Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szívesen dolgoznának hazai piacra is

Makó - 600 főre főztek pörköltet régi május elsejéken a makói gépgyárban, amely veszteségekkel, de túlélte a rendszerváltást és most a válságot is. Három éve a létszám 120 főre csökkent. Most 160-an vannak – és bíznak abban, hogy itthon is egyre több gazda meg tudja venni mezőgazdasági gépeiket.
Makón is áll olyan ház, amelyet az Eiffel-iroda tervezett: ez a gépgyár Bárányos sori csarnoka, amely vasúti járműjavítónak épült 1928-ban. Itt jött létre 1952. január elsején a mezőgazdasági gépeket gyártó üzem. „Nem sok időt jósoltak a tapasztalatlan alapítóknak, mert az idősebb szakmunkások a vasútnál maradtak, vagy más városban vállaltak munkát. Ám 1953–54-ben már mintegy 20 ezer ekekapa és 1000 elevátor készült itt" – írja lapunkhoz küldött olvasói levelében a 60. évforduló alkalmából Csorba Ferenc, az egyik alapító dolgozó. Idővel új, 600 főnek helyet adó darupályás szerelőcsarnok épült, 1000 férőhelyes öltöző, ebédlő, üzemi konyha, rendelő, a Maros-parton üdülőház. Az önállóság először 1963-ban szűnt meg: az üzemet a budapesti Mezőgéphez csatolták, 1977- ben a vásárhelyi Hódgéphez. Gyártottak itt harmincféle mezőgazdasági gépet, az önjáró és stabil borsóbetakarítótól a kukoricaaratón át a tejgyári sajtkádakig. A legnagyobb május elsejéken 30 bográcsban 600 főre főzték a marhapörköltet.

Látogatás a makói gépgyárban - GALÉRIA

A fejlődés a 80-as évek közepétől megállt, és sovány vigasz volt, hogy 1989-ben az üzem visszakapta önállóságát. Megtörténhetett volna, hogy a makói üzem is úgy jár, ahogyan a rendszerváltáskor az Egyesült Izzó, vagy a Ganz óriásüzemei, amelyekkel egész iparágak tűntek el, közel 1 millió embert szélnek eresztve. A mezőgazdasági gépgyártók azonban jelentős részben fönnmaradtak, nyugati cégek beszállítóiként. Ez történt a makói üzemmel is, amely a kilencvenes évek elején két hollandiai és egy magyar befektető tulajdonába került, utóbbi az igazgató 18 éve: P. Nagy Zoltán okleveles gépészmérnök. A VGM Magép Gépgyártó Kft. lakatosai, hegesztői a modern állattartás berendezéseit készítik a holland partnereknek: takarmánykeverő és elosztó gépeket, trágyaszórót, pótkocsikat, szinte minden méretben. Hétvégenként 6–8 kamion viszi el az árut. Egy időben kisebb tengeri hajókat is készítettek. Jellemző, hogy az itt gyártott gépekből Magyarországra sokáig nem is jutott, nem volt érdemes árulni, mert nem működtek olyan üzemek, amelyek használni tudták volna ezeket. – Ma a Dunántúlon már használják a gépeinket, de azok is a hollandiai kereskedőtől kerültek oda. Célunk, hogy a beszállítói munka mellett saját termékkel jelenjünk meg, a hazai piacon is – mondja P. Nagy Zoltán.

Látogatás a makói gépgyárban - GALÉRIA

Ehhez persze arra is szükség lenne, hogy a hazai gazdálkodók közül minél többen engedhessék meg maguknak, hogy új gépeket vegyenek. – Kétségtelen, a mezőgazdaság fejlődése nagyon látványosan tudná segíteni a mi gyarapodásunkat. Ehhez biztosan kell támogatás is, de szerintem többre menne az ország, ha olyan körülményeket teremtene, amelyek a fejlesztéseknek kedveznek, és tényleg azok kapnák a földet, akik meg akarnak élni belőle. Ez nemcsak a nemzeti jövedelmet növelné, hanem erősítené azt a tudatot is, hogy minél nagyobb mértékben célszerű önellátónak lenni, és a gondjaink megoldását nem az államtól kell várni. Mi itt nem panaszkodunk: ebben az üzemben, amióta itt vagyok, dolgoztak már 200-an is, aztán 2008–2009-ben lementünk a válság miatt 120 főre. Most megint 160-an dolgoznak, zömmel a negyvenes korosztályhoz tartozó képzett, rutinos munkásemberek. Az utánpótlás tanításáról jelentős részben mi magunk gondoskodunk, szóval nem szorulunk senkire.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városnapra készül Makó

Fiataloknak és idősebbeknek szervezett kulturális, szórakoztató rendezvényekre, színvonalas sportversenyekre invitálja a makói önkormányzat a város lakóit és az ide látogatókat. Tovább olvasom