Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Szennyvízcsatornázás: megoldásra várva

Csanádpalota, Pitvaros - Miközben Makón és a közeli 5 településen – Apátfalván, Földeákon, Kiszomboron, Magyarcsanádon és Maroslelén – javában zajlik a szennyvízberuházás, a járás más településein még várnak rá. Csanádpalotán szeptemberben indul a munka, Pitvaroson viszont még pályázni sem tudtak.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Csanádpalotán várhatóan szeptember elsején indul a szennyvízberuházással járó építkezés – tájékoztatta lapunkat a polgármester, Kovács Sándor. Most a kivitelezés tanúsítványát várják, ezt követően heteken belül megkötik a szerződést a nyertes céggel, és indul a munka. A beruházás a 3300 fős Csanádpalotán 1226 lakóingatlant érint. Összesen 32 kilométernyi csatorna és 6 átemelő megépítésére lesz szükség, valamint egy új, napi 400 köbméteres kapacitású tisztítómű felépítésére a Palota és Nagylak közötti területen, a kisváros határától 500 méterre. A teljes költségvetés áfával együtt megközelíti a 2 milliárd forintot, amelyhez a város 1,29 milliárdot nyert. Az építkezés Nagylak és Kövegy problémáját is megoldja majd – igaz, az eredeti elképzelésekkel szemben a két faluból nem csatornán keresztül, hanem szippantós kocsikkal érkezik majd a tisztítóüzembe a szennyvíz, majd a tisztítást követően az élővízcsatornába, onnan pedig a Marosba kerül.

Az alternatívát az 1400 lelkes Pitvaros jelenti. A környezettudatosságáról híres település vezetése azt tervezi, hogy csatornázás és tisztítómű építése helyett egyedi tisztítórendszereket telepít a falu házaihoz. Ez a megoldás, mint Radó Tibor polgármester mondja, a kivitelezők haszna helyett a környezet védelmét szolgálja: megőrzi a vízháztartás egyensúlyát, mert a gyűjtőtartályokból a baktériumok által megtisztított vizet a kertbe szivárogtatja vissza. A berendezés lakásonként 1,1-1,2 millió forintba kerülne, de ha hasonló arányú pályázati támogatást kapnának, mint a csatornázó települések, legrosszabb esetben sem kellene többet fizetni 750-800 ezer forintnál. Ezen kívül csak egy-egy adag baktériumot kellene megvenni 400 forintért havonta. A gond az, hogy noha például a franciaországi kistelepülések 80 százalékában hasonló rendszer működik, a dél-alföldi uniós pályázati rendszerben ezt nem fogadják el. Radó Tibor reméli, hogy ez a szemlélet megváltozik – ennek érdekében nemrégiben a makói járás 8 kistelepülését hívták össze, majd elküldték észrevételeiket, javaslataikat a kiíró szervezethez.

Olvasóink írták

 • 12. radotibor 2013. augusztus 11. 03:38
  „http://www.sokszinuvidek.hu/eletmod/2736-Egy-kihal%C3%A1sra-%C3%ADt%C3%A9lt-falu-nagy-%C3%B6tlete#.UgaPmO27MVE.facebook”
 • 11. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 10. 14:36
  „most kéne megnézni kinek mennyi vagyona bankszámlán pénze mennyi van és épitkezés után menyivel fog duzzadni, és ha a lopás tényállása bebizonyosodik fejezzék le őket . Kérek minden szervet ellenörizzék a hivatal dolgozok anyagi helyzetét szeptember elött :Ö))))))))))))”
 • 10. WSS 2013. augusztus 10. 14:07
  „Beindul a NAGY ÁTVERÉS ahogy a többi településen is!”
 • 9. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 10. 11:46
  „Kiváncsi leszek én a csanádpalotai szennyviz beruházásra )) mikor indul mikor készül el, mennyibe fog kerülni, meddig lesz müködö képes és mennyien fognak meggazdagodni ez alatt ))))”
 • 8. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 10. 11:43
  „Okos dolog ez Tibor, és ne csodálkozz szatocson, minden forumon össze lehet futni egy hülyével sajna ))) hasznos dolognak tartom, bár nekem ez a déli határszéli gondolkodás mint szatocska urfinak van furcsa én a" kálvinista rómábol"irkálok ide és egy öreg barátom nak igaza volt a határ melletiek már nem tiszta magyarok, bevallom nem is szeretem öket, ezek a totok meg a többi valahogy nem én hajdú vagyok ...............”
 • 7. femkereso52 2013. augusztus 10. 11:23
  „Nem tudom ,hogy honnan vette az információt a cikk írója, de Magyarcsanádon"javában" nem folyik a csatornázás!!
  Amit eddig lefektettek a "SZAKMUNKÁSOK" ,annak is egy része tönkrement,olyan betonból készítették az utak közepén a betonfedeleket,"vasalás" nélkül,aminek következtében a vontatók és gépjárművek okozta terheléstől összetöredeztek.
  Én úgy gondolom és más is egyet ért velem, akkor a csövek lefektetése is ilyen "SZAKSZERŰEN" történt, akkor nagyon sokat kell várnunk a rendszer teljes és emellett jól működő átadására!
  Mi kisemberek már régen befizettük a kiszabott csatornázási díjat,de ezért jó és becsületes munkát vártunk volna el a vállalkozóktól!!Sajnos ezt nem kaptuk meg,felteszem a kérdést,KI a hibás???”
 • 6. radotibor 2013. augusztus 09. 21:00
  „5. szatocs
  Ezek szerint Önnek magasabb végzettsége van, mint az SZTE-n szerzett Víz- és Szennyvízkezelési szakvizsga, amit én szereztem (+ hulladékkezelés+hulladék újrahasznosítás). Ennek örülök, és remélem segít is a lakosságnak azzal, hogy tényleges munkát végez a beképzeltségéből fakadó piszkálódás helyett.
  - Természetesen 2006 októberétől folyamatosan karbantartott adatbázisban vezeti a Pitvarosi Önkormányzat a lakóingatlanok összes adatát.
  - Az egyedi szennyvíztisztító berendezések pályázati úton való telepítése esetén az árat nem befolyásolja az utca hossza, a lakott és nem lakott ingatlanok aránya, de ezt önnek, mint szekértőnek tudnia kellene, hiszen ez az alapja a szakmának.”
 • 5. szatocs 2013. augusztus 09. 20:20
  „Lehet,hogy többet tudok a csatornázásról,mint Őn Radó Úr! Talán arról írjon,hány üres lakást /ingatlant/ tartanak nyilván a nagyéri központú pitvarosi kirendeltségen.Hány ezer Ft-al drágulna ezért az egy ingatlanra vetített költség?Különben nem engem kell meggyőznie,hanem szinte minden pitvarosi lakost,hogy az emésztőknek,milyennek kell lennie ahhoz,hogy elgondolása járható legyen,mert jelenleg ... Kezdem úgy érezni magam,mint amikor Dégi György pm. mindig felvázolt valamit és úgy maradt minden.”
 • 4. vérszomjas_hangya 2013. augusztus 09. 10:25
  „Szeretném kérni, hogy vegye már valaki észre, hogy ez a térségi csatorna-beruházás egy nagy kamu! Kiváltképp maguk a kivitelezők nem veszik komolyan, mert ha megfelelő módon építenék, nem kellene kétszer, háromszor felbontani. Az egész ötletszerű, csak az a baj, hogy minden adóforintokból finanszírozódik.”
 • 3. radotibor 2013. augusztus 08. 21:48
  „2. szatocs
  Pályázati támogatással együtt 750-800 eFt a beruházás összege, míg egy hagyományos értelemben vett csatornázás kb 1,5-1,7 mFt Pitvaroson, mert nagyok a porták.
  Ezen kívül a vezetékes szennyvízberuházás csak a telek határáig tart és onnan még 150-200 eFt bekötni a fürdőszobai rendszerhez, míg az egyedi rendszernél ez a költség már nem is merül fel.

  Tehát mielőtt blődségből írogat nekem, nézzen utána legalább az alapoknak.
  Visszatérve a költségekre:
  A Pitvaroson számításba vett rendszer lakásonként 70-80.000 Ft-os költséget jelentene az ingatlantulajdonosnak. Természetesen ez sem most, hiszen a jelenlegi szabályozás nem kötelez bennünket a rendszer kiépítésére, így nem is tervezzük mostanság bevezetni. A lényeg, hogy az önkormányzat tervek és technológiák terén legyen felkészült. legyenek meg a lehetőségek és amikor már kötelező lépni, akkor tudjuk, hogy merre menjünk.

  A környezettudatosság ebben a témában kitér a vízmegtartó képességre, hogy nagy mértékű vízelvonás hatására ne járjunk úgy, mint Medgyesbodzáson, ahol sok-sok cm-ert süllyedt a település a vízkivétel miatt.
  Amúgy a lakosságnak (már aki ilyet művel) pedig minél hamarabb be kellene szüntetni azt a szokást, hogy a szennyvizet a régi kutakba engedik bele.”
 • 2. szatocs 2013. augusztus 08. 20:04
  „Mi lesz azoknak a házak sorsa,amelyek még 700 000Ft sem érnek Radó Tibor? Ez környezettudatosság,tényleg komoly gondolkodó ember!”
 • 1. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 08. 15:13
  „ISMERVE MAGYARORSZÁGON AZ ÚT ÉPITÉS ÁRAIT EZ MAGYAR VISZONYLATBAN 500 MILLIÁRD FORINTBA FOG KERÜLNI , NÁLUNK A VILÁGON A LEGDRÁGÁBB AZ UT ÉS MINDENFÉLE ÉPITKEZÉS)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ír sztepptánc bajnokai Makón

Az Európa-szerte elismert versenytáncosokból álló, az ír sztepptánc három Európa-bajnokát is felvonultató Coincidance társulata lép fel szombat este fél 9-től Makón. Tovább olvasom