Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szoborral emlékeznek a Ruzsán lezuhant lengyel repülőgépről

Makó - Brzózka Marek lengyel származású szobrászművész műalkotását avatják fel Ruzsán pénteken. Mareknek makói kötődése is van: a Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnáziumban dolgozik rajztanárként.
Két pályán mozog Brzózka Marek: a Szegeden élő, de Makón dolgozó rajztanár egyben sikeres szobrászművész is, hisz több művét kiállították már. Most egy nagyszabású művet alkotott, melyet pénteken avatnak majd fel Ruzsán, ahol a Lengyel Köztársaság elnöke is jelen lesz. A II. világháborúban, 1944. szeptember 11-én egy lengyel katonákat szállító Halifax típusú repülőgép zuhant le Ruzsa mellett. A hét áldozatot követelő tragédiáról most egy szoborral emlékeznek meg.

Brzóza Marek apai ágon lengyel származású, így nem meglepő, hogy őt kérték fel a mű megalkotására. – Nagy megtiszteltetés volt a számomra ez a felkérés, hiszen ritkán van alkalmam lengyel témában alkotni – fogalmaz Marek. A szobrásznak ez az első nagyszabású munkája, ami mindennel együtt egy évet vett igénybe, ebből három hónap volt a tárgyi megformálás. Minden munkafolyamatot – a rajzolástól a kiöntésig – saját maga készített. A 330 centiméter magas mű négy fémcsövön rögzített repülőt ábrázol. A szobor különlegessége, hogy a csövekre világító fény olyan hatást kelt, mintha lebegne a repülő. Marek számára ez az alkotás nagy lehetőség volt: mindig is szerette volna kipróbálni magát a köztéri szobrászatban, és ez most megadatott, ráadásul ebben az esetben több technikát kombinált. Mindenek felett lengyel származását is megmutathatja a műben.

Brzózka Marek alkotás közben
Brzózka Marek alkotás közben

Brzózka Marek édesapja lengyel, ám szülei a gazdasági válság idején Szegedre költöztek, azóta is ott élnek. Marek négy testvérével együtt Lengyelországban is tanult, hisz számukra fontos a lengyel identitás. – Jól megfér egymás mellett a lengyelségem és a magyarságom. Érdekes, hogy a lengyelek apaföldnek nevezik a hazát, ez az én esetemben valóban így van – mondja Marek. Nem véletlen, hogy szobrászművésszé vált: mindig is szeretett rajzolni, később pedig a szegedi Tömörkény István Gimnáziumban tanult szobrászatot, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett szobrászművész és rajztanári diplomát. Az órákra szívesen csempészi be a szobrászatot diákjai számára, hisz mint mondja, így teljes az élete. – Szívesen mutatom meg a gyerekeknek a munkáimat, de nem erőltetem rájuk a mondanivalóját. Szeretek fiatalokkal foglalkozni, meghallgatni a véleményüket, és azt, hogy ők hogyan látják a művészetet – tette hozzá.

Marek a figurális szobrászattal foglalkozó aktív művész; évente két-három kiállítása van, de álma, hogy egyszer Lengyelországban is láttassa műveit. Otthoni műhelyében mindig van kinek megmutatni készülő alkotását: felesége is művész, ő festészettel foglalkozik. Kisfiuk még csak egy éves, de már most sok energiát fektetnek a kicsi művészet iránti szeretetébe: emlékeiket rajzokkal örökítik meg.

Olvasóink írták

  • 2. nauset 2012. szeptember 28. 23:19
    „Ruzsán, főleg a Gerencsér-erdő környékén nagyon sokan tudnak/tudtak az 1944. szeptemberében szerencsétlenül járt repülőről. A környező tanyákban a mai napig fellehetőek a gép egyes darabjai. Van ahol egy több négyzetméteres szárnydarabot őriznek!”
  • 1. klj-54 2012. szeptember 28. 12:55
    „Életem egy szép idejét éltem Ruzsán.
    Miért nem tudott erről a tanyasi nép?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségnap az idősek világnapján a makói Hagymatikumban

Egészségnapot tartanak a Hagymatikum fürdőben szeptember 28-án, pénteken Tovább olvasom