Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Szövőüzemet indít jövő héten Apátfalva

Apátfalva - Az önkormányzat tervei szerint saját lábra áll, nonprofit vállalkozássá válik a falu hamarosan induló szövőüzeme. A névötleteket még várják – minél frappánsabbnak kell lennie, mert a kisüzemhez webáruház is tartozik majd.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Egyelőre a polgármesteri hivatal udvarában lévő egykori tanácsteremben helyezték el, később azonban minden bizonnyal nagyobb helyre lesz szüksége az új apátfalvi kézi szövő kisüzemnek. Varga Péter polgármestertől megtudtuk: azért indítják, hogy az őszi-téli időszakban is tudjanak dolgozni a falu közmunkásai. 10-en kezdik itt meg a munkát – egyelőre 4 szövőszék van, de a szegedi SZEFO Zrt. jóvoltából hamarosan kétszer ennyi lesz, és varrógépek is érkeznek.

A mostani időszak a betanulásé. Az üzemben rongyszőnyegek, kézműves termékek, ajándék-, dísz- és használati tárgyak készülnek. Lesznek köztük olyanok is, amelyeket a méltán híres apátfalvi fehér hímzés és az itteni mintavilág felhasználásával tesznek egyedivé.

A kisüzemnek az önkormányzat még keresi a nevét, ötletpályázatot is kiírtak rá – szeptember 15-éig várják a javaslatokat, néhány már beérkezett. Azért lesz fontos a minél frappánsabb név, mert a szövőműhelynek lesz honlapja, sőt webáruház is tartozik majd hozzá. Aki kedvet érez hozzá, logót is tervezhet. A termékekből először szeptember közepén kaphatnak ízelítőt az érdeklődők, ezt követően pedig különböző piacokon, többek között Makón és Szegeden is elérhetők lesznek. A hosszú távú cél az, hogy a Start-munkaprogramban induló szövőgyár idővel váljék önfenntartó nonprofit vállalkozássá, amely biztosítja a most még csak szeptembertől februárig, közmunkásként foglalkoztatott dolgozók megélhetését.

Olvasóink írták

 • 2. vpeter 2013. szeptember 05. 20:06
  „1. WSS
  A 15 éve üresen álló Rákóczi utcai óvodakertet kitakarítottuk két éve, faiskolát szeretnénk ott létrehozni, mert kis területe miatt erre alkalmasabbnak tartjuk, ráadásul olcsóbban tudnánk folytatni a babapark programot. Tehát hasonlódologra gondoltunk, az óvodarttel kapcslatban, csak egy kis fáziskéséssel. Minden megvalósítható ötlet jól jön, ezért jó, hogy szívén viseli a község sorsát.
  A szövőüzemmel az a cél, hogy munkát adjunk munkanélküli nőknek. Télen, nyáron, tavasszal és ősszel egyaránt. Ehhez az kell, hogy elinduljon, minőségi, piacképes termékeket állítson elő, és ezek termékek találkozzanak a leendő vevők igényeivel. Olyantevékenységbe szerettünk volna belevágni, ami kis költséggel apiacon eladható, nem romlandó árut állít elő. Szerintem ezeknek a feltételeknek megfelel a szövőüzem....
  Mindent összevetve pedig szerintem is hajrá Apátfalva, hajrá MSZP!”
 • 1. WSS 2013. szeptember 05. 17:59
  „Hurrá! A dolgozóknak meg februárig van szerződésük. Honlap, webáruház ez igen! A Rákóczi utcai óvoda kertje meg ott áll gazosan több éve, ahelyett, hogy termelnének egy kis zöldséget az iskola és óvoda konyhának és vevőt se kellene rá keresni, mint a rongyszőnyegre. Az ami itt van helyben és kis ráfordítással nyereségessé tehető az nem kell. De legalább a közmunkások jól járnak mert fűtenek rájuk a télen, nyáron meg nem kell a 40 fokos árnyékban "hűsölni" a szoborkertben, mert a főnökük csak beszereltet már egy klímát ha már a testületi ülések idején nem futotta! Most majd az uniós pályázati pénzből csak ki lesz szorítva! Hajrá MSZP! Hajrá Apátfalva!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 fős nagycsalád lett egyszerre magyar állampolgár

Az édesapám halotti bizonyítványában az áll: született 1942-ben Magyarországon, Szabadkán. Jó érzés, hogy most végre hazatérhetünk - Ritter Romolusz. Tovább olvasom