Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Szemműtét Makón: 7-8 hónapot is kell várni

Makó - A makói kórház egy esztendeje átadott, 5 millió forintból kialakított egynapos sebészeti részlegén 2500 beavatkozást lehetne elvégezni egy év alatt, de az egészségbiztosító csak 1100-ra kötött szerződést az intézménnyel – és ebből is csak 663-at tudtak elvégezni a finanszírozás visszásságai miatt. A szemészeti műtétekre 7-8 hónapot kell várni.
Hiába korszerű és költséghatékony az egynapos sebészet Makón, a finanszírozás visszásságai miatt alig-alig tudják kihasználni az erre kialakított részleget a kórházban. Az intézmény abban a reményben kezdte el az egynapos sebészeti ellátást, hogy azzal a kényszerű átszervezésekkel elvesztett szakmákat is pótolni tudja majd. A 12 ágyas, korszerűen felszerelt, szemészeti, traumatológiai, fül-orr-gégészeti, urológiai és gasztroenterológiai problémákkal érkező betegeket ellátó, ötmilliós ráfordítással kialakított részleg iránt már az egy évvel ezelőtti átadáskor is óriási volt az érdeklődés – mostanra pedig komoly várólisták alakultak ki. A legtöbbet a szemészeti beavatkozásokra kell várni. Egy szürkehályog-műtétre például 7-8 hónapot is – mondja a részleget vezető főorvos, Dehelán Aurélia. Ennyi várakozás után a beteg állapota már komoly romlást szenvedhet el; van, aki már úgy kerül hozzájuk, hogy azt sem látja, mit eszik a tányérjából – teszi hozzá.

A makói egynapos sebészeten csak 663 beteget operáltak meg egy év alatt, holott 2500-at is tudtak volna. Fotó: Szabó Imre
A makói egynapos sebészeten csak 663 beteget operáltak meg egy év alatt,
holott 2500-at is tudtak volna. Fotó: Szabó Imre

A kényszerű várakozásnak az az oka, hogy noha a makói kórházban akár évi 2500 egynapos sebészeti beavatkozást is el tudnának végezni, az egészségbiztosító csak 1100 műtétre kötött velük szerződést – de a kedvezőtlen finanszírozás miatt még ezt sem tudják kihasználni. Egy év alatt mindössze 663 műtétet tudtak elvégezni. Ezért aztán a részlegen minden héten 2 nap alatt végeznek az előjegyzett műtétekkel, miközben az új ellátási formának olyan jó a híre, hogy naponta érdeklődnek jó néhányan, nemcsak a megye más városaiból, hanem még a szomszédos megyékből is, hogy mikorra kaphatnának időpontot. Dehelán Aurélia szerint az a baj, hogy a kezdetekkor rosszul osztották el az egynapos sebészeti kapacitásokat; tud olyan kórházakról, ahol egyetlen napot sem kell várni. Ez ügyben folyamatosan tárgyalnak, a szaktárca folyton ígéri, hogy új pályázatot írnak ki, ám erre az elmúlt évben nem került sor.

Magyarországon 10, Európában 60 százalék

– Az egészségügyből nemrégiben vontak ki 30 milliárdot. Hogy az intézkedést nem szakmai, hanem egyszerűen fiskális alapon hajtották végre, azt jól jelzi, hogy közben az egynapos sebészet fejlesztésére nem gondoltak, pedig szélesebb elterjedése komoly megtakarítást eredményezhetne – mondja a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház főigazgatója, Baráth Lajos. Jellemző adat: Európában a műtétek 60 százalékát végzik ebben a formában, nálunk ez az arány a 10 százalékot sem éri el. Pedig még bővíteni is lehetne az elvégezhető műtétek körét: a makói kórházban például ha kedvezőbben alakulnának a feltételek, nőgyógyászati operációkkal.

Szegeden a szívkatéterezés vezet

A pár hónappal ezelőttihez képest szinte változatlan, az egy évvel korábbihoz képest viszont ma rövidebb várólistákra számíthatnak a szegedi klinikai központ betegei. Leghosszabb ideig – átlagosan 5 hónapig – továbbra is szívkatéterezésre kell várni, ezen a listán vannak jelenleg a legtöbben, 607-en. Bár a műtéti kapacitás ebben az ellátásban növekedett, az új finanszírozási rendszer miatt nehezen csökkenthető tovább a várakozási idő. A szürkehályog-műtétet átlagosan 3 hónap alatt végzik el – ami megfelel a tavalyi helyzetnek. Csípőprotézist 5, térdprotézist 3 hónap alatt ültetnek be a betegeknek.

Olvasóink írták

 • 3. igazságkereső 2009. június 02. 19:54
  „Székely miniszter úrnak, vagy az egészségbiztosító főigazgatójának vajon mennyi lenne a kötelező
  várakozási ideje egy hasonló műtétre?”
 • 2. sziszka1 2009. június 02. 09:23
  „<moderálva off>”
 • 1. nagyi8 2009. május 29. 18:02
  „Az MSZP-SZDSZ-MDF összefogása eredményeként az egészségügyből több száz milliárdot vontak ki.

  Sőt, a TB-t el is adták az egészségügyi pénztáraknak a 2007.12.17.-i és a 2008.02.11.-i országgyűlési szavazáson. Akkor csak egy tisztességes MSZP-s volt, Dr. Karsai József, aki a szavazás előtt megkérdezte a választóit, miután ennek megfelelően ,,nem"-el szavazott. Le a kalappal előtte!

  Mint tudjuk, a több mint 400´000 aláírás a TB-privatizáció ellen megtette a hatását és az uralkodó helytartók visszavonták a törvényt, miután a népszavazás ,,okafogyottá" vált.

  De a fenti helytartók tovább kínozták a népet a ,,volumenkorláttal" és kínozzák ma is. Ennek sok magyar esett áldozatául és fog is még áldozattá válni. Ennek a következménye s kevés műtét, pedig többre lenne kapacitás.

  A fenti szégyennek egyik szolgalelkű (párt)katonája Dr. Buzás P. polgármester, országgyűlési képviselő, aki ahol csak lehetett, ártott a magyar népnek a parlamentnek és árt ma is. Hiszen neki nem a lakosság érdeke a lényeg, hanem a pártjának (MSZP) a szempontjai. Ennek tudható be az is, hogy a vizitdíj ügyében is csak:
  14%-os lakossági érdekeket szavazott meg, 86% ellenében.
  Ez nem érdekli a makói helytartót!
  Az ilyen ember egy gyáva, sunyi, aki nem mer kiállni ez ügyben a lakosság elé!
  De neki megéri, a több százmilliós vissza nem térítendő támogatással a zsebében, nem igaz?

  A fenti gyáva, sunyit támogatja Dr. Dehelán Aurélia is. Tehát ő is felelős az ország és Makó város ellátatlan egészségügyi helyzetéért. Nem tudom, hogy a PSZM vagy az MSZP tagja, vagy sem, de ez mellékes. A lényeg, hogy szerintem aki támogatja a helytartót, az maga is felelős.

  .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kelkáposzta-főzelékes testületi ülés Makón

Makó - A leendő fürdő üzemeltetési költsége, a csúszó csatornaberuházás és az új játszóterek voltak a fő témái a szerdai makói testületi ülésnek. Tovább olvasom