Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Tanári tekintély a kocsmában

Makó - Tanárok és szülők készülnek arra, hogy egy-egy délelőttön ismét végigjárják a makói kocsmákat, és elküldjék iskolába a lógó diákokat. A rendőrség örül a kezdeményezésnek, fölmerült, hogy ezt kellene tenni hétvégenként is. Kérdés, mihez van joga egy pedagógusnak, és a törvényt pótolja-e a tekintély.
Lyukas órában vagy tanítás helyett kocsmába járnak a középiskolás diákok a makói buszpályaudvar környékén: a hír még az előző tanév végén jutott el a középiskolák tanári szobáiba. A Makói Oktatási Központba már úgy, hogy az ő diákjaik iszogatnak iskolaidőben. Bár a rendőröket nem kísérheti intézkedés közben senki, nem volt véletlen, hogy amikor igazoltattak az egyik ivóban, az iskola néhány tanára is jelen volt. Kiderült, hogy a 9 igazoltatott középiskolásból 1 tanul a Makói Oktatási Központban, 7 a közeli gimnáziumba jár, 1 pedig a református szakközépiskolába. Mivel alkohol is fogyott, a hatóság bírságot szabott ki, amelyet a pultos fizetett – hiszen ő adta a szeszt. A rendőrség – ahogyan Szenti Szabolcs, a főkapitányság sajtóreferense tájékoztatott – örül a civil kezdeményezésnek, és támogatja.

Lúdas Matyi hiányzó botja

Fölmerült, hogy ha lesz eredménye a járőrözésnek, a hétvégeken is érdemes lenne megszervezni, mert nagyon sok 18 év alatti fiatalt lehet látni szombat esténként botrányos állapotban. – A Lúdas Matyi című filmben Soós Imre azt mondja, hogy itt az igazságom, de botom is van hozzá. Nekünk, tanároknak nincs botunk – mondja erről Rója István, a József Attila Gimnázium igazgatója. Szerinte a társadalom nem várhatja el, hogy a renitens fiatalokkal az elnőiesedett pedagógusszakma kezdjen valamit. Ma nem az a helyzet, ami a szocializmus idején volt – nem mintha az jobb lett volna –, hogy a tanári tekintéllyel szemben nem jutott eszébe senkinek apellálni, mert más eszközök is voltak talonban. A mai igazgatói figyelmeztetésnek, megrovásnak nincs elég súlya.

Az oktatási központ tanára, aki a történetről beszámol, azt mondja, egyelőre nem szeretné, ha a nevét vagy a kollégákét megírná az újság. Tényleg szeretnének rendet tenni, de nem óhajtanak nagyobb nyilvános szereplést, mint amennyi ezzel a föllépéssel szükségképpen együtt jár. – Olyan gondot próbálunk orvosolni, ami a szülőnek valamiért nem sikerült, és a szabályok nem nagyon segítenek – mondja a tanár. – A házirend mindenütt leírja, hogy aki belépett az iskolába, a tanítás végéig nem mehet ki, csak a tanár utasítására. Akinek viszont nincs első órája, megteheti, hogy nem jön be fél 8-ra. Közülük néhányan beülnek valahová, és előfordul, hogy ott ragadnak, mert heccelik egymást: „nehogy bemenjél már!"

A tavaly hatályba lépett törvénymódosítás rendelkezik arról, hogy a gyerek 10 igazolatlan órája után a jegyző értesíti a családot, később pedig ugrik a családi pótlék. Ennek sok helyen lehetett érezni a hatását. – Ám van olyan gyerek, aki itt, az én asztalomnál mondta nevetve az anyjának: ha börtönbe is csuknak, én nem jövök iskolába – idéz fel egy nemrég lezajlott találkozót Horváth Zoltán, a MOK igazgatója. Hozzáteszi: – Mégis muszáj lépni, mert ahogyan a dohányzás ügyében boldogultunk, talán ezen a téren is lehet. Amíg lehetett cigarettázni az iskolában, egy-egy szünetben 300-an gyújtottak rá, szállt a füst fölfelé. Megtiltottuk. Azóta csak 8–10 diák bukik le a vécében, ez azonban régen is így volt, és nemrég jártam a szegedi Radnóti vécéjében, ott is érezni lehet a cigiszagot.

A kételyek ellenére Makón jó néhányan eljutottak odáig, hogy személyesen föllépjenek a jelenséggel szemben. Nemrég tartottak fórumot, ahol jó néhány lelkes szülő jelezte: elkíséri a tanár urakat a körútra. A járőrszolgálatot el fogják indítani október–novemberben. A napközben iszogató diákokról szerettük volna megkérdezi az autóbusz-pályaudvaron működő kocsma üzemeltetőjét is, akinek tanár az eredeti szakmája, de a pultostól kapott telefonszámon nem sikerült elérni.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. 3évesférfi 2011. szeptember 28. 16:48
  „Szóval _komolyan_ ez volt az ötleted? Azt hittem, csak viccelsz. Hézusz :(”
 • 44. Egyolvasó 2011. szeptember 28. 05:58
  „Ezen kár vitatkozni és fölösleges is, arra lesz tanár, hogy a kocsmákat ellenőrizze?”
 • 43. 3évesférfi 2011. szeptember 27. 19:50
  „32. Egyolvasó: Akkor iskola HELYETT járjon el a tanár az ifjúsági klubba, hogy kötetlenül vegyék át az anyagokot az iskolakerülő fiatalokkal? Ez még gyönyörűbb!”
 • 42. triatlonos 2011. szeptember 27. 14:33
  „Ennek a méltán hires oktatási objektumnak egykori diákja, majd 35 évig tanára voltam. A probléma korábban is létezett, de kidolgoztam a módszeremet, ami tökéletes megoldást jelentett. Hiányzáskor a szülűnek 7.15 előtt szabad volt jelezni, ha a tanuló beteg. Ha ez nem történt meg, akkor 7.16-kor én hivtam, hogy aggódok a gyerek egészségéért. Ez mindig hatott. Késés esetén szabad volt másnap egy kicsit korábban bejönni: 5.59-ig, amit a "szuperportás" az ellenőrzőbe leigazolt. És arra a kérdésre, hogy miért jöttél ilyen korán, a helyes válasz az volt, hogy: " a k...a életbe, nem elnéztem az órát! Főleg hagyma és gyökérszedés idejére pedig alkalmaztam a "telefonos gyógyitás módszerét" - úgy szabadon Gyurcsok után - aminek lényege, hogy kellő infó birtokában felhivam a szülőt, és küzöltem vele, hogy: "úgy érzem, hogy Pista holnapra meggyógyul"! Ez is mindig hatott, habár először csak vonalas telefonnal sikerült, de később mobillal is jól működött.”
 • 41. scott1 2011. szeptember 27. 14:01
  „37!
  Örülök, hogy magadra ismertél az idézetből, de Ők ezt csak iróniának szánták... Országosan a legtöbb radikális írogató csinált egy olyan karaktert is magának mint a tied, ez most egyfajta kortünet. A mélyen primitív megnyilvánulásokkal degradálják azt az oldalt amelyet úgymond "képvisel" (te a balt), miközben provokálja és lejáratja a másikat (te a kormánypártot), az ellenségeskedést szítva a politika irányába terelve a legtöbb témát (lásd Návay). Nem vagy egyedi eset, de legalább a várost ne járatnád le a névvel...”
 • 40. makovaros 2011. szeptember 27. 11:38
  „38. ja csak nem elmélet kell az álláshoz hanem gyakorlat.(minden állás min 2 év szakmai gyakorlat- 0 gyakivel hogy lehet elhelyezkedni) melyik iskolában kapom meg???
  Usában nem tanulnak külföldi törtélelmet a diákok. akkor ott miért áll mindenki jobban miért nincs annyi munkanélküli?
  Régen nem oktattak ennyi mindent és mégis élnek.

  Magyarok híresek az elméletről sokra mentünk vele. sok hajléktalan az egész országban. alig találni egy jó szakmunkást.

  Hát elégé más a véleményünk diáként jobban belelátok az iskola dolgokba. minden esetre nem vitát akartam csak véleményt mondani.”
 • 39. geza 2011. szeptember 27. 10:20
  „Illetve még a helyesírás ami eléggé -hogy is mondjam- negatív képet tud az illetőről festeni...”
 • 38. geza 2011. szeptember 27. 10:17
  „# 37 Nem kötözködés végett, de a szög :A sík egy pontjából kiinduló két félegyenes a síkot két tartományra osztja. Az egyik tartomány és a két félegyenes szöget alkot. A szög jelentheti a félegyenesek által határolt síkrészeket (szögtartomány) illetve magukat a félegyeneseket is (szögvonal). Azt, hogy a két szögtartomány közül melyikről van szó, a szárak közé rajzolt körívvel jelezzük. A félegyenesek közös pontját a szög csúcsának, a félegyeneseket a szög szárainak nevezzük.
  Amire te gondoltál az a szeg. Erről beszéltem....
  A másik a magyarok mindig arról voltak híresek, hogy nagy elméleti tudásuk volt. Az elméletet "könnyebb" átültetni a gyakorlatba, illetve sokkal tovább mutató dolgokra is képes az illető mint ha csak gyakorlata van.
  Elég nagy szégyen -pl másodfokú- egyenletet nem tud vki megoldani, például ha gyereke lesz és a házi feladathoz köze se lesz a tisztelt szülőnek.....”
 • 37. makovaros 2011. szeptember 27. 09:35
  „35. Műveltség nem hátrányebben igazad van.olyanra pl hogy először azt jól meg tanítani ami szükséges pl. mérték egységváltás.annak nagyobb a haszna mint mondjuk a másodfokú egyenletnek(kenyeret nem így adják) vagy állásinterjún nem kell elmondani az xy verset.
  De nem csak én látom így egyik képviselőnk mondta "Ma Magyarországon elméleti szakemberek vannak, Elméletük nagyon jó, de egy szöget nem tudnak beverni a falba"

  34. szép idézet a Tanúból:D Igen nem titkos hogy baloldali vagyok. de nem vagyok megkérve se kényszerítve hogy ide írjak. Nem járok naponta az mszp irodába (2x voltam mind kétszer kopogtatót vittem). Fekete autós szöveg nem olvastam, csak halottam párszor és tetszik ennyi.”
 • 36. szilencium 2011. szeptember 27. 09:03
  „A probléma ott kezdődik,hogy a folyamatos züllesztésnek köszönhetően a pedagógusok zöme már tojik a gyerekekre!Bemegy a munkahelyre(nem a jövő alapjának számító,fontos intézménybe,ahol emberi kapcsolatokra épül a munka),leadja a sablon anyagot,megíratja a dolgozatot,a megadott paraméterek alapján értékel.És ezzel be is fejezve a munka!Ők is úgy vannak vele,mint bárki más aki ebben az országban,alkalmazottként dolgozik.Ennyi pénzért,folyamatos anyagi tehernövekedés mellett nem fog megszakadni!
  A gyerek szemszögéből más a világ!Ők még nincsenek megfertőzve az elvégzett tevékenység utáni elvonások hatásaival,még él bennük a rózsaszín világ a "szabadság" érzése.Normális esetben meséken nőnek föl.Először gyerekmesékkel kezdik,majd a vége felé már jönnek a felnőtt mesék.Mivel a valóságtól távoli történeken nőnek föl,ezért érthető,hogy nem rajonganak,ha a marhavagonba terelést tudják beazonosítani a beléptetésnél,vagy a jegyrendszeres sorban állást a kiléptetésnél,ahol egymást tiszteletlenül,el kell taposni,ha minél hamarabb ki akar érni,onnan ahol elnyomást érez!
  Nyilván az egész oktatási rendszerrel baj van!Pl. napközben lyukasóra,felügyelet nélkül mindig is marhaság volt!40 éve nem találnak rá megoldást?A gyerek ezért nem vonható felelősségre!Ő érez egy lehetőséget,és mivel nincs viszonyítási pontja,ezért azt csinálja ami éppen az eszébe jut!Sajnos,ha az kocsma akkor azt,ha barbie babázás,akkor azt csinálja.A korai tanórák és kora délutáni tanórák is felejtősek.Soha nem tudtunk koncentrálni,még abban az időben sem,amikor,hétfőnként nem volt TV műsor,vagy voltak központi áram korlátozások!Ráadásul,az esti filmek 20.50-kor véget értek,még az Isaura is,más meg nem volt!
  Megoldás az lenne,ha 8-12.30 között leadnák az anyagokat,majd ebéd után jönne a számonkérés és felkészülés a következő napra,majd a nap végén levezető testmozgás.Világos,hogy ehhez emberi és eszköz igény is szükséges,de más út nincs!Ha pl. az említett ifjúsági klub helyett,egy "bambi" helyett,a pályán,uszodában,parkban,futás közben lennének a diákok kontaktusban a tanárokkal,akkor fejlettebb lehetne az iskolai képzési rendszerünk!Az egész napos egymásra utaltság és a teljesítmények kölcsönös elismerése tiszteletet ébresztene mind a diákban,mind a tanárban!Mellesleg a szülő is fegyelmezett,jó kondiban lévő gyerekkel lehetne napi kapcsolatban,az amúgy mindig stresszes munkahelyek végeztével.Ekkor,már a gyerekek sem a kocsmát,cigit,drogot tartanák az élet legértékesebb dolgainak,hanem az emberi kapcsolatokban rejlő hasznot!”
 • 35. geza 2011. szeptember 27. 08:29
  „# 33 "múgy olyan oktatási modell kéne ahol tényleg azt tanulnánk amire szükségünk is van az életbe,"
  Szerinted mire lenne szükséged? Gondolom 14-18 éves korodban te már tudod, mire lesz szükséged 20 év múlva. :D
  Az iskola - szinte bármilyen- igyekszik gondolatokat, információkat, tudást "elültetni" az ember agyában. A műveltség nem hátrány, ha széles látásod van sok mindenre, úgy később könnyebben tudsz a világban tájékozódni.
  Ennyi erővel pl nyelvet sem kell tanulnod, mert nem fogsz úgyse külföldre menni.
  Elég szánalmas a hozzáállásod...”
 • 34. scott1 2011. szeptember 27. 07:50
  „jha!
  Makovaros (és alteregói) jól írnak a vita hevében - amikor nincs idő a "kötelező" helyesírási hibákra... A jobboldalt támadja a baloldalt blamálja a hozzászólásaival, nem nehéz kitalálni honnan a karaktere... hasonlóan születhetett meg a mint Pelikáné a bírósági tárgyalás előtt, "Milyen karakterre gondoltak Virág elvtárs? Önmarcangoló? A világra naivan rácsodálkozó, vagy legyen inkább a nép egyszerű fia?" A fekete autós szöveg is visszatérő, aki szokta olvasni a makói fórumot, tudja ki szokta ezt felhozni...”
 • 33. makovaros 2011. szeptember 27. 07:49
  „28 igen énis azt mondom, az mindenkinek erőltető (kiváncsi vagyok az egész napos oktatásra is hogy ott milyen fáradt lesz mindenki) Amúgy olyan oktatási modell kéne ahol tényleg azt tanulnánk amire szükségünk is van az életbe, Amit tanulunk 90%-ára soha az életben nem lesz szükségünk. ami meg tényleg kéne azt meg nem oktatják pl KRESZ oktatás(-tudom sok suliban nem de nekünk nem volt még egyáltalán.)”
 • 32. Egyolvasó 2011. szeptember 27. 07:41
  „27. 3évesférfi 2011.09.26. 22:50

  17. Egyolvasó: Te miről beszélsz? A tanár járjon el iskola után az ifjúsági klubba, hogy kötetlenül vegyék at az anyagot a kocsmázó fiatalokkal?

  Olvasd el a cikket mielőtt írsz, ISKOLAKERÜLÉSRŐL van benne szó, ami azt jelenti az én olvasatomban, hogy nem jár be a diák a tanítási órára, nem pedig arról, hogy hol tartózkodik a tanítás után.”
 • 31. Casablanca 2011. szeptember 27. 07:40
  „Tetszik az összefogás a pedagógus-szülő között.
  Amerikában 20 éves korig nem lehet alkoholt fogyasztani. Itt is bevezetném!”
 • 30. makovaros 2011. szeptember 27. 07:38
  „24. Már Okj-svok (érettségi meglett)-köszönöm a kérdést.
  25. Nekem alapvetően nincs bajom az sulival- sőt addig örülök míg van hova járni,addigra mire végzett elkészülhetnek az munkahelyek- és akkor tudok maradni a kedvenc és legszebb és nyilván legjobb vezetésű városomban. Csak elmondtam hogy mit tartok rossz ötletnek. Mellesleg én nem vagyok késős típus (néha előfordul-főleg ha kapkodok és otthon marad a kulcs.-vagy rosszabb esetben a kajám-amire csak suliba jövök rá :D)-de aki rendszeresen késik az nem fog kint állni egy órát hanem mennek vissza se jön- az se jobb sőt inkább 3 perc késés mint egész nap lógás (én késés esetin megvárnám azt az 1 órát. megnézném a fürdőt addig :D) Szerintem 7:23-kor bezárnák a kaput bőven elég lenne-10 perc késés téll felháborító (meg aki kicsengő előtt 1 percelesik be) 3 perc belefér-főképp ha még az óra se kezdődött el! Kiengedéses meg változtatni kéne hogy aki ki is mehessen azonnal.

  Meg mikor elmarad az óra nincs helyettes tanár de nem szólnak és 7:15-től 9-ig állunk a folyóson- és utána külön bepótoltatják velünk az órát na az különösen tetszik.- tavaly volt ilyen

  De a kerékpár tárolós problémát egyszerűen meglehet oldani ki kéne tenni még azt a 3-at-kapásból nem telne el ott öt perc csupán 3

  Én nem kibúvást keresek hanem csak annyi szeretnék hogy normális megoldások legyenek. p a cigizés tiltásával telesen egyet értek-csak valahogy az utcait is meg kéne oldani.) kötelességeket is tudom nem csak a jogokat.”
 • 29. vári 2011. szeptember 27. 00:50
  „geza

  "Tudom ombucman, személyiségi jogok stb...."

  Rég rossz, ha ilyen módszerekhez kell folyamodni. Ott valami nagyon el van rontva, és nem az iskolában, hanem már előbb.”
 • 28. vári 2011. szeptember 27. 00:49
  „jha

  Miért kell erőltetni ezt a kora reggeli kezdést? Nálunk is volt ilyen, de nulladik órának hívták, és tanár-diák számára egyaránt "zombióra" volt, ahogy a 7. óra is.”
 • 27. 3évesférfi 2011. szeptember 26. 22:50
  „17. Egyolvasó: Te miről beszélsz? A tanár járjon el iskola után az ifjúsági klubba, hogy kötetlenül vegyék at az anyagot a kocsmázó fiatalokkal?”
 • 26. 3évesférfi 2011. szeptember 26. 22:48
  „25. jha: Teljesen igazad van!”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a szemét a makói konténerben

Egyéves szünet után újra vihetnek szemetet a makóiak a Földeáki úti hulladékkezelő telepre – igaz, mostantól fizetni kell a leadásért. Tovább olvasom