Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Szűcs Erika 126 kilót emelt – és győzött

Makó - Nemzetközi súlyemelő versenyt nyert nemrégiben Pécsett egy makói nő, Szűcs Erika. Azt mondja, nem ez az igazi sportja, erre a versenyre csak kíváncsiságból nevezett be, egyébként pedig tanúsítja: egy súlyemelő is lehet nőies.
Szűcs Erika (26) a pécsi versenyen két versenyszámban összesen 126 kilót emelt meg – ezzel kvalifikálta magát az országos súlyemelő-bajnokságra. Ha az ember nem az edzőteremben, gyakorlás közben találkozik vele, meg nem mondaná, hogy efféle teljesítményre képes, hiszen egyébként vékony testalkatú. Sportos, de kimondottan nőies megjelenésű, és mindössze 60 kiló – az ember általában nem ilyennek képzeli a női súlyemelőket.

Szűcs Erika megbirkózik a nehéz súlyokkal 60 kilós testsúlya ellenére is. Fotók: Szabó Imre, DM
Szűcs Erika megbirkózik a nehéz súlyokkal 60 kilós testsúlya ellenére is.
Fotók: Szabó Imre, DM

Aztán kiderül, hogy igazából nem is súlyemelő. 3 éve a crossfit, azaz az erőgép nélküli testépítés művelője – ennek egy eleme mindössze a súlyemelés. Diákkorában sportolt, úszott, kézilabdázott és atléta volt, ám ez a főiskolai évek alatt megszakadt. Miután diplomát szerzett és visszatért szülővárosába, valamit mindenképpen szeretett volna újra sportolni. – A crossfitet egyszerűen kíváncsiságból próbáltam ki, mert több barátom is foglalkozik vele. Megtetszett, azóta is csinálom – mondja.

Ebben a sportágban még több eredménye van, mint súlyemelőként. Külön súlyemelőedzéseken néhány hónapja, a felkészülések kiegészítéseként vesz részt Szegeden. Ott mondta neki az egyik edző, Horváth Attila, hogy tehetséges, és biztatták, induljon – és mindjárt az első versenyen aranyérmes lett.

Fotó: DM
Fotó: DM

Különösnek tűnő szenvedélyét nem furcsállja a kedvese, Sipos András ugyanis ugyanezt a sportágat műveli, mi több, ő Erika edzője. Éppen a makói sportcsarnok edzőtermében ismerkedtek meg. Így aztán nincs köztük konfliktus amiatt sem, hogy nagyon sok szabadidőt emészt fel ez a sportág – Erikának átlag heti hét edzése van, s ezek egyenként másfél órásak. Emellé ráadásul szigorú étrend és életmód is tartozik. A makói súlyemelőbajnokot inkább a szülei féltik – attól, hogy balesetet szenved edzés közben. Eddig szerencsére feleslegesen aggódtak. Azt mondja, a crossfit, illetve a súlyemelés számára több mint hobbi, ám hogy lesz-e belőle profi sportoló, egyelőre nem tudni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrán is lehetett a Makónál talált katona

A szegedi ukrán önkormányzat elnöke fölajánlotta, közbenjár abban, hogy minél előbb végső nyughelyre kerülhessenek a földi maradványok. Tovább olvasom