Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Születése óta infúzióval táplálják Martint

Születése óta infúzióval táplálják Martint
Maroslele - Még csak 14 hónapos a maroslelei Nózsi Martin Sándor, de egy ritka betegség miatt máris annyit szenvedett, amennyit a legtöbben öregkorunkig sem. Miközben szülei érte aggódnak, a betegséggel járó kiadások miatt anyagi gondokkal is küzdenek - a Lapcom Média Alapítvány rendkívüli támogatást biztosít számukra.
Várjuk olvasóink felajánlásait

Olvasóink is segíthetik adományukkal Martin gyógykezelését, ellátását. Felajánlásukat a Lapcom Média Alapítvány 12096705-01312657- 00200005-ös számlaszámán várjuk. A beérkező összeget teljes egészében átadjuk a családnak, ezen felül lapunk alapítványa 100 ezer forintos rendkívüli támogatást ad Nózsiéknak.
– Nagyon aranyos baba, valóságos kis hős, hihetetlen, hogy tűri születése óta az állandó megpróbáltatásokat – így jellemezte édesanyja, Krajnyák Evelin a 14 hónapos maroslelei Nózsi Martin Sándort. A kisfiú tavaly karácsony óta kórházban van, de számára ez sajnos nem szokatlan: 35 hétre, koraszülöttként látta meg a napvilágot, 3 hónapig volt inkubátorban, és noha alig múlt egyéves, eddig ötször műtötték.

Martin egy igen ritka betegségben, rövidbél-szindrómában szenved. Vékonybelének jelentős része hiányzik, és a vastagbél egy szakasza is, ráadásul fertőzést is kapott. Születése óta infúzióval táplálják, a vékony- és a vastagbelet a hasfalra vezették ki, így 3-4 hónapja sztómazsákra is állandóan szüksége van.

– Kap bébiételt és tápszert, mivel a kis gyomra jelzi az éhséget, de amit elfogyaszt, az nem szívódik fel, fél órán belül a sztómazsákba ürül – mondta az anyuka. Most azért vannak kórházban, mert kiderült, a májfunkciói sincsenek rendben. Naponta vesznek tőle vért, de már ezt is ugyanúgy megszokta, mint a beültetett kanült. Kapaszkodik, próbálna felállni, járni, de az infúzió miatt ez lehetetlen, így egyelőre csak ülni tud.
 
Martin hősiesen tűri a megpróbáltatásokat. Édesanyja egyetlen vágya, hogy meggyógyuljon. Fotó: Schmidt Andrea
Martin hősiesen tűri a megpróbáltatásokat. Édesanyja egyetlen vágya, hogy meggyógyuljon.
Fotó: Schmidt Andrea

– Az igazság az, hogy Martint nem terveztük – vallotta meg Evelin. Tizennyolc esztendős, hivatalosan még az egyik szegedi szakközépiskola diákja, az édesapa pedig karbantartó egy makói üzemben. Egyelőre Evelin szüleinél laknak, de már megvették majdani közös otthonukat is, csak még fel kell újítani a házat. Amikor épp nincsenek kórházban, a rokkantnyugdíjas nagymama segít sokat a pici gondozásában, de az apuka is kiveszi a részét a nem mindennapi munkából. A nagyapa külföldön dolgozik. – Az, hogy valami probléma lehet a kisfiú beleivel, már a terhesség alatti vizsgálatok során kiderült, ám senki sem gondolta, hogy ilyen nagy a baj – sóhajtott Evelin.

Ami most őket ráadásként nyomasztja, hogy egyre nehezebben viselik a betegséggel együtt járó kiadásokat. Amíg Martin otthon volt, naponta Szegedre kellett járniuk például a külön a számára összeállított infúziós oldatért, ami csak benzinköltségben havi 60 ezer forintot jelentett – és akkor még nem beszéltünk a naponkénti kötözés miatt szükséges fertőtlenítőszerekről, a ragasztókról, a fecskendőkről, a gyógyszerekről meg a steril dolgokról, például a gumikesztyűkről.

Ez együtt az édesanya becslése szerint havi 25 ezer forintba kerül, és ha összeadunk minden kiadást, ami a betegséggel összefügg, már nagyobb összegnél járunk, mint az édesapa fizetése. Evelin azonban igyekszik ezen nem gyötrődni, és minél többet mosolyogni a kisfiára. Egyetlen vágya az, hogy Martin rendbe jöjjön. Hogy ez miként sikerülhet, még nem tudni – szóba került a bélhosszabbítás, illetve az átültetés lehetősége, a hazai, illetve a külföldi operáció, de az út ennek a lehetőségéig is nagyon hosszú még. A fiatal édesanya ugyanakkor hozzátette: a gyermekklinikán mindenki nagyon kedves és odaadó velük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hadik meggyőzte az Alföldvizet

Hónapokon át tartó egyeztetés után mostanra elérte Hadik György, hogy az Alföldvíz Zrt. a becsült számlákon ne csak a kalkulált forintösszeget, hanem az annak megfelelő vízóraállást is feltüntesse. Tovább olvasom