Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Százmilliókból újul meg az aszfalt

Makó térsége - Pozitív példaként említik Makót a csatornázás utáni úthelyreállítás kapcsán: a városban az utak 88 százaléka kap elejétől végig új aszfaltot. Az érintett falvakban ez az arány jóval szerényebb, bár így is érezhetően javul az utak minősége.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

Maroslelén az utcák 12 százaléka, azaz 4 utca kap teljes egészében új aszfaltot a szennyvízcsatornázás után – tájékoztatta lapunkat Czene Gyula, a polgármesteri hivatal műszaki ügyintézője, példaként arra, milyen arányban újulnak meg teljesen utcák a közös beruházást követően a Makó térségi falvakban.

A városon kívül Kiszomboron, Maroslelén, Földeákon, Apátfalván és Földeákon csatornáztak. Lelén persze ezzel együtt is jobb lesz a közlekedés: 3 utcában lesz félpályás, 5 utcában sávos helyreállítás, 7 utcát pedig felszórnak. Még azok is jól járnak, akiknél nem is volt szilárd burkolat, mert itt úgynevezett felületi stabilizációt végeznek. Lelén az utcák 15 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

A fenti adatokkal szemben Makón a teljes úthálózat 88 százalékát sikerült vagy sikerül szeptemberig teljes egészében leaszfaltozni. Olyan utcák maradtak ki, ahol fel sem bontották a burkolatot, mert már eddig is volt vezeték, vagy mert a csöveket útfelbontás nélkül fektették le – utóbbira a legtöbb példa Honvéd városrészben akad. Ami az arányokat illeti, Ortutay Miklós, a beruházás projektmenedzsere lapunkat úgy tájékoztatta, a csatornázás a Maros-parti városban 395 ezer négyzetméternyi útfelületet érintett, s 35 ezer négyzetméternyi maradt ki.

Számos utcában már sima aszfaltszőnyegen lehet közlekedni. Fotó: Szabó Imre
Számos utcában már sima aszfaltszőnyegen lehet közlekedni. Fotó: Szabó Imre

A beruházás során eredetileg 1 milliárd 160 milliót költöttek sávos helyreállításra (ez az összeg a bontás és az ideiglenes karbantartás költségeit is tartalmazza), a második szakaszban pedig, amire pályázaton nyertek pluszpénzt, 558 milliót már ráköltöttek, 425 milliót pedig szeptemberig rá fognak költeni a teljes körű újraaszfaltozásra Makón.

Makón tucatnyinál kevesebb utca lesz szeptember után, amit felbontottak, de nem teljes aszfaltszőnyeg borítja. Ilyen például a Mező és a Vaskapu utca, illetve a Sírkert, az Árpád és a Vörösmarty utca egy része. Mint megtudtuk, a falvak és a város közti különbség az aszfaltozásban Makó javára abból adódik, hogy az egész beruházás is nagyobb arányban érintette Makót, hiszen népesebb, ráadásul közel 100 százalékban szilárd burkolatú utakkal rendelkező település. A másfél millárdos, pályázaton útfelújításra utólag elnyert keret felosztásánál ugyanezt az arányt érvényesítették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenés nyár - két hónapon át

Szombat este fél 9-kor, a Vári Bertalan vezette Varidance tánccsoport 70 perces előadásával indul a makói Hagymaház szabadtéri színpadán az idei zenés nyári programsorozat. Tovább olvasom