Délmagyar logó

2015. 10. 04. vasárnap - Ferenc 11°C | 24°C

Táblákkal és traffipaxszal a kamionok ellen

Makó - Civil kezdeményezésre forgalomlassító táblákkal és traffipaxszal próbálják lassítani a kamionokat Makón az utóbbi egy hónapban. Az amúgy jó szándékú ötleteknek egyelőre kevés haszna látszik, a balesetek száma ugyanakkor nem nőtt olyan arányban a főúton egy év alatt, mint maga a forgalom.
Január elseje, Bulgária és Románia uniós csatlakozása óta megháromszorozódott a forgalom a Makót kettészelő 43-as főútvonalon. A problémára az igazi megoldást az M43-as gyorsforgalmi út megépítése jelenti majd – ezt azonban legkorábban 2009 végére ígérik. A város mindenesetre addig is igyekszik védekezni a járművek áradata ellen.

Képünk jól mutatja, szükség van a forgalomlassításra Fotó: Karnok Csaba

Mostanában civil kezdeményezésre is. Lapunkban megírtuk: Németh Pál nyugdíjas mérnök mérésekkel alátámasztott javaslatai nyomán az elmúlt egy hónapban két „fegyvert" is bevetettek a száguldozó járművek ellen. Az egyik a 40 kilométeres sebességkorlátozás újbóli bevezetése volt a főútvonal városi szakaszán – igaz, csak az éjszakai időszakban – , a másik egy hárommilliós értékű lézeres sebességmérő beszerzése, amit a makói kapitányság használ mindennap, napkeltétől napnyugtáig az út különböző szakaszain.

De vajon segítettek-e a jó szándékú ötletek? A makói közlekedést jól ismerő taxisok helyi cégének vezetője, Vízhányó János szerint egyelőre nem sok változást látni – bár az erőfeszítéseket ő is méltányolja. Személyes tapasztalatai szerint a 43-as főútvonal forgalmát továbbra is a kamionok, főként a románok uralják: amennyivel ők mennek, annyival kénytelen haladni a velük egy sávban haladó többi jármű is. Rájuk csak a rendőri jelenlét van némi hatással, a táblákat egyszerűen figyelmen kívül hagyják, csak nyomják a gázt. Hogy ez mennyire így van, arra jó példa, hogy a körforgalmi csomópontokat is tönkreteszik: még a kanyar ívéből is levágnak, ezt a szegély bánja. A személyfuvarozó szerint a változáshoz mindenekelőtt a közlekedési kultúra fejlődésére volna szükség.

Ezért viszont mi nem sokat tehetünk Vízhányó szerint, mivel a forgalmat főként a külföldi sofőrök uralják, akiket ráadásul a megbízójuk hajt. A helyzet azért nem reménytelen: Vízhányó János, aki maga is fuvarozott korábban, Németországban már jó néhány évvel ezelőtt tapasztalta, hogy mindenki a tábláknak megfelelő sebességgel vezet.

Moderálásra küldöm 1. joy 2007.12.19. 14:28

"...Németországban már jó néhány évvel ezelőtt tapasztalta, hogy mindenki a tábláknak megfelelő sebességgel vezet..."
Vajon mééééééééééééé?

"...43-as főútvonal forgalmát továbbra is a kamionok, főként a románok uralják...
Rájuk csak a rendőri jelenlét van némi hatással, a táblákat egyszerűen figyelmen kívül hagyják, csak nyomják a gázt..."
Ne csak jelen legyen de bírságoljon is!
Ha lefotózzák a gyorshajtót, rádión leadják rendszámát a határra, ott nem engedik kilépni, míg a rendőrök le nem szedik róla a bírságot, oszt jónapot!

Nem töketlenkedve bámulni kell az útszélen, hanem határozottan, keményen és konzekvensen bírságolni!hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Disznót vágott az egész falu

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!