Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Szilárd burkolatot követelnek Maroslelén

Maroslele - Sajátos módon tiltakoznak a maroslelei Rózsa utca végén lakók az ellen, hogy még mindig nem kapott a házaik előtti utcaszakasz szilárd burkolatot.
Miután petíciójuk nem vezetett eredményre, úgy döntöttek, nem fizetnek kommunális adót. Martonosi György polgármester azt mondja, az önkormányzat saját forrásból nem tudja megoldani a 23 millió forintos beruházást.

– Ha sáros az utca, a lányom nem tud autóval az orvoshoz vinni. A tüzelőt a sarokról talicskával kell behordanunk, mert a fuvaros ugyanúgy nem tud bejönni hozzánk, mint a mentő vagy a tűzoltó – panaszolta lapunknak a maroslelei rokkantnyugdíjas, Orosz Andrásné, aki a Rózsa utcában lakik. Rajta kívül még több mint húszan szenvednek a község szélén lévő, csak egyik oldalán beépített szakaszban – az utca többi, mindkét oldalán beépített része már szilárd burkolatú. Amikor az itt élőkkel beszélgettünk, felidézték: a község két éve megválasztott polgármestere, Martonosi György a kampány idején megdöbbenve nézte az utat, és segítséget ígért, ám azóta semmi sem történt az ügyben. Idén januárban petíciót juttattak el az önkormányzathoz, majd miután ezzel nem értek célt, most a kommunális adó megfizetésének megtagadását fontolgatják.

Martonosi György szerint a falu lehetőségei sajnos szűkösek. Fotó: DM/DV
Martonosi György szerint a falu lehetőségei sajnos szűkösek.
Fotó: DM/DV

Martonosi György a szerinte is sürgető problémáról lapunknak azt mondta: a falu lehetőségei sajnos szűkösek. Maroslelén a 21-ből három utca van, amelyben részben vagy egészben hiányzik az aszfalt; ezt az önkormányzat saját erőből nem tudja megoldani, összesen 110 millió forint kellene hozzá, ezért pályázatot nyújtanak be.

Legutóbb a képviselő-testület úgy döntött, hogy a Pacsirta utca ügyében nyújt be támogatási kérelmet, ám az anyagot nem bírálták el pozitívan, így ott sem kezdődhetett meg a munka. A falu első embere úgy véli, azért nem a Rózsa utca mellett döntöttek a képviselők, mert ott csak az utca egyik oldalán laknak, másutt tehát több emberen segítene a pályázati siker – de legközelebb dönthet másként is a testület. A Rózsa utca gondjának megoldása 23 millió forintba kerülne. A polgármester megjegyezte: az előző önkormányzat a három utca szilárd burkolására még terveket sem készített, ami a pályázat előfeltétele. Ezt most pótolták, pótolják.

Orosz Andrásné a petícióval. Mögötte a szomszédok és a mindig sáros Rózsa utca. A szerző felvétele
Orosz Andrásné a petícióval. Mögötte a szomszédok és a mindig sáros Rózsa utca.
A szerző felvétele

A Rózsa utcaiak a pénzhiányt megértik, azt viszont nem, miért nem próbál legalább más módon segíteni rajtuk az önkormányzat addig, amíg pályázati támogatásból nem lesz aszfalt. Átmeneti megoldás volna szerintük például, ha az út túloldalán lévő földtulajdonosokat felszólítanák, hogy ne tegyék tönkre állandóan ekés traktorral az utat, vagy ha időnként glédereztetnék azt. Martonosi György erre azt válaszolta, szakemberek véleménye szerint a glédereztetés inkább rontana a helyzeten, mint javítana, mert ha szétterítik a fellazított talajt, a nehéz járművek még jobban járhatatlanná teszik, ám ettől függetlenül, ha a lakók tényleg ezt szeretnék, megteszik. A traktorral járókat viszont nem tudják kitiltani a faluszéli, külterületi útról, mert akkor ők háborognának – joggal.

Behajtják a hátralékot

A Rózsa utcaiaknak egyelőre nincs hátralékuk kommunális adóból – tudtuk meg a jegyzőtől, Dóka Tímeától. Ha lesz, természetesen behajtják, hiszen nem csupán azoknak kell fizetniük, akiknek az utcájában aszfaltoznak. Az egyik lakó elmondta: neki 13 ezer forintot kellene befizetnie, meg is engedhetné magának – tiltakozásból nem fogja megtenni.

Olvasóink írták

 • 6. bo 2008. november 27. 07:21
  „Kedves szeged161!

  Bármennyire furcsa is, egy faluban is EMBEREK laknak. Én személy szerint 10 éve költöztem vidékre és nyolc évi könyörgés, próbálkozás után sikerült szilárd burkolatú utat kapni. Szerintem a vidéken élőknek is JOGUK van a tisztességes életkörülményekhez multik nélkül is. Gondolom szegeden nincs sáros utca, ott nincsenek állattartók és se traktor, se teherautó. Csupa idill. További szép napot!”
 • 5. szeged161 2008. november 26. 20:23
  „Kedves nocso!

  Bármennyire furcsa is, egy faluban azért előfordul, hogy "nagy gépek" járnak az utcán.
  Mint ahogyan előfordul az is, hogy
  - hajnalban kukorékol a kakas,
  - este ugat a kutya,
  - ősszel trágyát szállítanak ki a határba,
  - a szomszédban állatokat tartanak,
  -stb.

  Aki falura költözik, annak ezeket mérlegelnie kell!

  Mivel három éve is hasonló lehetett a helyzet, mint most, nem hiszem, hogy váratlanul ért a sáros utca. Ha mégis.......... akkor "a hiba az ön készülékében van". :-)”
 • 4. greencat 2008. november 26. 18:39
  „Azon kellene inkább elgondolkodni, hogy az előző Polgármester/Nő mi a jó fenét csinált több mint 20évig a faluban, ha ezekben az utcákban még mindig nincs járható út!! Nem a mostani Polgármester tehet erről!! Ahogy a cikk is írja, még csak pályázat sem volt beadva anno!”
 • 3. nocso 2008. november 25. 10:39
  „Vadlab: mi csak 3 éve költöztünk ki (amit iszonyatosan megbántunk), és nem először adtunk hangot elégedetlenségünknek. Kértük már azt is, hogy szórják be murvával, de ezt sem engedélyezték.
  Írástudatlan: Biztos lenne néhány utcabeli, aki társadalmi munkaként segítene, de gondolom ehhez is kellene alapanyag. Vhelyen is biztosították hozzá az anyagot szerintem. Itt a maga módján mindenki próbálja simítgatni, feltöltögetni (ami persze tilos), de a nagy gépek azt is tönkreteszik.”
 • 2. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 25. 10:15
  „Hát igen! Ellehetne gondólkodni az utca lakosainak hogy ők is tehetnének valamit hogy javítsanak az út állapotán. Emlékszem hogy itt Vásárhelyen is nagyon sok utat az utcalakók társadalmi munkájával összefogásával építettek meg. Mert hogy ha csak tíltakoznak és várják a sűltgalambot hogy aszájukba repűljön akkor az idők végezetéig kell majd a sárban járniuk. Az adót meg úgy is behajtják rajtuk kamatostúl. Én nem hiszem hogy ez a falyta tiltakozás lenne a járható út.”
 • 1. vadlab 2008. november 24. 18:30
  „Nem ismerem az ottani viszonyokat, de az adó megfizetése alol nem bújhat ki senki. Igy vagy úgy de be fogják hajtani az adót. Egy sikeres pályázat kell és megoldódik minden. De azért én csak megkérdezném, miért most jutott eszükbe engedetlenkedni, amikor az utakat már évekkel korábban leaszfaltozták? Akkor is tudniuk kellett hogy az Ő utcájuk nem kap burkolatot. Hameg végleg szakad minden kötél, össze kell fogni, ki kell a tükröt ásni és meghordani murvával vagy valami szilárd anyaggal ami később az útalapot fogja képezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikában dirigált Csikota József

Makó - San Franciscóban vezényelt a makói Magán-zeneiskola igazgatója, Csikota József karnagy. Néhai… Tovább olvasom