Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Szeméttenger a makói Vasút soron

Makó - Kisebb megszakításokkal öt éve uralkodik áldatlan állapot a makói Vasút sor végén: az egyik házban, annak udvarán, sőt az előtte lévő utcaszakaszon is tengernyi a szemét. A szomszédoknak elegük van, a hatóságok viszont a ház tulajdonosának együttműködése nélkül csak ideiglenesen tudják megoldani a problémát.
A makói Vasút sor egyik háza és környéke hihetetlen, egyszersmind borzasztó képet mutat. Az apró házikó valóságos szeméttengerben fuldoklik: nemcsak az udvar, de az előkert, az utca itteni szakasza és az árokpart is tele mindenféle hulladékkal. Van itt minden limlom, használt bútorok, régi hűtők, egyéb háztartási berendezések, papír- és fahulladék, ráadásként a kerítésen az esőben sokszor elázott, ezért rothadó bűzt árasztó rongyok lógnak.

Az elképesztő állapotok megviselik a környék lakóit. Fotó: Karnok Csaba

A közelben lakók – Papp Lajosné, Fodor István és Pető János – többek nevében és végső elkeseredésükben kereste meg szerkesztőségünket a számukra sok kellemetlenséget jelentő szomszédság miatt. Elpanaszolták, hogy a szeméttenger büdös, látványa undorító, és tapasztalataik szerint a ház környéke egyszersmind patkányfészek is – ugyanakkor hiába fordulnak bárhová, bármilyen hatósághoz, minden marad a régiben. Még aláírásokat is gyűjtöttek, mindhiába. Az áldatlan helyzet öt éve tart. Közben volt, hogy kitakarították a környéket, de a tisztaság nem tartott sokáig. Elegünk van – fakadt ki Papp Lajosné.

A házban lakó férfit, aki egyébként cselekvőképességét korlátozó gondnokság alatt áll – erre való tekintettel nem írjuk le a nevét –, többször is kerestük, de vagy nem találtuk otthon, vagy nem akart beengedni minket. Ez utóbbi sem lenne meglepő, mert állítólag legközvetlenebb rokonaival sem áll szóba. Beszéltünk viszont a polgármesteri hivatalban a hatósági osztály vezetőjével, Csomor Ágnessel; a gyámhivatal vezetőjével, Benákné Bárdi Ilonával és a férfi gondnokával, Borbás Tibornéval is. Mint kiderült, a probléma végleges megoldására a férfi beleegyezése, közreműködése nélkül nincs sok remény. A bírságolásnak sok értelme nincs, mert alig több mint húszezer forint a férfi nyugdíja, és ha el is viteti a város a tengernyi szemetet a házra táblázva a költségeket, mivel a szemét újra és újra felhalmozódik, előbb-utóbb a férfi lakhatásának gondja szakad a hivatal nyakába. Egy másik lehetőség a férfi elhelyezése lenne egy szociális otthonban, de ez sem megy az akarata ellenére.

Szomszédok a ház előtt. Tehetetlennek érzik magukat. Fotó: Karnok Csaba

Marad a szélmalomharc jellegű időnkénti takarítás – amire hamarosan ismét sor kerülhet –, és a férfi győzködése a közterület-felügyelők közreműködésével, hogy tartson rendet a háza körül. Az kérdéses, hogy ez sikerrel jár-e, mert a férfi állítólag ragaszkodik a kacatjaihoz, az összegyűjtött holmiból ugyanis időről időre elvisz valamennyit a közeli MÉH-telepre némi pluszjövedelem reményében. A szeméthalom gyarapodásáért egyébként nem csupán ő a felelős: sokan a ház elé viszik a hulladékot, mintha lerakóhely lenne.

Állandó tűzveszélyt is jelent

A szomszédok elmondták: tavaly lángba borult a szeméthalom, és a tűzoltók még a kertbe is csak nehezen jutottak be. Makra Mihály makói tűzoltóparancsnok-helyettes lapunknak azt mondta, az ilyen porták tűzbiztonsági szempontból rendkívül veszélyesek, hiszen az itteni gócból a tűz átterjedhet a szomszédos épületekre. De ha nem is terjed át a tűz, a füst és a káros égéstermékek akkor is veszélyesek lehetnek másokra. Makón egyébként másutt is volt már hasonló tűz és jó néhány hulladékkal borított ház van a városban.

Olvasóink írták

  • 1. kenya 2007. december 01. 22:33
    „Na azt mondja meg nekem valaki hogy ezt a gyogyadékot, miért nem csukják már le környezetszennyezésér?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz állást hozhat Makónak egy pályázat

Makó - Közel száz makói álláshely biztosítására nyújtott be pályázatot Makó önkormányzata. A város… Tovább olvasom