Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Szilárd útról álmodik Lesi

Makó - Hosszú évek óta szeretnének a makói Lesi városrész lakói szilárd burkolatú utat. Lesi ugyan hivatalosan nem lakóterület, az önkormányzat ide nem épít utat, de az itt élők készek pénzt áldozni a beruházásra.
Különös helyzetben vannak a Makó Lesi városrészében élők, mintegy százan. Az ötutcányi településrészen hivatalosan csak hétvégi telkek vannak, nem számít lakóterületnek, ezért az önkormányzat nem fordít annyi figyelmet és pénzt az infrastruktúrára, mint más helyeken. De komplett lakóházak is állnak itt, a Maros-töltéshez közel. Az ingatlanok a makói átlagárnál olcsóbbak, de aki itt lakik, ugyanúgy fizeti a kommunális adót, mint a többi makói. Emiatt sérelmesnek érzik a megkülönböztetést. Az egyik gond, amivel jó két évtizede bombázzák az önkormányzatot, a szilárd burkolatú út hiánya. Ez persze a kiskertesek gondja is – aláírásgyűjtést is indítottak. Az érintettek egyike, Fülöp Kálmánné lapunknak elmondta: legalább annyit szeretnének elérni, hogy Lesi kevesebb mint 1 kilométeres „főutcája", a Vasút sor kapjon zúzott köves fedőréteget – ebből ágazik ugyanis kifelé a többi kis utca, és ez köti össze Lesit a város többi részével.

Ha köves utat akarnak a Lesi lakói, maguknak kell megcsinálniuk. A szerző felvétele
Ha köves utat akarnak a Lesi lakói, maguknak kell megcsinálniuk.
A szerző felvétele

Fülöpné azt mondja, a lakók hozzájárulnának a beruházáshoz, és talán a Vasút soron lévő két vállalkozást is meg lehetne győzni. Van egy vállalkozó, aki ingyen adna törmeléket – ezt csak le kellene daráltatni, illetve kiszállítani, ez utóbbit is meg tudják oldani fél áron. A körzet önkormányzati képviselője, Toldi János is segítséget ajánlott 300 ezer forintos képviselői alapja erejéig. Van tehát remény a megoldásra, azt azonban biztosan nem tudni, mi lesz a történet vége. A lakók a városházának címzett levélre április végén azt a választ kapták: az önkormányzat elsőként a lakóterületek útjait, járdáit igyekszik szilárd burkolattal ellátni, rendbe hozni. Ha a lakók önerőből szeretnének építkezni, annak nincs akadálya, sőt a polgármesteri hivatal szakmai segítséget is kész nyújtani. A városháza álláspontja az ügyben jelenleg is ugyanez – tudtuk meg.

Olvasóink írták

 • 4. Egyolvasó 2013. június 07. 15:37
  „És vannak olyanok is akik nem fizetnek helyi adót, mivel nincs lakhatási engedélyük abban az ingatlanban amiben laknak.
  Többek közt ezért emelkednek évente a helyi adók.”
 • 3. BoZoli 2013. június 07. 13:07
  „Mélyen átérzem a problémájukat. Én a Balogh Ádám utca Tesco felőli végén lakom, (ami lakóterületnek számít) két kisgyermekkel és naponta küzdök 100 méternyi földúttal. A házunkat télen, vagy esős időben alig lehet megközelíteni, ha pedig elindulunk otthonról, kénytelenek vagyunk váltás ruhát vinni, mert nyakig sarasak leszünk. Még a kukás autó sem jön be a szemétért. Télen a Tesco parkolóban emelnek hótorlaszt az utca végéhez, a másik oldalon pedig a város hókotrói tolják a földúl kezdetéhez a havat. és gyakorlatilag elvágnak a házunktól. Csak gyalog lehet közlekedni és közvilágítás nincs. Egyszer még a Polgármester Úr fogadóóráján is előadtam a problémám, amire az volt Búzás Úr válasza, idézem: "Akkor is ilyen volt az út amikor mögvötte, úgyhogy nem értöm mi a probléma...miért nem vött oylan helyen házat, ahol van út és világítás? Ha nem tetszik, hogy ilyen csináltassa mög magának" Idézet vége. Ezek után miben reménykednek...? Sajnos ebben a legvirágosabb fürdővárosban csak arra van pénz, ami szem előtt van, vagy Honvéd városrészben (műút, közvilágítás, térfigyelő rendszer). Az aki nem a főtéren lakik az-ismét a Polgármester Urat idézve:"Nemhogy örülne annak milyen szép a főtér, mög a fürdő, amikor a gyerökeivel ott sétál!" Nem baj majd a Lesi városrész lakóival karöltve megyek nyakig sárosan,gumicsizmában, de boldogan a főtérre, hogy de jó is itt élni!”
 • 2. Poslabény 2013. június 07. 08:22
  „Makó a fürdőváros. Nesze neked turizmus, 2013-ban földes utca. Bár így a több százezer turistát ki lehetne vinni dagonyázni. Szánalmas!”
 • 1. hajosinas 2013. június 06. 17:00
  „Ennyi éve, amióta ez a tologatás megy az önkormányzat részéről, ha minden évben valamennyit félrerakott volna a helyi adókból, már régen lenne szilárd burkolatú út a nevezett helyen.Mert ugye az mégiscsak furcsa dolog, hogy az ott lakóktól a kommunális adót behajtjuk annak ellenére , hogy az nem lakóövezetnek minősített terület/megjegyzem ez csak átminősítés, adminisztratív kérdés / de az útépítést nem támogatják, csak elviekben.Akár a polgármester is felajánlhatta volna már egy havi tiszteletdíját,/ha már a rendelkezésére álló lehetőségek között nem találja a megoldást /. Ismerem a választ: "Nem olyan egyszerű az hogy átminősítünk. Mert az sok egyéb kötelezettséget von maga után " . Igen, tudom én is de azok nem makói lakosok ? Nem ugyanolyan jogok illetik őket ha már adóznak a városnak mint a többi lakos ? Célszerűnek tartanám végre még egyszer átgondolni ezt a dolgot és megkeresni a megoldást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcanévkeringő Földeákon

Katona Pál plébános neves elődjét, Oltványi Pált, illetve a jócselekedeteiről máig ismert Návay Arankát javasolja. Tovább olvasom