Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Talajterhelési díjat fizethet 3000 háztartás

Makó - Borsos összegű talajterhelési díjat kell idéntől fizetniük azoknak, akik nem csatlakoztak rá az új szennyvízcsatorna-hálózatra Makón és az érintett 5 közeli községben. A városban ez a veszély 1564 háztartást fenyeget, és körülbelül ugyanennyit az öt faluban összesen.
Hiába ért véget még tavaly októberben a Makó térségi szennyvízberuházás, sokan mostanáig nem csatlakoztak az új rendszerhez. Az érintetteknek, amíg ezt meg nem teszik, talajterhelési díjat kell fizetniük minden köbméternyi elfogyasztott víz után – jelezte lapunknak Ortutay Miklós, a beruházás projektmenedzsere. Emlékezetes: a várost, illetve 5 közeli falut – Apátfalva, Földeák, Kiszombor, Magyarcsanád, Maroslele – érintő összesen 14 milliárdos beruházásban közel 550 kilométernyi szennyvízcsatorna, 34 új szennyvízátemelő, valamint 14 ezernél több új házi bekötés épült, hatszorosára növelve az ellátott háztartások számát.

Annak idején azt is megírtuk, hogy az érintetteknek többféle kedvezményt, például előtakarékosságot és részletfizetési lehetőséget kínáltak fel, több értesítést kaptak a múlt év végi határidőről, ám a beruházás hivatalos lezárása után is maradtak, akik bár kötelesek rá, nem kötötték ingatlanukat a hálózatra.

Nagy Lajos, akinek az elnöklete alatt levezényelte a beruházás szervezését a Makó és Térsége Víziközmű Társulat, azt mondta, tapasztalataik szerint sokan anyagi okok miatt nem éltek a lehetőséggel, mások azért, mert a tulajdonukban lévő ingatlan lakhatatlan, vagy már össze is dőlt. Előfordul az is, hogy a háztulajdonos elérhetetlen.

Az elmaradások száma hónapról hónapra csökken, de még mindig sokan vannak bekötés nélkül. Ortutay Miklóstól megtudtuk: Makón a 7915 lehetséges ingatlanból 6351-et kötöttek az új hálózatra február 28-áig, ami nagyjából 80 százalékos arányt jelent – az öt érintett faluban pedig összesen 4760-at a 6264-ből. Aki továbbra sem csatlakozik a rendszerhez, annak idéntől évente egyszer, egy összegben talajterhelési díjat fognak kiróni.

Ennek összege a felhasznált ivóvíz minden köbmétere után 1800 forint lesz. Az adók módjára behajtható összeg nagyságát jól érzékelteti, hogy egy átlagos család havi vízfogyasztása 10-15 köbméter is lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklik gazdáit keresik a makói rendőrök

Az egyenruhások az Sz. Gábornál tartott házkutatás során a Bajza utcában ellopott kétkerekű mellett… Tovább olvasom