Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Szennyvízcsatornázás Makón - kérdőjelekkel

Makó - Miközben Makón ezrek várnak arra, hogy csatlakozhassanak a szennyvízelvezető hálózatra, a korábbi csatornaberuházásban érintett négyszáz lakóház felét még mindig nem kötötték rá a vezetékre, pedig a csatlakozó cső már az udvarban van.
Miközben Makón ezrek várnak arra, hogy csatlakozhassanak a szennyvízelvezető hálózatra, a korábbi csatornaberuházásban érintett négyszáz lakóház felét még mindig nem kötötték rá a vezetékre, pedig a csatlakozó cső már az udvarban van. A vízmű az eddigi csekély sikerű kedvezményes akciók után most egyenként próbálja meg meggyőzni az érintett ingatlantulajdonosokat.

Makón, ahol most egy az egész város szennyvízkezelését megoldó beruházásra készülnek, néhány évvel ezelőtt már megvalósítottak egy komoly szennyvízprojektet: új tisztítómű épült és bővült a vezetékhálózat is – a siker azonban felemás. Medgyesi Pál, a Makó Térségi Víziközmű Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a tízezer lakóingatlannal rendelkező városban akkor négyszáz kapott lehetőséget a csatlakozásra, ám – miközben Makón ezrek várnak arra, hogy az udvari derítő folyamatos ürítése helyett csatornabekötéssel oldhassák meg a szennyvízgondot – ezeknek mind a mai napig alig a fele élt a lehetőséggel, noha a csonk már az udvarukban van.

A szennyvíztisztítóba naponta kétezer köbméter folyékony hulladék érkezik.
Fotó: Segesvári Csaba

A város szennyvíz-elvezetési lefedettsége egyébként huszonöt százalékos, ám a legtöbb csatlakozó eddig ipari üzem, illetve lakótelepi háztömb volt. A családi házak alig tizede rendelkezik bekötéssel. Medgyesi Pál szerint jó lenne, ha csatlakoznának a rendszerhez. Egyrészt azért, mert így hígulna az ipari szennyvíz, az időnként érezhető szag sem lenne olyan erős, másrészt mert javulna a tisztítás hatékonysága és a tisztítómű kapacitásának nagyobb hányada volna kihasználva. A napi hatezer köbmétert befogadni képes városszéli szennyvíztisztítóba most naponta kétezer köbméternyi folyékony hulladék érkezik. Bár a kétszáz ház csatlakozása ezt csak ötven köbméterrel emelné meg, ez is érzékelhető változást jelentene - mondja a szakember.

Előbb-utóbb kötelező lesz

A Kálvária utcában lakó Joó Ferencné a kiépült vezeték legvégénél lakik. Ők is csak tavaly kötöttek rá. A nyugdíjas asszony azt mondta, megérti, hogy sokan haboznak, mert a csatlakozás költséges és a vízdíj mellé most már csatornadíjat is kell fizetni – ők ritkán ürítették a derítőt, mert portájuk magasan fekszik. Akkor csinálták meg, amikor az ívóvízvezetéket is cserélni kellett. Elmondta: befektetésnek tekintették, mert később, külön elvégeztetve a munkát még drágább lett volna, előbb-utóbb meg úgyis kötelező lesz.

De vajon megéri-e csatlakozni? Mint megtudtuk, azok, akik udvari szikkasztóban gyűjtik a szennyvizet, minden elfogyasztott köbméter ivóvíz után 108 forint talajterhelési díjat kötelesek fizetni, ami viszont jövőre már százhúsz forint lesz, később meg még több - ehhez jön még a szippantás időről időre jelentkező költsége. Ez Makón jelenleg 2.203 forint köbméterenként. Ehhez képest a szennyvízcsatorna alapdíja 322 forint, a fogyasztásé pedig köbméterenként 224. Nagy Lajos önkormányzati képviselő, a jelenleg szervezés alatt álló csatornaberuházát koordináló társulás elnöke azt mondja: mindenképp megéri a csatlakozás nem csak azért, mert az jelentősen megemeli egy ingatlan értékét, hanem azért is, mert rövidesen, két-három év múlva már a csatornadíj lesz lényegesen olcsóbb.

Medgyesi Pál azt mondja: mivel a csatlakozást célzó kedvezményes akciók eddig csekély eredményt hoztak, most azt tervezik, levélben, illetve személyesen keresik meg annak a kétszáz ingatlannak a tulajdonosát, amely még ráköthető a rendszerre. Persze kedvezményeket is adnak – segítenek például a tervezésben és az anyagköltséget, illetve a munkadíjat is engedménnyel számlázzák. Attól függően, hogy aház milyen messze van a csonktól, a csatlakozás költsége néhány ezertől több tízezer forintig terjedhet. Mi mindent beleszámítva százezer forintos költségről is hallottunk.

Olvasóink írták

 • 3. ÉN??? 2008. március 08. 18:30
  „A szenyvízberuházás,nagyon jó fogás az biztos valakiknek de nem a Makó és térségének. Nem hiszem,hogy egy hamar megoldják, a pénz kamatozik azért nem kis összeg.Ha Makón nem sikerül megoldani akkor a környező falukban,hogy oldják meg.Az Édeanyám szegény várja a csekket,mert azt mondja nehogy megbüntessék később fizeti be. De akkor valószínű...”
 • 2. soad 2008. március 04. 19:21
  „A szenyvizberuházás egy nagy átkurás csak ráadásul ezt is
  elkurták. Azért büntetni tudnak, kaptam 5000 ft-os bírságot
  mert tartozom , de erről értesitést nem kaptam azoktól akiknek tartozom. A birságot a megye legnagyobb kommunális adójával
  egy boritékban kaptam meg tehát már az Apeh-nél van a tartozási
  összegem?! Érti ezt valaki?Mit lehet még a makóiakról lehúzni,
  hogy a hájas elvtárs még gazdagodjon és fényezze magát.”
 • 1. nickboy 2008. március 04. 18:32
  „Azt hittem lesz végre egy tényfeltáró cikk a Makó és térségi szennyvízberuházásról,.....de csalódnom kellett.

  Arról vártam volna valami információt, hogyan tudja pótolni a nagytudású polgármester a hiányzó forrást, ami az uniós támogatási szint csökkenése miatt következett be. És erről nagyon sokan nem tudnak a kistérségben, hogy igen nagy gondok vannak a tervezett beruházással.
  Már nem először vágták át az állampolgárokat! Nagyon remélem, nem olyan megoldás lesz, ami tovább növeli az emberek terheit!
  Az unió elvárja a csatornázottságot, de a támogatás szintjét jelentősen csökkentette!

  Erről kellene cikket írni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem rókák, hanem kutyák hordják el a tyúkot Makón

Makó - Falkákban támadnak a kóbor ebek Makó környékén: a tanyatulajdonosok szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy még nem történt tragédia. Tovább olvasom