Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Szent István-szobraink közül a makói a favorit

Csongrád megye - A makói Szent István-szobor sikerült a legjobban az államalapítónak emléket állító alkotások közül Csongrád megyében. A hozzáértők többsége Kiss Jenő és Győrfi Lajos alkotása mellett tette le a voksát, de volt más vélemény is.
"Ez nagyon vékony jég ám!" – utalt az esetleges alkotói érzékenységre egy általunk megkérdezett művészettörténész, amikor arról faggattuk, szerinte melyik Csongrád megyei Szent István-szobor sikerült a legjobban. A válasz azért lehet érdekes, mert ahogyan a HVG múlt heti száma írta, a rendszerváltás óta tízszeresére nőtt az államalapítónak emléket állító alkotások száma Magyarországon. A hetilap „Néhány jelentős Szent István-szobor" címmel óvatos táblázatot is közöl, amely 19 alkotást tüntet fel. Az első a sorban Stróbl Alajosnak a budapesti Halászbástyán látható, 1906-ban átadott híres munkája, de szerepel a listán – egyedüli Csongrád megyeiként – Kiss Jenő és Győrfi Lajos közös, makói munkája is.

Körkérdésünk nyilvánvalóan provokatív volt, így nem csoda, hogy a legtöbb megkérdezett udvariasan, de határozottan hárított, illetve más nyilatkozót ajánlott. Aki így is elmondta a véleményét, szintén a makói szobrot említette.

– Nem olvastam a hetilap fölsorolását, de nekem is Kiss Jenő munkája tetszik a legjobban, és ezt a véleményemet nem most mondom ki először – felelte kérdésünkre Tóth Attila művészeti író. – Tényleg ez a legjobb, legfrissebb Szent István-emlékmű a megyében – közölte Simor Márton szobrászművész. Szuromi Pál művészeti író – akit a válaszadást elhárítók legtöbbje javasolt –, azt mondta, nem választhat, hiszen éppen a makói alkotást nem nézte még meg alaposan. – Viszont a vásárhelyi Szent István téren álló szobor, Máté István munkája nekem nagyon tetszik – mondta Szuromi.

A legjobban sikerült megyei Szent István-szobor a makói - többek véleménye szerint. Fotó: Szabó Imre
A legjobban sikerült megyei Szent István-szobor a makói - többek véleménye szerint. Fotó: Szabó Imre

A megyében még két városban áll egész alakos államalapító-szobor: Szegeden a Széchenyi téren, Kligl Sándortól, Csongrádon pedig, a városházával szemben Tóth Béla munkáját járhatják körül a település lakói és vendégei.

A favorit, a makói szobor 2000 óta áll a Csanád vezér téren. Érdekessége – a felállítása körüli huzavonákon túl – , hogy amíg nem készült el, a makói cserkészek, fiatalok augusztus 20-át a kiszombori Szent István-mellszobornál ünnepelték meg, és oda mindig gyalog mentek. Ami a kívülálló szemlélő számára túrának tűnt, a résztvevők szerint igazi zarándoklat volt.

Olvasóink írták

  • 3. kt 2009. augusztus 21. 21:07
    „mi lenne? semmi...”
  • 2. Szirilli 2009. augusztus 21. 15:43
    „...és ennek mi köze ehhez a cikkhez?”
  • 1. fehérjános 2009. augusztus 21. 11:41
    „Hoppá na ezt érdemes elolvasni!!!!! http://kuruc.info/r/35/45381/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a rendelő és az óvoda

Kiszombor - A kiszombori orvosi rendelő felújítására 35,8 millió forintot fordíthatott a… Tovább olvasom