Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Szociális garázst kap Ambrózfalva

Ambrózfalva - Pert nyert Ambrózfalva önkormányzatával szemben Tuska György, aki 2010-ig a község polgármestere volt. 361 ezer forintot kapott: ez annak a garázsnak az anyagköltsége, amelyet az önkormányzat által 2009-ben neki kiutalt szociális bérlakáshoz épített.
Miután most írásban is megkapta Ambrózfalva önkormányzata a Csongrád Megyei Bíróság november 23-i ítéletét, Mitykó Mátyás polgármester átutaltatta a 361 ezer forintot a Tuska György által megadott számlaszámra. Nem tehetett mást, pedig szegény az önkormányzat. Elődje megígérte, hogy a polgármesteri hivatal egyik makói dolgozójával átküldeti Ambrózfalvára a garázskulcsot. Ezzel ér véget a per, amely egy 2009. október 15-én kelt szerződésre vezethető vissza.

Tuska György mint magánember akkor kötött lakásbérleti szerződést a Tuska György polgármester által vezetett önkormányzattal a Dózsa György utca 2/A szám alatti összkomfortos szociális bérlakásra. Tuskáék korábban eladták falubeli házukat, Makóra költöztek, egy olcsóbban fönntartható lakásba, de aztán kiderült, hogy mégis egyszerűbb az élet, ha a hét bizonyos napjain itt alszik. A képviselő-testület hozzájárult, hogy a polgármester garázst építsen a bérlakás mellé, és hogy az ebből származó költséget lelakhatja. Így elvileg 2015 szeptemberében kellett volna először bérleti díjat fizetnie. A 2010-es önkormányzati választásokon azonban Mitykó Mátyás lett az új polgármester, az új testület pedig úgy döntött november 8-án, hogy felbontja a bérleti szerződést Tuskával. Ő tavaly januárban át is adta a lakást, a garázs kulcsait azonban nem. Pert indított: 750 ezer forint tőke és a járulékok megfizetését kérte, ebbe beleszámolta a garázs anyagköltségét és munkadíját. A makói bíróság számolt, és első körben 559 ezer forintot ítélt meg neki és a kamatokat, a község azonban fellebbezett. A megyei bíróság tovább számolt, és még lejjebb, 361 ezerre szállította a megítélhető összeget. Azért, mert kiderült, a 678 ezer forintos anyagköltség és a 190 ezres munkadíj nemcsak a garázsépítés, hanem a lakáson elvégzett beruházás költségét is tartalmazta. A bíróság ugyanakkor úgy ítélte meg, nincs jelentősége annak, hogy a garázs engedéllyel vagy anélkül épült, és mekkora is az alapterülete.
A korábbi polgármester tudomásul vette az ítéletet, lapunk kérdésére azt mondta, nem kellett megterveztetni a garázst, amikor építtette, és engedélyt sem kellett hozzá kérni. – Ez meglehet – így Mitykó Mátyás. – Ám mivel nem szerepel a földhivatali térképen, mi csak úgy használhatjuk, ha fölvezettetjük, és ez az eljárás a földmérő szerint közel 200 ezer forint. Lehet, jobban járunk, ha lebontjuk.

Mitykó Mátyás polgármester csodálkozik, de intézkedett a fizetésről. Fotók: Karnok Csaba
Mitykó Mátyás polgármester csodálkozik, de intézkedett a fizetésről.
Fotó: Karnok Csaba

A jelenlegi polgármester szerint ha most már nincs is, a szerződéskötéskor lett volna jelentősége annak, mekkora a lakás és a garázs, mert mindkettő nagyobb a valóságban, mint a 2009-es papíron.

Tuska György azt mondja, ehhez Fotó: Karnok Csaba
Tuska György azt mondja, ehhez a garázsépítéshez nem kellett engedély.
Fotó: Karnok Csaba

Olvasóink írták

 • 3. icus711 2012. január 10. 18:34
  „Idáig én is úgy tudtam,hogy szociális bérlakást csak rászoruló kaphat,de ez Magyarország ahol bármi kivitelezhető.Harminc millió minuszt hagyott hátra,ott ahol 18 évig volt polgármester,most még a garázsát is megvetette,közmeghallgatáson még az aranygyürű lista és a évenkénti jutalmak megszavaztatása is szóba került,felelősségre vonás miért nem történik,talán az ilyen emberek tiszteségesek és tetteiket követni illene? Csak sajnálni tudom at ott élőket!”
 • 2. pog 2012. január 09. 14:19
  „Ambrózfalva nem Magyarországhoz tartozik, hogy nem kell építési engedély ? Más városokban a beépítettséget akár repülőről is ellenőrzik !”
 • 1. Qllancs 2012. január 09. 09:58
  „Szociális bérlakást csak rászoruló kaphat ?? Kis jövedelmű ??? és mennyi a havi bérleti díj ???
  Gondolom míg pol.mester volt --nem a minbért --v. annak 1 töredékét kapta ??? Hogyan illette meg akkor ????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A belvíz után most a szárazság a gond Makón

400–500 milliméter csapadék hiányzik a földekről, az idei öntözési szezon várhatóan nagyon korán, március–áprilisban kezdődik – mindez egy hétvégi gazdafórumon hangzott el. Tovább olvasom