Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Szűcs László pasztelljei Makón

A tizenöt éves Makói Művésztelepen hagyomány, hogy önállóan is bemutatkozik a telep ideje alatt egy-egy alkotó minden évben. Idén a hetvenéves Szűcs László zselízi művész pasztelljei láthatók a városi könyvtárban.
Szűcs László egyik képével Fotó: Szabó Imre
A fények és árnyékok szerelmese a felvidéki festő – erről bárki meggyőződhet, aki megnézi Szűcs László pasztellképeit a városi könyvtárban. Zselíztől Torockóig, a Garam mentétől a Dráva partjáig a Kárpát-medence gyönyörű tájai, városai láthatók viszont művészi megfogalmazású festményein. A természet vagy az épített környezet egyaránt kedvelt témája. Bármerre jár, mindenhol a fények és színek játékában megsejtett hangulat megörökítésére törekszik. Órákig képes keresni az alkotáshoz legjobb helyet és időpontot, ezért látjuk gyakran a városban és a Maros-parton is sétálva, meg-megállva, máskor festőállványa előtt, munka közben.

A Makói Művésztelep visszatérő vendége fényben úszó terei, és árnyékot adó fái miatt nagyon megszerette a dél-alföldi várost. Minden évben három hetet tölt itt a határon túli magyar képzőművészek – számára ugyancsak üdítő – társaságában. Mint mondja, barátokra lelt közöttük, talán akkor is eljönne, ha nem festene, csupán beszélgetne velük. Ám a témák, amelyekkel a telep vezetői évről évre meglepik őket, szintén kedvére valók. Természetszerető ember lévén könnyen megbirkózott tűzzel, vízzel, fával, a korábbi évek kötelező feladatával, de az ideitől sem tart. Bár az olyan konkrét téma, mint József Attila költészetének, művészetének megjelenítése, másutt nehéz próba elé állíthatná a tájképekben megnyilatkozó festőt, Makón ez nem jelent gondot neki. Szűcs László szerint ugyanis a települést áthatja a költő egykori jelenléte, így azokat a helyeket szeretné festményein megörökíteni, ahol ő járt, vagy lakott. Emellett akár ars poeticájaként is elfogadná a költő sorait, amelyekkel az idei táborra szóló meghívólevél zárult: „Amit szivedbe rejtesz, szemednek tárd ki azt; amit szemeddel sejtesz, sziveddel várd ki azt."

Varga Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs eljárás az ügyintéző ellen

Kölcsön helyett feljelentést kapott címmel nemrégiben írtunk egy apátfalvi vállalkozó, Restás János… Tovább olvasom