Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Táncház a borházban: mindenki táncra perdül

Makó - Táncháznak ad otthont Makó régi stílusú étterme, a Szent Gellért Borház. Az esteket havonta egyszer tartja meg a makói Forgatós Táncegyüttes, ahová a tánc szeretete miatt, mások ismerkedés céljából jönnek. A hangulat pedig olyan remek, hogy itt még az is táncra perdül, aki sosem szokott.
Népi zenétől volt hangos a Szent Gellért Borház péntek este. Az étterem a Forgatós Táncegyüttes közreműködésével december óta táncháznak ad otthont. Még csak ez volt a harmadik foglalkozás, de a tapasztalatok szerint hatalmas sikere van: volt, hogy nyolcvanan ropták egyszerre a már-már szűkösnek mondató teremben. A sikerhez bizonyára a hely szelleme is hozzájárul, hiszen a népies tárgyakkal díszített, régi stílusú helyhez remekül passzol ez a fajta zene és tánc. Ahogy a Forgatós Táncegyüttes vezetője fogalmaz, máshol el sem tudná képzelni a táncházat.

Táncház a borházban: mindenki táncra perdül - GALÉRIA

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Az ötlet már korábban megfogalmazódott az együttes vezetőjében, Doktor Lászlóban, de hely hiányában nem volt lehetőségük meghirdetni a táncházat. Most azonban erre is lehetőségük adódott. Céljuk nem az volt, hogy saját táncosaikkal mulassanak egy jót, hanem épp ellenkezőleg: szórakozási lehetőséget szeretnének biztosítani a 30-40 éves korosztálynak. - Itt nemcsak táncolni lehet, hanem az ismerkedésre, beszélgetésre is alkalom nyílik. Ebben a rohanó világban szükség is van erre, emellett fontos, hogy megőrizzük értékeinket, és megálljunk egy pillanatra - mondja Doktor László.

A havonta egy alkalommal megtartott foglalkozásokat nemcsak a táncolás jellemzi, sőt. Néhányan csupán a hely jellegéből fakadó hangulat miatt járnak el, mások finom ételeket esznek, amíg a szomszédos teremben a budapesti Tönköly zenekar húzza a talpalávalót. Az anya és fiaiból álló zenekar már régóta jó kapcsolatot ápol a táncegyüttessel, és a remek társaság miatt még több órás utazást felvállalva is képesek eljönni zenélni. Érkeznek ide párok, idősek és fiatalok, de van, aki gyerekestől-családostól jön. A jó hangulatú mulatozáson nem a tánctudás a fontos, hisz azt a Forgatós megtanítja, ezért az új érdeklődőket is szívesen várják. Egy-egy alkalommal többféle tájegység táncait sajátítják el az ide érkezők. Széles a paletta; most éppen rábaközi, dél-alföldi, mezőségi, székelyföldi táncok kerültek terítékre, ráadásként pedig mindig van egy kívánság, amikor a közönség választhat. A hangulat olyan remek szokott lenni, hogy hajnal kettőnél hamarabb ritkán mennek haza.

Táncház a borházban: mindenki táncra perdül - GALÉRIA

Családjával jött el a mostani táncházra Moravszki László. A férfi már harminc éve táncol, jelenleg a Forgatósban. - Ez egy sokkal felszabadultabb foglalkozás, mint a próbák, hiszen az munka, ez meg szórakozás, ráadásul itt a társaság is más - mondja László. A fiaikat tudatosan nevelik a népművelésre, hisz ők is az együttes tagjai. Felesége nem jár a Forgatósba, csupán az ingeket vasalja a fellépésekre, de itt mindig kedvet kap a tánchoz.

Hasonló szellemben neveli gyermekeit Horváth-Kompár Bea. Az anya szintén gyermekként szerette meg a néptáncot, azonban most nem jut rá ideje, ezért családjával jönnek el a táncházra. - A legkisebb gyermekem még csak két hónapos, őt még nem hozzuk, de a nagyobbak itt vannak, és jól érzik magukat - meséli boldogan az anyuka. Bea szerint a népi értékekre ma nagy szükség van, gyermekei enélkül fel sem nőhetnek. - A táncházban az tetszik a legjobban, hogy felszabadult a hangulat - tette hozzá Bea, aki még ruházatán is a népi mintákat viseli.

- A világnak szüksége van a névművelésre - vallja a Táncdokiként elhíresült vezető. - Ha mindenki külföldre megy, a kultúra, a tánc el fog veszni - tette hozzá. Ők ezt próbálják megelőzni együttesükkel, melyben három csoport hetven táncosa viszi tovább a néphagyományokat. Öt éve alakultak, azóta versenyek tömkelegét nyerték meg, bejárták a Kárpát-medencét, valamint többször vendégei voltak már a Duna TV-nek is. Egyediségük különleges látásmódjukban rejlik: táncjátékokkal mutatják be a történelem fontos pillanatait. Megörökítették még már ’48-at, Trianont, az ’56-os forradalmat, újabban pedig egy József Attila-táncjátékon dolgoznak. A táncházra is éppen próbáról érkeztek, de mint mondják, a többórás táncolás csak fizikailag megterhelő: a fáradsággal egy időben lelkileg és szellemileg is itt töltődnek fel igazán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tönkretették az utat, de hamarosan javítják

Sártengerré változtattak egy útszakaszt a Magyarcsanádhoz tartozó Bökényben a munkagépek. Tovább olvasom