Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Szeged és Makó új evangélikus lelkésze

Cserháti Sándor mellett új lelkésszel gyarapodott a szegedi–makói evangélikus gyülekezet: a tavaly felszentelt Makoviczky Gyulát tegnap iktatták be hivatalába. A fiatalember egyébként három éve dolgozik Szegeden, eredeti szakmája közgazdász. Célja a szegedi mellett a makói hívők számának gyarapítása.
Makoviczky Gyula Szegeden és Makón is a hitélet fellendítéséért dolgozik majd. Fotó: Illyés Szabolcs
Ünnepi istentisztelet keretében iktatták be hivatalába tegnap a szegedi–makói evangélikus gyülekezet új lelkészét, Makoviczky Gyulát. A közösségen belül tapasztalható több változás is indokolta, hogy új lelkészt nevezzenek ki: elsősorban a hívők számának gyarapodása, illetve az a szándék, hogy Cserháti Sándor lelkész tíz hónapos külföldi elfoglaltsága alatt se maradjanak pásztor nélkül.

– Nem akartam siettetni a beiktatásomat, hiszen alig egy éve szenteltek lelkésszé, s még nincs három éve, hogy dolgozom az egyházközségben. Mostanra azonban elkerülhetetlenné vált, hogy átvegyem a közösség vezetését – mondta a fiatal pap. – Nagy segítség, hogy az eredeti szakmám közgazdász, hiszen így nem jelent majd megoldhatatlan problémát a gazdasági-adminisztrációs munka, de úgy tapasztalom, szeretnek a hívek is, így remélem, csekély tapasztalataim ellenére sem lesz nehéz a gyülekezeti munka. Szerencsére kaptam segítséget is, hiszen nem túl régóta a közösségben szolgál segédlelkészként a még tanuló Szabó András, akivel megosztozunk a csaknem ezer hívőt számláló gyülekezet pasztorálásán – foglalta össze a lelkész.

Három diplomával a gyülekezet élén

Makoviczky Gyula 1971-ben született Pécsen, itt végezte középiskolai tanulmányait is a német két tannyelvű gimnáziumban. Ezt követően a szolnoki külkereskedelmi főiskolán szerzett diplomát, majd közgazdász egyetemi oklevelet szerzett a pécsi egyetemen. Ezután a budapesti evangélikus teológiára iratkozott be, három éve a szegedi gyülekezet munkatársa.

Makoviczky Gyula szerint örvendetes növekedés tapasztalható a makói gyülekezetben is, és a két fiatal lelkész felváltva vállalja majd a heti egyszeri istentiszteletet, illetve bibliaórát, hiszen korábban csupán kéthetente találkozhattak lelkésszel a makói evangélikusok. Ez azt jelenti, hogy önálló lelkésze továbbra sem lesz Makónak, ám a vezetők igyekeznek a korábbinál is több energiát fordítani a leánygyülekezet hitéletének felpezsdítésére.

A tegnapi istentiszteleten a közösség kijelentette: választás útján döntöttek az új lelkész mellett, aki esperesi áldásban részesült, majd a közösség elöljárói ünnepélyesen is beiktatták a gyülekezet vezetőinek sorába. Makoviczki Gyula első gyülekezetvezetői prédikációjában kiemelte az istentisztelet helyes módját, amit nem csupán emberi cselekedetek egymást követő sorozataként, hanem az Isten aktív közreműködésének elfogadásával kell megélni, megvalósítani.
Az ünnepi istentiszteleten az evangélikus egyház elöljárói mellett református és katolikus lelkészek is részt vettek, a szegedi templom csaknem zsúfolásig megtelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszár Gáboréktól 3,6 milliót vitt el a víz

Huszonhétből huszonegy háztulajdonos árvízi kárigényét találták indokoltnak Makón. A várható… Tovább olvasom