Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Százszor adott vért Dovalovszki Mihály

Pitvaros - Először katonakorában adott vért a pitvarosi Dovalovszki Mihály – most egyike azoknak, akik már százszor segítettek ily módon embertársaiknak. A Vöröskereszt más, rendszeres véradókkal együtt őt is köszöntötte a napokban Makón.
Többször kapott köszönő képeslapot azoktól, akik az ő véradásának köszönhetően estek át sikeres műtéten, ám a pitvarosi Dovalovszki Mihály nem ezért megy időről időre a karját nyújtani. Először 1970-ben, katonaként tett eleget a felhívásnak, és akkor 2 szabadnapot kapott érte – egyébként nagyon megörültek neki, mert nullás vércsoportú, ami ritka. Ám azután is véradó maradt, hogy leszerelt. Miért? Tudja, hogy ezzel életeket ment, és ez jó érzés, másrészt azért, mert tapasztalatai szerint egy-egy vérvétel után felfrissül, megkönnyebbül, jobb lesz a közérzete. Hozzáteszi még: „Inkább én adjak vért másnak, mint más nekem!"

Dovalovszki Mihály
Dovalovszki Mihály
Most 60 esztendős, és leszámítva az ebben a korban nagyjából jellemző ízületi problémákat, teljesen egészséges. Dolgozott a mezőhegyesi cukorgyárban. Miután bezárt, a helyi szövetkezetben, végül a vasúttól ment nyugdíjba – vonalgondozó volt. Sokakat biztatott, hogy kövessék példáját a véradásban, és az is előfordult, hogy kéttucatnyi pitvarosival együtt ment segíteni, amikor egy falubelinek vérre volt szüksége egy komoly műtét miatt. Mostanában vagy helyben, kiszállásos vérvételi napon jelentkezik, vagy olyankor keresi fel a makói véradó állomást, amikor egyébként is a városban jár, például vásárolni. Háromhavonta adhat vért.

Mostanában csokit, üdítőt, étkezési jegyet kap érte. Szomorúan tapasztalja, hogy egyre kevesebb a véradó. Mint mondja, hallott olyanokról, akik Ausztriába utaztak vért adni, pénzért, ő azonban sosem tett ilyet – óvatosságból. Amire külön büszke: a fia is véradó lett.
Dovalovszki Mihály a katonaság óta véradó. A szerző felvétele

Olvasóink írták

  • 1. viro 2012. március 02. 20:26
    „Gratulálok!!!Egy nagyszerű teljesitmény!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új csarnokokat avatott a makói Váll-Ker

Két új gyártócsarnokot, valamint egy főként irodáknak otthont adó szociális épületet avatott fel újvárosi telephelyén a makói Váll-Ker Kft. Tovább olvasom