Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Szeretet, idő, harmónia: házasság a Csikota és Kun házaspár szemszögéből

Magyarországon 2008 óta rendezik meg a Házasság Hete programsorozatot, amelyhez idén először Makó is bekapcsolódott. Múlt héten régi esküvői fotókból nyílt kiállítás, kedden este pedig két házaspár, a Csikota és a Kun házaspár tartott előadást házasságról, kötelékről, szeretetről.
A Házasság Hete programsorozat kapcsán tartottak „A szövetség kötele pedig el nem szakad" címmel beszélgetést kedden este a könyvtárban, melyre fiatalok és idősek egyaránt kíváncsiak voltak, hisz zsúfolásig megtelt az olvasóterem. A Szent István Király Plébánia szervezésében megrendezett estére Pálfai Zoltán, plébános két házaspárt hívott: Csikota Józsefet és feleségét, Eleonórát, valamint Kun Antalt és feleségét, Annát. Előbbiek családneve már ismerősen cseng a makóiak körében: ők alapították és a mai napig vezetik a Makói Magán Zeneiskolát, mindketten zenepedagógusok. Nagy megtiszteltetésnek érezték a felkérést, amely egyfajta ajándéknak is felfogható számukra: éppen idén ünneplik 25. házassági évfordulójukat.

Az estet Csikotáné Erdei Eleonóra fuvolajátéka nyitotta, majd elmesélték megismerkedésük történetét. Habár a főiskoláról ismerte már egymást Eleonóra és József, de csak később, ugyanabban az iskolában tanítva mélyült el kapcsolatuk. – Gyorsan történtek az események: októberben megismerkedtünk, a következő év februárjában már eljegyzés, májusban esküvő következett – emlékezett vissza Eleonóra. Ő és férje papírra vetették a házassággal kapcsolatos gondolataikat, s olvasták fel azokat. Olykor megmosolyogtató, máskor megható és elgondolkodtató pillanatokat osztottak meg.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

Eleonóra elmesélte, sosem fogja elfelejteni férje arcát akkor, amikor bejelentette, hétéves Gergely nevű gyermekük után ikerbabákat várnak. Megható pillanatként élték meg azt is, amikor a két fiúval hazatértek a kórházból, otthon nagy gyermekük és két kiságy várta őket, no meg az asztalra kitett öt bögre rajta a nevekkel: Anya, Apa, Gergő, Peti, Levi – ez volt az ő kis családjuk. Kettejük között nemcsak a színpadon látszik a harmónia; az élet minden területén jól kiegészítik egymást, mindent megbeszélnek a nagy döntések előtt. József elmondta, mint minden kapcsolatban, úgy náluk is vannak nehéz napok. Az ő kapcsolatuk sem csak a nyárról és a tavaszról szól, hanem van bizony ősz és tél is. Még ma is össze tudnak kapni apróságokon, de az eső után napsütés ragyogja be házasságukat. Boldogságuk töretlen: ma már az egymás iránti szereteten túl a gyermekeik jelentik a harmonikus köteléket; együtt örülnek a zenész fiaik és tanítványaik, zenekaruk sikereinek.

Habár nehezen tárulkoztak ki a nagyközönség előtt, mégis elgondolkodtató perceket okoztak. Így volt ez a beszélgetés második felében szereplő Kunékkal is. Ők harminchét éve élnek boldog házasságban, szintén három gyermeket neveltek fel. Házasságuk elején próbatétel elé kerültek; Antalt 16 hónapra sorozták be katonának Martfűre. – Akkoriban még nem volt telefon, sem internet, így maradt a levelezés. Minden nap írtunk egymásnak, és csak ritkán, néhány havonta láttuk egymást – mesél házasságuk első éveiről Anna. Manapság már több időt szentelnek egymásnak, s szerintük ez a titka jó házasságuknak. Minden nap beszélgetnek, meghallgatják egymást, évente egyszer pedig kettesben mennek pihenni, akkor csak egymásra figyelnek.

A vallásos házaspár többször hálát adott már, hogy ilyen társat kaptak az élettől. Éppen ezért nincs olyan nap, hogy ne mondanák ki egymásnak: szeretlek. Szerintük ez az egyik legfontosabb alapelve a jó házasságnak, a másik pedig a bocsánatkérés. Ritkán ugyan, de náluk is előfordulnak kisebb viták, ám kihangsúlyozták, hogy sosem fekszenek le haraggal, mindig bocsánatot kérnek a másik féltől lefekvés előtt.

Az este sok tanulsággal szolgált a jelen levőknek. Jéger Szabolcs, beszélgetőtárs öt jó tanácsot jegyzett le és emelt ki a beszélgetésekből.

- Ne essünk kétségbe!
- Ne tegyünk különbséget!
- Adjunk ajándékba időt!
- Tudjunk megbocsátani!
- Tudjuk kimondani: szeretlek!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Shiva-koncert Makón

A fellépés egyben demonstráció is. Tovább olvasom