Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Szócsatával indított az új makói testület

Makó - Szópárbajok kísérték az új makói képviselő-testület első, rendkívüli ülését csütörtökön, amelyen a működés szervezeti kereteit határozták meg.

A Demokratikus Koalíció az alábbi közleményt jutatta el portálunkhoz:

"A Demokratikus Koalíció köszöni a helyi Fidesz méltató szavait. Igen, mi azt a fejlődést képzeljük el Makónak, amit dr. Buzás Péter kezdett el és folytatott 20 éven keresztül. És nem azt, amit most a Fidesz csinál, hogy szakmai kompetenciákat figyelmen kívül hagyva tisztogat. A baloldal eddig is a városért dolgozott és ezután is azt teszi majd! Sajnos a bizottsági helyek elosztásánál nem a szakértelem, hanem a párthűség dominált. Legalábbis nem hisszük, hogy csak jobboldali szakértő létezik."

Korábban írtuk:

Farkas Éva (Fidesz–KDNP) polgármester azt javasolta: legyen öt bizottság, két tanácsnok és két alpolgármester – utóbbiak közül a másodikra jövő januárban tesz majd javaslatot. A pénzügyi és ügyrendi bizottság élére Hadik Györgyöt, a városüzemelési és -fejlesztési ügyekkel foglalkozó, a hozzátartozók hozzájárulásával elnevezett Makovecz-bizottság vezetőjévé Kovács Sándort, a szociális és egészségügyi ügyekben illetékes egyenlőesély-bizottság elnökévé Sánta Sándort, az emberierőforrás-bizottság vezetőjévé Toldi Jánost, a mezőgazdasági első emberévé pedig Kádár Józsefet javasolta.

Czirbus Gábor, Makó új alpolgármestere. A szerző felvétele
Czirbus Gábor, Makó új alpolgármestere.
A szerző felvétele

A civil-baloldali összefogás színeiben mandátumot szerzett Török Miklós és Marosvári Attila úgy vélekedtek: nem demokratikus, nem az ígért együttműködést segítő gesztus, hogy az összes bizottsági elnököt a polgármesteri többség adja, ráadásul az ellenzék kültagokat sem javasolhatott az öttagú bizottságokba; az előző ciklusban ez másként volt. Czirbus Gábor (Fidesz–KDNP) erre azzal reagált, a bizottságok összeállításánál szakmai szempontokat vettek figyelembe, Hadik György képviselő és Farkas Éva pedig azt is: a struktúrát a tanácsnoki tisztségekkel együtt kell nézni, márpedig a civil kapcsolati tanácsnok Marosvári Attila, a közbiztonsági meg az ugyancsak civil-baloldali Gáspár Sándor lehet, a 17 bizottsági hely közül pedig 7-et ajánlottak fel az ellenzéknek, ami megfelelő arány. Az arányokat ugyancsak kifogásoló, jobbikos Zeitler Ádám úgy vélte, a tanácsnoki tisztségek csupán kompenzációs célokat szolgálnak, és valójában feleslegesek. Hadik György erre élesen reagált, mondván: képviselőtársa bizonyára fiatal kora és tapasztalatlansága miatt minősítette a két posztot jelentéktelennek. A testület végül a civil-baloldali ellenzék 3 képviselőjének tartózkodásával szavazta meg a bizottságokat, összetételüket és vezetőiket.

A testület ezt követően főállású alpolgármesterré választotta Czirbus Gábort, majd döntött a vezetők havi bruttó illetményeiről és költségtérítéséről. Bánfi Margit jegyző az erről döntő szavazás előtt arról tájékoztatta a testületet, hogy a korábbi polgármester, Buzás Péter 521 ezer 800 forintot kapott, ami mellé 156 ezer 530 forintos költségtérítés járt, Marosvári Attila pedig alpolgármesterként 495 ezer 600 forintos fizetésre és 99 ezer 120 forintos költségtérítésre volt jogosult. Farkas Éva elmondta, az összegeket jogszabályváltozás miatt most már törvény rögzíti, lakosságszám-arányosan jár, így az övé 523 ezer 514 forint lesz, és ennek 15 százalékát kapja költségtérítésként (78 ezer 524 forint). Az alpolgármesternek a polgármesteri fizetés 70–90 százaléka szavazható meg, ugyancsak 15 százalékos költségtérítéssel. Farkas Éva javaslata 90 százalék volt, így Czirbus Gábor javadalmazása 471 ezer 200 forint lesz, míg költségtérítése 70 ezer 680 forint – az összegeket a testület ellenszavazat nélkül fogadta el.


DK–Fidesz-pengeváltás

Makó. A testületi ülést követően a Demokratikus Koalíció (DK) nevében Török Miklós képviselő és Mucsi Tamás választókerületi elnök ismét bírálta a bizottsági struktúrát. Emlékeztettek rá: Szegeden például Botka László az ellenzéknek ajánlotta a pénzügyi bizottság elnöki tisztségét, és ott kültagokat is javasolhatott a jobboldal a támogatottság arányában. Mucsi Tamás azt is kérte, Farkas Éva polgármester és Lázár János kancelláriaminiszter, országgyűlési képviselő tegye világossá az álláspontját a netadóval kapcsolatban, ami a DK szerint elfogadhatatlan, emellett Lázárnak repülőjegyet ajánlott Amerikába, hogy tisztázhassa magát a kitiltási botrány alól – egyúttal kérte, ha tudja, kik vannak a listán, mondja meg.

A Fidesz makói szervezetének elnöksége erre közleményben reagált. Ebben többek között az áll, hogy a DK ott folytatja, ahol Buzás Péter abbahagyta: az önkormányzat számukra nem a makóiakért végzett munkát, a makóiak szolgálatát jelenti, egyedül a pozíciókat és az azokért járó juttatásokat. A baloldali összefogás az 5 ellenzéki bizottsági helyből egyébként négyet kapott meg, a tanácsnoki rendszer fenntartásával pedig mind a két tanácsnoki pozíciót az összefogás jelöltjei töltik be. „A külsős bizottsági helyek elosztásakor – bár ez az elmúlt 20 év mutyivilágától idegen – csak és kizárólag a szakmai hozzáértés számított" – így a közlemény.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadidőközpont épült

Szabadidőközpont létesült Csanádalbertin, ahol olvasni, internetezni, pihenni és sportolni is lehet. Tovább olvasom