Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Szerveződik Makón a szennyvíztársulás

Újabb fordulóponthoz érkezett a makói szennyvízberuházás: a csatlakozók aránya az érintett településeken meghaladta a hetven százalékot.
A makói szennyvízberuházás célja az, hogy Makón teljessé váljon, az öt csatlakozó községben – Apátfalva, Magyarcsanád, Kis- zombor, Földeák és Maroslele – pedig kiépüljön a szennyvízhálózat, illetve hogy vezetékes összeköttetés létesüljön a falvak és a makói, hamarosan bővülő biológiai tisztítómű között. A jelentős, nyolcvan százalékot kitevő uniós támogatást igénylő környezetvédelmi beruházás az eddigi legnagyobb lesz mind Makón, mind az egész térségben – léptéke például a vezetékes ivóvíz-hálózatéhoz mérhető.

A csatornázáshoz persze a bekötéssel még nem rendelkező lakosok hozzájárulására is szükség van. A hálózathoz csatlakozni szándékozók aránya a térségben immár meghaladta a hetven százalékot – jelentette be tegnap polgármester-kollégái társaságában Makó polgármestere, Buzás Péter. Ez azt jelenti, hogy biztosan megalakul a beruházás későbbi gazdájának tekinthető szennyvíztársulás – az ezt előkészítő bizottság hétfőn ül össze. A jelentkezők aránya egyébként az egyes településeken más és más. A legmagasabb, kilencven százalék fölötti szintet Földeákon érték el a szervezéssel megbízott szakemberek. A falu polgármestere, Vass Imre lapunknak elmondta: a siker minden bizonnyal annak köszönhető, hogy náluk hasonló összefogással valósult meg minden beruházás a vezetékes földgáztól az útépítésig, és az emberek tudják: érdemes élni a közös cselekvés előnyeivel.

Ugyanígy érvel Turóczi Judit, a szervezőmunkával megbízott E-Convest Kft. ügyvezető igazgatója is. Mint megtudtuk tőle, a vonatkozó jogszabályok értelmében a jelenlegi arányok mellett a hamarosan megalakuló szennyvíztársulás a még be nem lépett érintetteket később egyszerűen kötelezheti a csatlakozásra, az ezzel járó költségeket pedig akár be is lehet hajtani közadók módjára. Ám most még önként társulhat mindenki – ráadásul jelentős kedvezményekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rák és kagyló a Marosban

A szakemberek és a természetbarátok szerint is egyre tisztább a Maros vize. A makói versenyhorgász… Tovább olvasom