Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Talajterhelési díj: 42-en meggondolták magukat

Makón 140 ingatlant érint a talajterhelési díj megtízszereződése – ennyi tulajdonos mulasztotta el a csatlakozást a 90-es években kiépült szennyvízelvezető hálózathoz. Közülük a díjemelés hatására 42-en máris meggondolták magukat; most már ötödébe kerül, ha az ember inkább csatornadíjat fizet.
Makón 140 ingatlant érint az, hogy a talajterhelési díjat február elsejétől a tízszeresére, azaz – az elfogyasztott ivóvíz mennyisége után – köbméterenként 120-ról 1200 forintra emelték. Ennyi ház van ugyanis a 90-es években épült szennyvízvezetékek mentén, amelyeket nem kötöttek rá a hálózatra, maradtak a derítőnél és a szippantásnál – mondja Medgyesi Pál, a Makó Térségi Víziközmű Kft. vezérigazgatója. A talajterhelési díj logikája az, hogy ahol megoldott a szennyvízelvezetés lehetősége, ott a természet kímélése érdekében ösztönözze a rákötést. Országosan egyébként nagyjából 5–10 százalék az aránya azoknak az otthonoknak, amelyeket hálózatra lehetne csatlakoztatni, tulajdonosuk azonban eddig ezt elmulasztotta.

A díjat még 2003-ban foglalták törvénybe, eddigi mértéke azonban nem bizonyult ösztönzőnek. Makón például egy átlagos ingatlan havi talajterhelési díja a csatornadíjnak a fele volt. Most az ötszöröse lett. Ha egy átlagos, azaz évente 70 köbmétert fogyasztó háztartást veszünk alapul, az éves megtakarítás a szennyvíz elvezetésével akár 60 ezer forint is lehet – mondja a vezérigazgató. És ebben még nincs benne az esetleg szükséges szippantás költsége. Ez köbméterenként bruttó 2500– 3000 forintba kerül – településenként változó.

Hogy az arányok javuljanak, és a lakosság könnyebben meneküljön meg a váratlan költségnövekedéstől, a vízműveket üzemeltető önkormányzati társaság az érintett, vélhetőleg nem lakatlan ingatlanok tulajdonosait még a múlt hónapban levélben kereste meg. Kedvezményt is ígértek nekik: a kereskedelemben beszerezhetőnél olcsóbb csövet, illetve műszaki segítséget a rákötéshez. Közülük azóta 42-en jelezték csatlakozási szándékukat – a legtöbben már el is végeztették a munkát.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy van még további közel 140 olyan ház is a városban, amelyet még a korábbi csatornaberuházások idején kellett vagy lehetett volna rákötni a vezetékre. A talajterhelési díj drasztikus emelése elvben ezek gazdáit is érintené, a problémát azonban rövid időn belül megoldja, hogy ezeket az ingatlanokat a most zajló új térségi szennyvízberuházás keretében rákötik a hálózatra. Ha azonban 3 hónapon belül nem csatlakoznak, már nekik is kell talajterhelési díjat fizetniük. Ez a szabály egyébként az új csatornák melletti ingatlanokra is vonatkozik.

Olvasóink írták

 • 9. makovaros 2012. május 02. 13:30
  „8. rendben igazad van, értem mire gondolsz. Ebben a formában nem zavarna, csak sajnos, ezen a környéken nem így engedik hanem tisztítás nélkül engedik ki néha olyan büdös van hogy meglehet fulladni, másik utcában a rosszul kialakított csatorna miatt miatt ráadásul visszafele folyik a víz és az egyik ház előtt megáll ott bűzölög folyton, és onnantól kezdve sehova nem folyik.-sajnos felfele nem megy a víz.”
 • 8. szentmiki 2012. május 02. 12:25
  „makovaros, légyszi legalább próbáld értelmezni az írásom, együtt a hármassal, azt a tisztított vizet, ha nem tudja vagy nem akarja( ami igencsak dőreség lenne) felhasználni, nyugodtan kiengedheti az esővíz elvezető csatornába egy egyszerű vízügyi engedély után.”
 • 7. szentmiki 2012. május 02. 12:17
  „papika56, erről beszélek, és ezt csak emelni fogják”
 • 6. papika56 2012. május 02. 09:40
  „Én pl. ilyen levelet NEM KAPTAM !!!
  Nincs szennyvíz csatornám kifele , de mivel segélyen élek /25000.-ft/hó / nincs miről beszélni. Van egy óriási derítő gödröm--30 éve --több tuja szívja el körülötte a vizet, 2 évente 1 X szippantatok, , 1 fő nem sokat használ !
  Ismerősöm pl.Szegeden --1 fő, fizet 4000.-ft körül vizet, de a szennyvíz meg + 12000.-ft = 14--16 000.-ft /2 hó számlákat mutatott. Hát ezt én pl. soha sem tudnám kifizetni !!!!”
 • 5. makovaros 2012. május 01. 16:51
  „1. Igazuk van hogy behozták ezt a díjat, miért jobb ha az utcáéra engedi a fél utca?”
 • 4. szentmiki 2012. május 01. 16:40
  „"A közösség fő szabálya, hogy a nem csak magunkra gondolunk." Erről beszélek, a csatornázgatás a közösség, az egyén a természet ellen van, a junijó sem támogatja ahol megoldható az egyéni szennyvízkezelés, kistelepüléseken mint palota Földeák Makó egyes részei(nagy része) az unió álltal is ezt ajánlják, a drágán megvett víz többszörösen felhasználható, persze ez nem jó annak aki benne van a bizniszben...”
 • 3. szentmiki 2012. május 01. 16:34
  „csmano, benne vagy a bizniszben vagy csak simán tájékozatlan, gugli. háziszennyvíztisztító, azután lehet sírni, hány százezret dobáltatnak ki feleslegesen”
 • 2. csmano 2012. május 01. 08:48
  „Sokkal olcsóbb a szennyvizet a talajba engedni ?!
  Meg használt autógumival fűteni, ne engedjetek a zsarolásnak! :)

  A közösség fő szabálya, hogy a nem csak magunkra gondolunk.”
 • 1. szentmiki 2012. április 30. 20:06
  „nyílt zsarolás és lopás, átverik az embereket, ennek a pénznek töredékéért megoldható a VALÓBAN környezetvédő megoldás, plusz még tiszta vize is lesz a tulajnak....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül a majálisra Makó

A folyó idén eddig nem öntött ki, így idén a hagyományos helyszínen, a Maros-parton tudják megrendezni a majálist a makóiak. Tovább olvasom