Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 05. szombat - Viktor, Lorinc

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Makó hírek > Szomorú-boldog költségvetés Makón

Szomorú-boldog költségvetés Makón

Makó - A szűkülő mozgástér jegyében íródott az idei makói költségvetés, jövőre azonban egyenesen csonkolás vár az önkormányzatokra – fogalmazott Buzás Péter polgármester a pénteki testületi ülésen. Adókat most sem emeltek, elbocsátásokat nem terveznek, ám a kultúrát és a sportot most csak a megszokottnál szerényebb mértékben tudja támogatni a város.

Szabó Imre - Délvilág napilap - 2012.02.10. 16:37
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A tavalyihoz képest szomorú, a jövőre várhatóhoz képest viszont maga a boldogság – így jellemezte az idei költségvetés tervezetét a pénteki testületi ülésen Buzás Péter polgármester. Hogy miért? Mert például a fejlesztésre fordítható tavalyi 250 milliós saját keret idén már csak 50 milliós lesz, jövőre viszont egyenesen csonkolni fogják az önkormányzatot, intézménye is alig marad.

115 millió a helyi vállalkozók mérlege

– Egyre sikeresebbek a makói vállalkozások a helyi pályázatokon – hangzott el a központosított közbeszerzési rendszer működésének tárgyalásakor. 33 eljárásból 9-ben hirdettek makói győztest; többek között építési, karbantartási, felújítási munkákat, tüzelőszállítást, téli síkosságmentesítést végeztek helyi vállalkozók az önkormányzat megbízásából, de informatikai beruházásoknál is közreműködtek. Összesen 115 milliós bevételük származott mindebből. Az önkormányzat 2009 decemberében kötött megállapodást a vállalkozói érdekképviseletekkel, hogy folyamatosan informálja őket a pályázati lehetőségekről.

Ami az idei büdzsét illeti, mint megírtuk, 6,3 milliárdos bevételt és ugyanennyi kiadást tartalmaz. A fejlesztések között említésre érdemes a fürdő környékének rendbetétele, a Maros-part fejlesztése vagy az Úri utcai óvodaépítés. A város első embere hangsúlyozta: immár negyedik éve nem emeltek a helyi adókon, és bár év közben alakulhatnak úgy a kényszerítő körülmények, egyelőre nem terveznek létszámleépítést. A város a korábbinál visszafogottabban bár, de mecénása marad a helyi kultúrának és elsősorban a tömegsportnak.

A vitában főleg ez utóbbi téma körül dúlt a vita. Márton Imre képviselő invitálására felszólalt a korábbi városatya, Nagy György József is, aki a kézilabdások elnökeként kért segítséget az önkormányzattól a szavai szerint végveszélybe került egyesületnek. Buzás Péter azt mondta, a város több pénzt nem tud adni, felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az új központi jogszabályok értelmében – ahogyan az a labdarúgóknak például sikerült is – többlettámogatáshoz juthatnak a vállalkozók adóforintjaiból.

Sánta Sándor képviselő Makó rendszerváltó polgármestereként is beszélt, amikor azt mondta: megérti, hogy most nincs rá pénz, de sajnálja az önkormányzatiság leépítését. Háziorvosként egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy jó lenne, ha a város pénzt áldozna a rendelők felújítására. Erre akkor kerülhet sor – válaszolt Buzás –, ha lesz rá pályázati forrás. A költségvetést végül 7 igennel, 1 nemmel és 4 tartózkodással szavazta meg a testület.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 2. KamuNeni 2012.02.14. 23:04

Hat nem is csoda hogy nem jon be semmi penz ha minden uzlethelyiseg olyan draga mint a Mandarin aruhaz volt. (kismozi) 309 ezer havonta berleti dij.

Persze hogy nincs munka ilyen arakkal. Ha nincs munka, nincs jovedelem. nemcsak az egyennek, de az allamnak se. Adjatok ki olcson az uzlet helyisegeket hogy porogjenek. Tudjanak felvenni dolgozokat, legyen kolto penzuk es tudjanak az emberek vasarolni. A penznek csak akkor van erteke ha forgalomba van.

Ha nincs berlo meg vevo mert nincs penz akkor hiaba a magas arak, ki a franc fogja megvenni? Vagy kivenni, vagy felvenni a dolgozokat? Senki.

En se veszek olyat amit nem tudok megengedni. Mas se. Kevesebb ado. sokkal kevesebb buntetesek, kevesebb burokracia. nem elore befizetett spekulacios ado, hanem utolag befizetett tenyleges ado, es mar jobban is menne a gazdasag. garantalt. Elore elkolteni ami nincs az a legkonnyebb. Elore befizetett adonak nincs erteke. Miert? mert el van koltve mielott meg hasznos lenne.

Kolcson husnak hig a… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 1. pog 2012.02.14. 09:53

Belépet a az új fürdő költsége és esedékesé válik a felvett kölcsön törlesztése is....Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...