Ott van BP-en az a 2000-3000 mukanélküli idióta akik minden nemzeti ünnepen téglát dobálnak, Molotov-koktélos robbanószert gyártanak, provokálják a polgárokat és a rendőrséget, elfoglalták az MTV székházat, gyújtogatják a kukákat és a telefonfülkéket. Igen, elég párszáz vagy ezer ember és egy egész ország életét el tudják rontani ha van mögöttük némi hátszél és ha a többség nem meri megmutatni magát és önvédelmét.”
 • 4. Lang Vera 2008. augusztus 12. 11:56
  „Felhívnám a Tisztelt Igazgatónő figyelmét, hogy amit állít, az finoman fogalmazva is nem felel meg a valóságnak.
  Serbán Attila hetekkel ezelőtt lemondta a makói fellépést, mert ütközött egy kecskeméti Isadora előadással. És mivel a szombati napra nem volt leszerződve, ezért aztán logikus, hogy a vasárnapi "esőnapon" sem vett részt.
  Ezúton hívom fel az Igazgatónő figyelmét, hogy tisztességtelen dolog a közönség félretájékoztatása és mások lejáratása.
  Tisztelettel:
  Lang Vera”
 • 3. Berta Ninett 2008. augusztus 12. 11:49
  „Tisztlet cikkíró!
  Kérek sziveskedjék valós információkat közöni a cikkben, mivel:
  Hozzáteszem: Serbán Attila szombaton Kecskeméten volt az Isadora cimű musical előadásán, és biztosíthatom benne, hogy a hangja tökéletes volt, szó sincs róla,hogy elment volna bárhova is:)
  Kérem javítsa ki a hibát!
  köszönettel: Berta Ninett”
 • 2. Nyalánk 2008. augusztus 12. 09:45
  „Ilyeneken gondolkozol? Jó pihent elme vagy! Vagy csak matek mániás?
  Egyébként szerintem lehetetlen megcsinálni! Magyarországon összefogás? Még 100 ember esetében is nehéz! Meg a rendőrök sem olyan hülyék, hogy ezt hagynák!1 éven át 5 percenként telefonálni????
  Ne viccelj már! Az akkora sületlenség volt! :) De azért tetszett!

  De már erre kitaláltak jobb módszert!
  Szavazz Gyurcsányra és ő majd megmutatja, hogy kell 120 milliárdot eltüntetni!”
 • 1. KukoricaJancsi 2008. augusztus 12. 08:40
  „Akkor számoljunk:
  Ha 100 szélsőséges felosztja az országot maguk között, és mind a 100 fő ötpercenként bejelent egy bombát különböző vagy ugyanazon helyszíneken mondjuk 8 és 18 óra között, akkor az összesen naponta tizenkétezer bombariadó. Ha ezt csinálják 100 napon keresztül, akkor az 1 200 000 bombariadó, és összesen 120milliárd forint. Ha egy évig csinálják, akkor kb 360milliárd forint.

  Ezt tényleg meg lehet csinálni országunkban? Tönkre lehetne vágni a nemzetgazdaságot néhány év alatt úgy, hogy 100 vagy 1000 ember összefog?
  Ha ez így van, akkor nagyobb és valósabb veszély egy háborúnál vagy természeti katasztrófánál is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer néző estéjét tette tönkre egy telefonáló

Makó - Háromezer ember estéjét és a szervezők több hónapos munkáját tette tönkre szombaton egy… Tovább olvasom